Čy uvijde Ukrajina na latynoamerykanśký rynok ozbrojeń?

Ukrajinśký BTR

Krajiny Latynśkoji Ameryky zacikavleni v ukrajinśkych BTRach i tankach

Krajiny Latynśkoji Ameryky staly ostannim časom sferoju posylenych ukrajinśkych interesiv. Pislia vidvidannia u sični cioho roku Brazyliji, nyni ministr zakordonnych sprav Kostiantyn Hryščenko zdijsniuje turne inšymy latynoamerykanśkymy krajinamy. Ce – Arhentyna, Peru, Parahvaj, Uruhvaj. Sered ekonomičnych i polityčnych pytań obhovoriujuťsia i problemy vijśkovoho spivrobitnyctva.

Kerivnyk departamentu informacijnoji polityky MZS Ukrajiny Oleh Vološyn skazav VVS Ukrajina, ščo pliusom krajin Latynśkoji Ameryky v konteksti vijśkovoji spivpraci je te, ščo tam nemaje konfliktiv i obmežeń na postačannia ozbrojeń.

“Čerez pozytyvný dosvid vijśkovo-techničnoji spivpraci šče za radianśkych časiv v Latynśkij Ameryci velyký avtorytet majuť ukrajinśki pidprýemstva z vyroblennia zbroji, zokrema, bronetankovoji techniky. Ukrajinśki BTRy, jaki populiarni na azijśkomu kontynenti, zaslužyly avtorytet i v inšych rehionach. Ale kliučova sfera, blyźka do vijśkovo-polityčnoji, – ce spivpracia v aerokosmičnij haluzi. JE velyký interes do litakiv Antonova. MZS siohodni robyť biĺšý akcent na prosuvanni produkciji, jaka raniše bula častynoju vijśkovo-promyslovoho kompleksu”, – kaže Oleh Vološyn.

Ukrajina rozhliadaje nynišnij vizyt pana Hryščenka do krajin Latynśkoji Ameryky jak sprobu aktyvnišoho pronyknennia na rynky kontynentu, v tomu čysli – rynky ozbrojeń. Eksperty hovoriať vže pro bahatorični zv’jazky u vijśkovo-technijčnij sferi.

Naprykinci 90-rokiv Kýiv uklav kontrakt na postavky do Ekvadoru kompleksiv proty-povitrianoji oborony “Osa” ta kontrakt na postavky partiji vynyščuvačiv-šturmovykiv Su-27. Peru zdijsnyv zakupky 9 vijśkovo-trasportnych litakiv An-32. A Venesuela zamovyla v Ukrajiny partiju prykordonnych kateriv i helikopteriv Mi-8.

Rosija i Kytaj

Čerez pozytyvný dosvid vijśkovo-techničnoji spivpraci šče za radianśkych časiv v Latynśkij Ameryci velyký avtorytet majuť ukrajinśki pidprýemstva z vyroblennia zbroji, zokrema, bronetankovoji techniky

Oleh Vološyn, rečnyk MZS

Dyrektor vijśkovych prohram Centru doslidžeń armiji, konversiji i rozzbrojennia Serhij Zhureć skazav VVS Ukrajina, ščo Latynśka Ameryka je druhym za velyčynoju rynkom pislia azijśkoho, kudy postačajeťsia ukrajinśka zbroja, ale poslavsia na posylennia konkurenciji z boku Rosiji i Kytaju.

“Čym dali, tym skladniše vyhliadaje sytuacija na ciomu rynku, tomu ščo tam “pidnimajuť holovu” konkurenty, pro jakych Ukrajina raniše ne zhaduvala. Koly my hovorymo, prymirom, pro Peru, to cia krajina realizuje nyzku prohram ščodo pereosnaščennia svojich Zbrojnych syl. V tomu čysli cia krajina výavliaje interes do važkoji bronetechniky, zokrema, tankiv. Vprodovž ostannich rokiv miž soboju “sperečalysia” ukrajinśki tanky i kytajśki tanky MB-2000, osnaščeni ukrajinśkymy dvyhunamy. Same navkolo Peru vynykla sytuacija, koly ukrajinśke pidprýemstvo z vyrobnyctva bronetechniky zajavylo protest, movliav, jakščo Kytaj bude postačaty tanky z ukrajinśkymy dvyhunamy, to Ukrajina ne bude prodavaty ahrehaty dlia cioho kontraktu. Bo ce škodyť prosuvanniu ukrajinśkych tankiv na latynoamerykanśký rynok”,- kaže Serhij Zhureć.

Nyni sytuacija z Peru, vvažaje vijśkový ohliadač, deščo “zavysla”.

Vodnočas pan Zhureć vvažaje, ščo problema z Peru poliahaje v cilomu v tomu, ščo tam važko zrozumity, chto uchvaliuje rišennia ščodo kupivli ozbrojeń, i Kytaj, jaký maje biĺši možlyvosti – finansovi i ekonomični – postupovo zavojovuje rynok Latynśkoji Ameryky, počynajučy z Peru.

Ščodo Parahvaju i Uruhvaju, to ci krajiny, vvažajuť vijśkovi eksperty, vyhliadajuť menš pryvablyvymy u konteksti vijśkovo-techničnoji spivpraci z Ukrajinoju.

Zbroja v kredyt

Čym dali, tym skladniše vyhliadaje sytuacija na rynku ozbrojeń v Latynśkij Ameryci, tomu ščo tam pidnimajuť holovu konkurenty, jaki Ukrajina raniše ne pomičala

Serhij Zhureć, vijśkový analityk

Šče raniše Ukrajina, za riznymy ocinkamy, vchodyla do desiatky najbiĺšych eksporteriv zbroji. Potim cia sytuacija deščo zminylasia. Nyni, za ocinkamy Stokhoĺmśkoho instytutu SIPRI i doslidnyćkoji služby Konhresu SŠA, Kýiv vtratyv peredovi pozyciji.

Choča Serhij Zhureć perekonaný, ščo vysnovky mižnarodnych instytucij ne vidobražajuť reaĺný stan iz eksportom ozbrojeń.

Razom z tym vijśkový ohliadač posylajeťsia i na pevni nedoliky ukrajinśkoji stratehiji prosuvannia ozbrojeń na svitovi rynky.

“Jakščo Ukrajina choče prodavaty zbroju i otrymuvaty vidrazu za ce košty, to konkurenty robliať po-inšomu. I Kytaj, i Rosija vidkryvajuť kredytni liniji, jaki dozvoliajuť pokupcevi rozrachovuvatysia vprodovž tryvaloho času. Na siohodni ne isnuje žodnoho embarho na postačannia ozbrojeń do osnovnych krajin Latynśkoji Ameryky. Tysk z boku konkurentiv – polityčný čy ekonomičný – može buty kompensovaný napolehlyvistiu ukrajinśkoji storony dlia realizaciji kontraktiv. I v ciomu konteksti biĺšym vyklykom je nespromožnisť pobuduvaty kompleksnu systemu prosuvannia ozbrojeń šliachom stvorennia preferencij dlia pokupcia. Todi b my zmohly konkuruvaty i z Kytajem i Rosijeju”, – perekonaný vijśkový ekspert.

Vidpovisty