JES: v Ukrajini netočno podajeťsia informacija pro odnostatevi šliuby u Jevropi j vyhody vid uhody

“Za ostanni dni vidnosyny JES-Ukrajina, v tomu čysli zaproponovana uhoda pro asociaciju, ščo vkliučaje pohlyblenu ta vseochopliujuču zonu viĺnoji torhivli (UA/PVZVT), buly predmetom ciloji nyzky publičnych komentariv”, – zaznačajuť dyplomaty.

“My sturbovani tym, ščo dejaki zhadani cyfry, netočno vidobražajuť spravžni vyhody, jaki Uhoda pro asociaciju prynesla by Ukrajini, i ščo isnujuť serjozni neporozuminnia pro stupiń povnovažeń JES”.

U komentari navodiaťsia fakty, ščob projasnyty dejaki z neporozumiń ščodo UA/PVZVT, rišennia ščodo jakoji bulo schvaleno odnoholosno Uriadom Ukrajiny 18 veresnia 2013 roku.

Zokrema ščodo perspektyvy členstva v JES dlia Ukrajiny:

“Vidpovidno do statti 49 Dohovoru pro Jevropejśký Sojuz, buď-jaka jevropejśka deržava, jaka považaje pryncypy, na jakych zasnovaný JES, može podaty zajavku na členstvo”.

Ukrajini nahadujuť, ščo členstvo vymahaje, ščob krajina-kandydat mala instytuty, jaki harantujuť demokratiju, verchovenstvo prava, prava liudyny i povahu i zachyst menšyn, a takož mala reaĺno praciujuču rynkovu ekonomiku i bula zdatna samotužky vporatysia z konkurentnym tyskom i sylamy rynku v ramkach Sojuzu.

“Podavaty čy ne podavaty zajavku na vstup do JES je rišenniam kožnoji okremoji krajiny. Asociacija je krokom vpered u procesi i dozvoliaje kožnij krajini zvažyty, čy slid prosuvatysia dali. My beremo do vidoma ostanni opytuvannia hromadśkoji dumky, jaki pokazujuť, ščo biĺšisť ukrajinciv pidtrymuje majbutnie členstvo v JES”, – zaznačajuť dyplomaty.

V JES zaznačajuť, ščo dosvid krajin Centraĺnoji Jevropy pokazuje, ščo asociacija prynosyť korysť obom storonam.

“Ekonomiky zrosly i pryvernuly inozemni investyciji, v toj že čas stymuliujučy vnutrišni investyciji; konkurentospromožnisť zbiĺšylasia i dozvolyla švydke zrostannia torhivli; vidkryti rynky zrobyly ci krajiny menš urazlyvymy do kolyvań na svitovych rynkach”.

PVZVT z JES proponuje Ukrajini dostup na rynok JES, bez škody dlia tradycijnoji torhivli abo spivrobitnyctva z Rosijeju, zaznačajeťsia v komentari.

“Tak samo, jak velyki kompaniji JES prodajuť svoju produkciju na riznych rynkach po vsiomu sviti, ukrajinśki vyrobnyky mohly by prodovžuvaty prodavaty svoji tovary na rosijśkomu rynku, v toj samý čas šukajučy novi možlyvosti na spiĺnomu rynku JES, jaký javliaje soboju biĺše 22% svitovoji ekonomiky”.

I okremo jevročynovnyky nahološujuť, ščo Ukrajini nichto ne bude nav’jazuvaty instytut odnostatevych šliubiv:

“JES ne vstanovliuje zakony ščodo sim’ji i ne vtručajeťsia u pytannia morali. Ce zalyšajeťsia pytanniam nacionaĺnych uriadiv”, – nahološujuť dyplomaty.

“Ukrajina pohodyla z JES nyzku zakoniv, jaki majuť buty uchvaleni z metoju zabezpečennia liberalizaciji vizovoho režymu. Tudy vkliučeno zakony proty dyskryminaciji, ale vony ne majuť ničoho spiĺnoho z pravylamy, ščo rehuliujuť šliubni vidnosyny”, – zaznačeno v komentari.

“Zamisť cioho, dlia prosuvannia po šliachu do liberalizaciji vizovoho režymu, potribno, ščob Ukrajina uchvalyla zakony proty vsich typiv dyskryminaciji na robočomu misci, analohični do pravyl JES u cij haluzi”, – nahološeno v dokumenti.

Jak povidomlialoś, prem’jer-ministr Mykola Azarov pid čas vystupu na Jevropejśkij plošči na mitynhu prychyĺnykiv Partiji rehioniv zajavyv, ščo dlia otrymannia bezvizovoho režymu z Jevropejśkym sojuzom Ukrajini neobchidno uzakonyty odnostatevi šliuby i prýniaty zakon pro rivnisť seksuaĺnych menšyn.

Zhodom vin ne raz zajavliav podibni reči.

Nahadajemo, 21 lystopada uriad uchvalyv rozporiadžennia  № 905-r «Pytannia ukladannia Uhody pro asociaciju miž Ukrajinoju, z odnijeji storony, ta Jevropejśkym Sojuzom, Jevropejśkym Spivtovarystvom z atomnoji enerhiji i jich deržavamy – členamy, z inšoji storony», jake pryzupynylo pidhotovku do pidpysannia uhody, ščo planuvaloś na samiti v Viĺniusi.

Vidkryty vsi posylannia u tabach: [1 – 4]

Vidpovisty