Merkeĺ poperedyla nimciv, ščo 2013-j može buty važčym za poperednij rik

“Rozpočati namy reformy počynajuť prynosyty rezuĺtat. Tym ne menš, nam potribno nabratysia terpinnia. Kryza šče daleka vid zaveršennia”, – zaznačyla Merkeĺ.

Na dumku kanclera, sytuacija v ekonomici nastupnoho roku bude ne prostišoju, a skladnišoju. “Ale ce ne povynno vhaniaty nas u zneviru, a navpaky – stymuliuvaty”, – pidkreslyla Merkeĺ.

Pry ciomu, uroky svitovoji ekonomičnoji kryzy 2008 roku šče povnistiu ne zasvojeni, i neobchidni biĺš aktyvni zusyllia mižnarodnoho spivtovarystva z kontroliu za finansovymy rynkamy, vvažaje kancler.

“U systemi sociaĺnoji rynkovoji ekonomiky deržava je chranytelem poriadku, i liudy povynni maty možlyvisť v ce viryty”, – zaznačyla Merkeĺ.

Dumka Merkeĺ, schože, superečyť pozyciji ministra finansiv Nimeččyny Voĺfhanha Šojble.

Mynuloho tyžnia v interv’ju nimećkij hazeti Bild Šojble, poslavšyś na pozytyvný rozvytok sytuaciji v Hreciji ta Franciji, zajavyv, ščo “hirše vže pozadu”.

Nimeččyna, najbiĺša ekonomika Jevropy, nese na sobi osnovni vytraty, pov’jazani z kryzoju v jevrozoni, ščo vyklykaje nevdovolennia bahatioch nimećkych vyborciv i dejakych konservatyvnych členiv parlamentu, ščo vchodiať v uriadovu koaliciju.

Analityky vidznačajuť, ščo biĺšisť nimciv, jak i raniše, stavliaťsia nastoroženo zachodiv z poriatunku bankivśkoji systemy v jevrozoni, ale v cilomu schvaliujuť antykryzovu polityku kanclera.

U žovtni uriad perehlianuv svij prohnoz zrostannia nimećkoji ekonomiky v majbutniomu roci z 1,6% do 1%. A Centrobank Nimeččyny naviť poperedyv pro možlyvisť recesiji.

Odnak, za slovamy Merkeĺ, u 2012 roci riveń bezrobittia v Nimeččyni buv najnyžčym z momentu ob’jednannia krajiny v 1990 roci.

Vidpovisty