Dumky: komu i naviščo potribna asociacija z JES

prapor JES

Hovoryty pro možlyvu jevropejśku intehraciju Ukrajiny, Hruziji ta Moldovy z čysto pravovoji točky zoru siohodni deščo nekorektno: Jevropejśký Sojuz jasno dav zrozumity, ščo asociacija oficijno ne je krokom do vstupu v Jevrosojuz.

Jakby v dohovorach pro asociaciju zhaduvaly vchodžennia cych krajin do Jevrosojuzu, šansy ratyfikaciji cych dohovoriv u Jevropejśkomu Sojuzi, de dumky krajin vidnosno rozšyrennia duže rizniaťsia, dorivniuvaly b nuliu.

U jevropejśkomu pravi asociacija sama po sobi ne označaje kroku do vstupu do JES: podibni dohovory raniše pidpysaly, napryklad, Čyli, Palestynśka avtonomija i bahato inšych deržav i deržavnych utvoreń. Bulo b absurdom stverdžuvaty, ščo palestynciv teper čekaje vstup do Jevrosojuzu.

Takym čynom, asociacija – ce ne vstup. Nezvažajučy na ce, v konteksti Ukrajiny, Hruziji i Moldovy asociacija – ce ščoś nabahato važlyviše – i polityčno, i jurydyčno.

Šliach myru i svobody

Asociacija označaje cyvilizacijný vybir: ce vybir jevropejśkoho šliachu rozvytku, jaký oznamenovaný pliuralistyčnoju demokratijeju, verchovenstvom prava, zachystom prav i svobod liudyny, povahoju do mižnarodnoho prava ta nacionaĺnoho suverenitetu. Pevnoju miroju ce vidchid vid dyktatu Rosiji, de žoden iz cych pryncypiv, jaki je fundamentaĺnymy v jevropejśkomu konteksti, ne vykonujeťsia naležnym čynom. Pidtverdžennia tomu – aneksija Krymu, konfrontacijno-propahandystśka pozycija ščodo bahatioch členiv mižnarodnoho spivtovarystva, sučasný stan sudovoji vlady ta zakonodavstva v krajini.

Rozbižnostej z cioho pryvodu ne može ne vynykaty v svitli velyčeznoji kiĺkosti sprav, jaki Rosija prohraje v sudi z prav liudyny; čitkoji pozyciji mižnarodnoho spivtovarystva ščodo Krymu; vykliučennia Rosiji z “Velykoji simky” i režymu mižnarodnych sankcij, ščo posyliujeťsia.

Asociacija, naviť ne pidkriplena perspektyvoju vstupu do Sojuzu v najblyžčomu majbutniomu, – ce čitký syhnal, ščo Ukrajina, Hruzija i Moldova vybraly cyvilizacijný šliach myru i svobody, de pravosuddia – ne fars, de vijna – ne metod, i de prava i svobody dotrymujuťsia.

Cej vybir maje svoju cinu. I te, ščo krajiny, pro jaki my hovorymo, hotovi jiji platyty, – chorošý znak, naviť v umovach tysku z boku Rosiji. Rosija – ne zamina Jevropi: nahnitannia napruženosti, ihnoruvannia mižnarodnoho prava i polityka hazovych znyžok kyšeńkovym režymam na kštalt Bilorusi Lukašenko ne je pryvablyvymy aĺternatyvamy jevropejśkomu šliachu rozvytku.

Maty i dytia na Majdani

Bahato ukrajinciv sprýmajuť svij jevropejśký vybir jak putivku v ščaslyve majbutnie

Inšymy slovamy, try krajiny zrobyly vybir, ale vyboru u nych, po suti, ne bulo. Staty Bilorussiu – v danomu konteksti ce ne vybir. Rosija ne može zaproponuvaty cyvilizacijnoji aĺternatyvy: z Rosijeju nemaje spravedlyvosti, povahy do prava, dovhostrokovoho ekonomičnoho rozvytku. Rosija ne proponuje majbutnioho.

Hroši ničoho ne vyrišujuť

Josyp Diskin, rosijśký ekonomist i politoloh

Ne stanu torkatysia polityčnoho vymiru uhod i pytannia pro cyvilizacijný vybir – ce sprava hromadian i deržavnoji vlady danych krajin. Ale, jak ekonomist, ryzyky baču nemiriani.

Faktyčno ce nove vydannia šokovoji terapiji, čerez jaku Rosija prochodyla na počatku 90-ch. Neobchidno bude kardynaĺnym čynom pominiaty velyčezný prostir instytutiv i modeli dijaĺnosti hromadian, podolaty rozryv miž novym pysanym pravom i tradycijnymy sociaĺnymy praktykamy.

Pryčomu, oskiĺky pro povnomasštabne členstvo v JES, koly vkazivky Briusselia potribno, chočeš, ne chočeš, vykonuvaty, poky ščo mova ne jde, kožen krok bude stavaty predmetom vnutrišnioho i zovnišnioho torhu.

Tamtešnij biznes dobre znaje rosijśký rynok, ale ne duže dobre znaje rynok jevropejśký. Prymirom, v Ukrajiny je nalahodženi zv’jazky tiĺky za tradycijnoju nomenklaturoju – metal, zerno i bazova chimija.

Velyki zachidni investyciji, na mij pohliad, možlyvi lyše v vysokotovarne siĺśke hospodarstvo, ščo prynese, poriad z vyhodoju, zrostannia ahrarnoho bezrobittia. Pryplyv kapitaliv naviť do “vykrutkovoji” promyslovosti malojmovirný: u Pivdenno-Schidnij Aziji roboča syla šče deševša, pry ciomu praciovytiša, i nemaje vzahali žodnych tradycij sociaĺnoho zachystu.

Period adaptaciji pry najbiĺš optymistyčnomu varianti tryvatyme p’jať-šisť rokiv. Ščob perežyty cej čas, potribna abo duže ščedra finansova dopomoha, čoho pidpysani uhody ne peredbačajuť, abo zatiahuvannia pojasiv.

U krajinach Schidnoji Jevropy ta Baltiji psycholohičnoju kompensacijeju služyla ideja nezaležnosti vid Moskvy: zarady svobody my hotovi terpity. Naskiĺky ja rozumiju, vlada v Kýevi, Kyšynevi ta Tbilisi prahnuť rozihraty tu ž kartu. Jakoju miroju vona spraciuje, osoblyvo v Ukrajini – pytannia, vidpovidi na jake siohodni ne znaje nichto.

Jedyne prydbannia v najblyžčij perspektyvi – bezvizový režym, jaký Moldova vže otrymala, a Ukrajina i Hruzija, jmovirno, otrymajuť nezabarom. Dlia JES ce rišennia bude neprostym, oskiĺky pryzvede do zrostannia mihracijnoji napruženosti i priamoho pidžyvlennia jevroskeptykiv i pravych ekstremistiv, ale u Kýeva i Tbilisi je syĺný kozyr: my jdemo na nečuvani žertvy, tak dajte našym hromadianam choč ščo-nebuď!

Polityka schidnoho partnerstva Jevropejśkoho sojuzu naliakala Moskvu: Rosija zrozumila, ščo ne može zaproponuvaty inšym krajinam ničoho, okrim hrošej. Ale na bazi hrošej cyvilizacijnu ideju vynajty nemožlyvo. Hroši – ce resurs, a ne ideolohija i ne šliach rozvytku. U pohanych rukach vony označajuť stahnaciju i rozruchu.

Hroši ne majuť ani najmenšoho značennia v serednio- abo dovhostrokovij perspektyvi rozvytku deržavy na rivni bazovych cyvilizacijnych vyboriv. I ci vybory – v Ukrajini, Moldovi ta Hruziji – buly čitko poznačeni. Rosijany, bilorusy, azerbajdžanci i žyteli dejakych inšych krajin takoho vyboru buly pozbavleni.

Pytannia ne v tomu, chto dasť Ukrajini abo Moldovi biĺše hrošej; pytannia v tomu, čy hotovi vony vziaty svoje majbutnie v svoji ruky. Jevropejśký sojuz hotový dopomohty: interes Sojuzu poliahaje u stvorenni bahatych i viĺnych krajin na vlasnych kordonach. Koly Ukrajina, Moldova i Hruzija stanuť takymy, pytannia pro vkliučennia jich do Sojuzu vynykne same soboju i ne porodyť zaperečeń.

Zaraz karty v jichnich rukach: uhody pro asociaciju dajuť nebačený dostup na jevropejśký rynok, ale j tiahnuť nebačeni dosi vymohy, obov’jazkovi do vykonannia: modernizuvaty vsi aspekty jichnioji deržavnosti. Nepopuliarni ta vytratni v korotkostrokovij perspektyvi, ci investyciji zdatni prynesty plody.

Dajte 10-15 rokiv – i v umovach asociaciji vony stanuť inšymy deržavamy, nablyziaťsia do toho, ščo hromadiany Jevrosojuzu asocijujuť z “normaĺnistiu”. Čy stanuť normaĺnymy krajinamy. A normaĺni krajiny možuť staty druziamy Sojuzu i častynoju joho.

Ale i v korotkostrokovij perspektyvi vyhraš vid asociaciji očevydný: varto zhadaty choča b svobodu podorožuvaty do Jevropy bez viz, jaka navriad čy z’javyťsia u rosijan, poky pry vladi teperišnij režym.

Takym čynom, asociacija – šče ne vstup i ne može buty takym; asociacija – ce ščoś neskinčenno važlyviše: cyvilizacijný vybir na korysť stanovlennia “normaĺnoji deržavy”, deržavy z majbutnim.

Vidpovisty