SŠA chočuť nadaty Ukrajini ponad $500 mln findopomohy

Spolučeni Štaty planujuť vydilyty Ukrajini v 2016 roci ponad pivmiĺjarda dolariv. Pro ce povidomyla u seredu pid čas sluchań u Palati predstavnykiv SŠA pomičnyk deržsekretaria Viktorija Nuland.

“Prezydentśký zapyt do biudžetu na 2016 finansový rik vkliučaje $513,5 mln (na dopomohu Ukrajini – red.), ščo majže v šisť raziv biĺše porivniano z našym zapytom u 2014 roci”, – zaznačyla predstavnyk Derždepu.

Vona zauvažyla, ščo Spolučeni Štaty praciujuť z Jevropoju, ukrajinśkoju storonoju, a takož MVF nad zmicnenniam ekonomiky Ukrajiny ta pidtrymkoju realizaciji planu reform uriadu, v tomu čysli šliachom vydilennia dodatkovo $1 mlrd jak harantij po kredytu.

U ciomu konteksti Nuland pojasnyla: SŠA možuť vydilyty ci hroši u razi konkretnoho prohresu Kýeva u provedenni ekonomičnych reform ta “jakščo toho vymahatymuť umovy”.

Pomičnyk deržsekretaria takož poinformuvala, ščo z počatku kryzy v Ukrajini Spolučeni Štaty nadaly krajini majže $355 mln z fondiv inozemnoji dopomohy na dodatok do vydilenoho v travni 2014 roku $1 mlrd kredytnych harantij. Ci košty pišly na zmicnennia enerhetyčnoji bezpeky, dopomohu malozabezpečenym verstvam naselennia v Ukrajini dlia podolannia naslidkiv zrostannia cin na haz, dopomohu v boroťbi z korupcijeju, zmicnennia prykordonnoji služby ta armiji (pryblyzno – $118 mln na sektor bezpeky), a takož na pidtrymku polityčnych reform.

Vidpovisty