Kazachstan zupynyv vvezennia ptyci z Rosiji

Kazachstan pryzupynyv vvezennia ptyci z Rosiji čerez ptašyný hryp, pislia seriji obmežeń na vvezennia produkciji kliučovoho partnera pid chor zapevneń čynovnykiv, jaki zaperečujuť torhovu vijnu v ekonomičnomu sojuzi, na jaký stavyť Kremĺ. Pro ce povidomyly ZMI.

Astana cioho roku vyslovliuvala nezadovolennia vzajemnoju torhivleju na tli padinnia rublia, jaký vdaryv po interesach pidprýemstv v Kazachstani, čýa produkcija stala menš konkurentospromožnoju v porivnianni z rosijśkoju.

Minsiĺhosp Kazachstanu povidomyv, ščo tymčasovo zaboroniaje import z prykaspijśkoji Astrachanśkoji oblasti Rosiji žyvoji ptyci, jajeć z inkubatoriv i “vsich vydiv ptachivnyćkoji produkciji, ščo ne projšly teplovu obrobku”. Moskva pidtverdžuvala spalach ptašynoho hrypu v Astrachanśkij oblasti.

Raniše Astana vvela riad inšych obmežeń na vvezennia rosijśkoho prodovoĺstva, pojasniujučy bažanniam zachystyty spožyvačiv vid nejakisnoji produkciji.

ZMI povidomlialy pro vylučennia z prodažu v Kazachstani z sanitarnych mirkuvań rosijśkych m’jasa, masla i cukerok. Rosija sama ne raz vdavalasia do analohičnych pojasneń, koly prypyniala import prodovoĺstva z krajin, z jakymy vstupala v torhoveĺni ta polityčni superečky. Ale Moskva i Astana vidchreščujuťsia vid polityčnoho pidhruntia.

Holova komitetu iz zachystu prav spožyvačiv Minekonomiky Kazachstanu Aliakpar Matišov nazvav obgruntovanymy diji sanitarnych vidomstv oboch krajin.

“Tak, my siohodni budemo čystyty rynok vid nedobrosovisnoji produkciji, jak vid kazachstanśkych vyrobnykiv, tak i rosijśkych ta inšych. Pryrodno, inši naši kolehy tež vžyvajuť adekvatnych zachodiv”, – skazav vin žurnalistam raniše v kvitni.

“Jakščo produkcija ne vidpovidaje parametram, i jakščo vona namahajeťsia zajty na terytoriju Mytnoho sojuzu, pryrodno, diji našych koleh vypravdani”.

Kremĺ tež komentuvav diji kazachstanśkych rehuliatoriv ščodo rosijśkoho prodovoĺstva, nazvavšy prypuščennia pro torhovu vijnu partneriv syĺnym perebiĺšenniam.

Kazachstan vchodyť do Mytnoho sojuzu z Rosijeju i Bilorussiu, do jakych cioho roku dolučylasia Virmenija. Odnak v čerhovij rytoryci partneriv pro jednisť i vzajemnu vyhodu ne raz zvučaly tryvožni notky z pryvodu ekonomičnych rozbižnostej.

Lider Kazachstanu Nursultan Nazarbajev i biloruśký prezydent Aliaksandr Lukašenka zbyrajuťsia obhovoryty spravy Jevrazijśkoho ekonomičnoho sojuzu 8 travnia v Moskvi.

Jak povidomlialoś, neščodavno Kazachstan zupynyv postavky elektroenerhiji v Rosiju čerez devaĺvaciju rublia.

Nahadajemo, dva roky tomu Kazachstan pohrožuvav prypynyty postačannia hazu v Rosiju.

Takož zaznačymo, u berezni Kazachstan zajavyv, ščo zaboronyť import nafty z Rosiji z metoju enerhetyčnoji bezpeky.

Vidkryty vsi posylannia u tabach: [1 – 4]

Vidpovisty