U Mykolajevi sud vypravdav dvoch aktyvistiv "movnych" protestiv

Z joho sliv,  Centraĺný rajonný sud m. Mykolajeva 30 serpnia vynis vypravduvaĺnu uchvalu stosovno členiv Mykolajivśkoji miśkoji orhanizaciji VO «Svoboda» Volodymyra Hubśkoho i Volodymyra Zajikina, zatrymanych pid čas piketu.

Zhidno z joho informacijeju, sprava bula zakryta z ohliadu na te, ščo suddia ne pobačyv v dijach zatrymanych skladu pravoporušeń, peredbačenych statteju 173 KUpAP  pro dribne chulihanstvo – necenzurna lajka v hromadśkych misciach, obrazlyve prystavannia do hromadian ta inši podibni diji, ščo porušujuť hromadśký poriadok i spokij hromadian.

Jak povidomliaje holova NHO VO «Svoboda», na zasidanni do rozhliadu spravy po suti ne dijšlo, oskiĺky diji zatrymanych nijak ne spivpadaly z tymy porušenniamy, jaki peredbačaje stattia 173.

.Derev’janko takož povidomyv, ščo “odnočasno zi “svobodivciamy” buly zatrymani šče četvero čolovikiv. “U Centraĺnomu rajviddili miliciji vony znachodylysia poriad z našymy chlopciamy i čynyly na nych tysk. Potim našych vidvezly do sudu, a ti znykly z rajviddilu”, – skazav vin.

“Sud ne pidtverdyv, ščo svobodivci – provokatory”, – pidkreslyv Derev’janko.

Nahadajemo, 21 serpnia, Mykolajivśka miśka rada na 19-j čerhovij sesiji prýniala rišennia pro nadannia rosijśkij movi statusu rehionaĺnoji.

Pered zasidanniam bilia budivli miśkvykonkomu prochodyly dva pikety – na zachyst ukrajinśkoji movy i na zachyst rosijśkoji.

Peršý piket buv orhanizovaný miśkoju orhanizacijeju VO «Svoboda», predstavnykamy VO «Baťkivščyna» i UNP. Druhý piket orhanizovaný «Ruśkym blokom» i Partijeju rehioniv.

Zi sliv svobodivciv, o  bilia druhoho piketu z’javylysia kremezni molodi liudy i počaly vyslovliuvaty pohrozy i lajky na adresu «svobodivciv», pizniše  u riady «svobodivciv» poletila dymova šaška.

 U vidpoviď na oburennia z jichnioho boku, milicija vidtisnyla  5 čolovik z opozyciji i vidvela v budivliu miśkvykonkomu. Ahresyvnych molodykiv milicija poprosyla vidijty vbik, ta zatrymala  četvero «svobodivciv». 

Za slovamy Derev’janka, dvoch z čotyrioch zatrymanych vidpustyly v deń zatrymannia – 21 serpnia, oskiĺky, zhidno z protokolamy miliciji, ne bulo pidstav jich zatrymuvaty.

Šče dvom – Hubśkomu iZajikinu buly vručeni povistky na zasidannia sudu 30 serpnia.

Vidpovisty