Čomu my liubymo šokolad?

šokolad

Dlia biĺšosti z nas šokolad je zadovolenniam iz prysmakom provyny. My chočemo joho tomu, ščo vin čudovo smakuje – choča znajemo, ščo korysniše bulo b polasuvaty fruktamy.

Brytanci osoblyvo liubliať šokolad. Zhidno z doslidženniam, brytanci z’jidajuť v seredniomu 11 kh šokoladu na rik – biĺše spožyvajuť lyše švejcarci i nimci.

Odnak neščodavnie doslidžennia pokazalo, ščo liubov do šokoladu ne je sučasnym fenomenom. Naspravdi, vytoky “šokoholizmu” slid šukaty u 18 stolitti, abo j raniše.

Kakao boby, jaki je osnovnym komponentom šokoladu, smažyly, peremeliuvaly i pyly rozčynenymy u vodi šče majja blyźko 2 tysiač rokiv tomu.

U 14 stolitti acteky hotuvaly šokoladni napoji i vykorystovuvaly boby dlia likuvannia kiĺkoch rozpovsiudženych chvorob.

Zhodom naprykinci 1700-ch rokiv u Meksyci odyn molodý likar pobačyv u šokoladi škodu, a ne likuvaĺni jakosti. Na joho dumku, zbiĺšennia kiĺkosti isteryčnych nevroziv sered žinok ta černyć u kiĺkoch mistach stalo naslidkom nadmirnoho vžyvannia šokoladu.

Čy bulo ce ekstremaĺnoju formoju žahy šokoladu?

Zhidno z doslidženniam, opublikovanym Mižnarodnym konhresom istoriji nauky, technolohiji ta medycyny Mančesterśkoho universytetu, kakao v toj čas bulo duže populiarnym, i joho mohly podavaty v hariačomu čy cholodnomu vyhliadi jak v likuvaĺnych ciliach, tak i prosto dlia zadovolennia.

Za slovamy doktora Maurisio Sančesa Menčero, černyci maly osoblyvi pryvileji i “mohly maty stiĺky šokoladu, skiĺky chotily, nezaležno vid ciny”.

Naviť strimke zbiĺšennia ciny na šokolad ne vplynulo na riveń joho spožyvannia v monastyriach, kaže vin.

šokolad

Bahato liudej majuť žahu do šokoladu i nasolodžujuťsia joho pojidanniam

Tož koly nabuly čynnosti novi zakony, jaki zmusyly černyć vidmovytyś vid posluh osobystoji prysluhy i hotuvaty sobi jižu i napoji samostijno, spožyvannia nymy kakao “suttievo znyzyloś”, i vony staly žertvamy napadiv isteriji.

Doktor Chose Bartolače buv perekonaný, ščo kakao boby zihraly kliučovu roĺ v pohiršenni stanu zdorov’ja, choča zatisný odiah i piznij vidchid do snu takož buly jmovirnymy pryčynamy.

Hirký, čorný šokolad, jaký jily černyci, nemaje ničoho spiĺnoho z solodkym moločnym šokoladom, jaký liubliať siohodni – ale taku reakciju možna zrozumity.

Bahato liudej majuť žahu do šokoladu i nasolodžujuťsia joho pojidanniam.

Pryčynoju cioho može buty rečovyna anandamid, jaka je podibnoju do rečovyn, ščo vydiliajuťsia pry spožyvanni marychuany.

Vona vydiliajeťsia v neznačnij kiĺkosti, koly my jimo šokolad, i maje rozslabliajučý efekt.

Profesor Filip K. Vilson, jaký razom iz Džefri Cherstom je spivavtorom knyhy “Šokolad jak liky – pošuky kriź stolittia”, kaže, ščo pytannia pro te, ščo same robyť šokolad afrodiziakom, narazi ne maje vidpovidi.

“Važko skazaty napevno, jaki rečovyny vidpovidajuť za jaki fiziolohični funkciji. V šokoladi, jaký my spožyvajemo, biĺše 500 chimičnych rečovyn, tož na neobchidni chimični analizy ne vystačyť ciloho žyttia”, – kaže profesor Vilson.

Na joho dumku, “majže spokuslyva” tekstura šokoladu je takoju ž važlyvoju, jak i joho inhredijenty.

Najpošyreniši mify pro šokolad

Čorný šokolad mistyť menše kalorij, niž moločný

I čorný, i moločný šokolad mistiať pryblyzno odnakovu kiĺkisť kalorij u 100 hramach – blyźko 550 kkal. Ale čorný šokolad mistyť biĺše kakao, korystoho dlia zdorov’ja

Šokolad spryčyniaje akne

Dejakym liudiam zdajeťsia, ščo stan jichnioji škiry pohiršujeťsia vid šokoladu, i tomu vony namahajuťsia joho unykaty, ale dokaziv takoho zv’jazku nemaje.

Šokolad provokuje mihreń

U šokoladi dijsno mistyťsia nevelyka kiĺkisť tyramina i feniletylamina – aminokyslot, obydvi z jakych možuť provokuvaty mihreń. Odnak, nemaje dokaziv toho, ščo šokolad sam po sobi može staty pryčynoju mihreni.

Vid šokoladu tovstišajuť

Vse zaležyť vid toho, jak bahato vy z’jiste. Jakščo jisty ščodnia po plytci šokoladu na dodaču do osnovnoho racionu, vy možete nabraty vahu. Ale v kompleksi zi zdorovym i zbalansovanym charčuvanniam i 30-chvylynnymy trenuvanniamy p’jať raziv na tyždeń, vid šokoladu vy ne potovstišajete.

Z nym pohodžujeťsia doktor Barri Smit, dyrektor Centru vyvčennia vidčuttiv universytetu Birbeka.

Vin kaže, ščo pojednannia prýemnoji i verškovoji konsystenciji šokoladu v roti, solodkoho smaku – pidsylenoho vaniĺnymy aromatyzatoramy – i joho zapachu šče do bezposerednioho kontaktu zi smakovymy receptoramy, robyť spožyvannia šokoladu nadzvyčajno prýemnoju proceduroju.

Ce vidrizniaje šokolad vid inšoji jiži.

“Syr može maty neprýemný zapach, ale čudovo smakuvaty. Kava zavždy maje prekrasný aromat, ale smak u neji inakšý – i ce rozčarovuje. Ale u vypadku z šokoladom, zadovolennia vid očikuvannia i sam proces pojidannia duže schoži. I ce duže važlyvo, tomu ščo dijuť odrazu dva typy zadovolennia”, – kaže doktor Smit.

Vin radyť porivniaty poviĺne smakuvannia šokoladu zi švydkym joho pojidanniam.

“Koly vy počynajete jisty šmatočok šokoladu, pereverniť joho v roti i dozvoĺte jomu roztanuty na jazyci. Receptory jazyka zreahujuť na ce osoblyvym čynom. Tomu my liubymo oksamytove vyno i podvijni veršky – za vidčuttia na jazyku”, – kaže naukoveć.

Nasolodžuvatyś šokoladom možuť i čoloviky, i žinky, ale zavdiaky biĺš rozvynenomu niuchu v žinok vony je biĺš schyĺnymy otrymaty zadovolennia vid šokoladu.

Odnak ne vsi krajiny ta kuĺtury demonstrujuť palku liubov do šokoladu.

JE teorija, ščo oskiĺky šokolad sprýmajeťsia jak “pohana jiža” – čerez vmist cukru i žyriv – my namahajemosia unykaty joho, i ce zmušuje nas šče biĺše joho chotity jak čohoś zaboronenoho.

Ale ostannim časom za šokoladom počaly vyznavaty i korysni vlastyvosti.

Polifenoly, jaki mistiaťsia u kakao bobach i vidomi pid nazvoju flavanojidiv, je antyoksydantamy. JE svidčennia, ščo jichnia dija može dopomohty zachystyty naše serce – ale lyše razom zi zdorovym i zbalansovanym charčuvanniam.

U nevrolohiv nemaje dostatnio dokaziv toho, ščo šokolad zdaten pokraščuvaty nastrij.

Ale ž miĺjony žinok (i černyć) ne možuť pomyliatysia, čy ne tak?

Vidpovisty