Likari: na alkoholi slid vkazuvaty vmist kalorij

Brytanśki likari proponujuť vkazuvaty na pliaškach z alkoholem kiĺkisť kalorij – jak zachid boroťby iz ožyrinniam.

Likari zasterihajuť, ščo bokal vyna (250 ml) mistyť stiĺky ž kalorij, jak i pončyk – 200.

Odnak, jak vkazujuť medyky, biĺšisť liudej ne majuť pro ce i hadky.

Jak zajavyla Džejn Ellison, zastupnyk ministra ochorony zdorov’ja Brytaniji, vidpovidaĺna za ochoronu zdorov’ja naselennia, dlia markuvannia charčiv buly zrobleni “velyčezni kroky” i teper ministerstvo vyrišyť, čy zrobyty te same z alkohoĺnymy napojamy.

Predstavnyky alkohoĺnoji industriji zajavyly, ščo vidkryti do propozycij, ale naholosyly, ščo nabahato važlyviše, aby na pliaškach bula informacija pro odynyci alkoholiu.

“Ne majuť i hadky”

Brytanija – sered svitovych lideriv za kiĺkistiu liudej z ožyrinniam: 25% dorosloho naselennia Spolučenoho Korolivstva naležyť do cijeji katehoriji.

Ale na alkohoĺ, na vidminu vid produktiv charčuvannia, ne pošyriujuťsia zahaĺnojevropejśke pravylo pro poznačennia kalorij na etyketci, i teper Jevropejśka Komisija rozhliadaje pytannia pro te, čy ne zaprovadyty joho i dlia alkoholiu.

Provedene Korolivśkym tovarystvom ochorony hromadśkoho zdorov’ja (RSPH) doslidžennia pokazalo, ščo brytanci z entuziazmom sprýmuť ce novovvedennia.

Jak zajavyla VVS vykonavčý dyrektor RSPH Šyrli Kramer: “Ce vražaje: 80% doroslych ne majuť ani najmenšoji hadky pro te, skiĺky kalorij mistyťsia v tomu, ščo vony p’juť, a jakščo naviť vony i znajuť, to vse odno syĺno nedoociniujuť jich kiĺkisť”.

Na jiji dumku, nový zachid može dopomohty ne lyše u boroťbi z ožyrinniam, ale i z nadmirnym spožyvanniam alkoholiu.

Pid čas nevelykoho eksperymentu, zdijsnenoho Korolivśkym tovarystvom v zvyčajnomu pabi, ti liudy, jakym skazaly, skiĺky kalorij vony vypyvajuť, v rezuĺtati vypyly na 400 kalorij menše.

Jak vvažajuť pracivnyky ochorony zdorov’ja, 10% vsich kalorij, spožytych brytanciamy, – z alkoholiu.

Za kiĺkistiu kalorij na hram vahy alkohoĺ postupajeťsia lyše žyru.

“Davno na časi”

Portman Group – orhan, ščo predstavliaje vyrobnykiv alkohoĺnoji ta pyvovarnoji industriji, – zajavyv, ščo duže serjozno stavyťsia do vplyvu alkoholiu na zdorov’ja i rozmistyv informaciju pro vmist kalorij v riznych napojach na speciaĺnomu vebsajti Drinkaware.

“Vodnočas najbiĺše značennia dlia spožyvačiv maje informacija pro odynyci alkoholiu, a ne pro zmist kalorij”, – jdeťsia u zajavi Portman Group.

Prote predstavnyk Nacionaĺnoho forumu z boroťby z ožyrinniam Tim Fraj vvažaje, ščo vladi vže davno slid vdatysia do jakychoś dij čerez ce.

“Stakan svitloho pyva mistyť stiĺky ž kalorij, skiĺky nevelyka porcija jiži, a jakščo do nioho šče j dodaty ciu stravu, to biĺšu častynu maksymaĺnoji dennoji normy kalorij možna vvažaty vykonanoju”, – zajavyv vin.

Kiĺkisť kalorij:

  • Velyký kelych vyna (250 ml) 8% – 170 kkal;
  • Velyký kelych vyna na 14% – 230 kkal;
  • Slaboalkohoĺný koktejĺ, alkopop (275 ml) – 170 kkal;
  • Pinta pyva 4% – ponad 180 kkal.pyvo

Vidpovisty