Rosijśký rubĺ čerez sankciji b’je novi rekordy padinnia

U vivtorok, 30 veresnia, kurs dolara zletiv na poznačku 39,89 rublia, ščo stalo istoryčnym pikom amerykanśkoji valiuty na rosijśkych torhach. Bivaliutný košyk v cej že čas na korotký čas “zajšov za bujky” plavajučoho korydoru CB 35,40-44,40, sformuvavšy absoliutný maksymum na 44,47 rublia. Ce stalosia pislia povidomlennia ahentstva Bloomberg pro te, ščo CBR rozhliadaje možlyvisť vvedennia tymčasovych obmežeń na ruch kapitalu v razi posylennia joho vidplyvu z krajiny. Pro ce ahentstvu povidomyly dva čynovnyka, znajomi z obhovorenniam. Sprostuvannia Centrobanku dozvolylo rozriadyty sytuaciju.

Jevro torhuvavsia poblyzu poznačky 49,95 rublia, vtračajučy 9 kopijok – tut rubliu dozvolyly zberehty oblyččia svitovi tendenciji na oslablennia jedynoji jevropejśkoji valiuty, čerez ščo joho kvartaĺni vtraty trochy menše 7 %.

Proty rublia u vivtorok spraciuvala i novyna pro te, ščo JES zalyšyv čynnymy sankciji proty Rosiji, jaku Zachid zvynuvačuje v pidtrymci separatystiv na schodi Ukrajiny. Vvedennia zachidnych sankcij, zokrema obmežennia dostupu na rynky kapitalu riadu najbiĺšych bankiv i naftovych kompanij RF, stalo osnovnoju pryčynoju oslablennia rublia v tretiomu kvartali.

Teper korporacijam i bankam problematyčno perekredytovuvatysia na zachidnych rynkach, pry tomu, ščo borhove navantažennia zalyšajeťsia značnym. Zokrema, u veresni brutto-obsiah vyplat za kredytamy ta vidsotkiv stanovyv $22 miĺjardy, u nastupni dva misiaci – trochy biĺše $20 miĺjardiv, i v hrudni – majže $35 miĺjardiv.

U veresni dodatkový tysk na rubĺ, na dumku učasnykiv rynku, mav domašnij arešt hlavy AFK “Systema” Volodymyra Jevtušenkova, a heopolityčnym čynnykom nestabiĺnosti vystupyly sytuacija na schodi Ukrajiny ta ocinka stupenia učasti v konflikti Rosiji. Proty rublia hralo i zmicnennia amerykanśkoji valiuty na foreksi – dolar zletiv do čotyryričnoho maksymumu do košyka valiut i dvoričnoho maksymumu do jevro u vivtorok na tli riznych očikuvań ščodo polityky FRS i JECB.

Jak vidomo, 12 veresnia nabuly čynnosti novi sankciji JES, jaki stosujuťsia rosijśkych naftovych kompanij. Vodnočas cina na naftu na svitovomu rynku opustylasia do rivnia 2012 roku.

 

Vidkryty vsi posylannia u tabach: [1 – 5]

Vidpovisty