V epicentri zemletrusu

   -

Riatuvaĺnyky povidomliajuť pro 90% zrujnovanych budiveĺ u rajoni bilia epicentru zemletrusu

Za danymy Červonoho Chresta, mista i sela v centraĺnij častyni Nepalu, de buv epicentr zemletrusu mahnitudoju 7,8 mynuloji suboty, majže povnistiu zrujnovani.

Riatuvaĺnyky povidomliajuť, ščo vcilili žyteli perebuvajuť u velykij skruti.

Za ostannimy oficijnymy danymy, vnaslidok zemletrusu zahynuly 6204 liudyny. Prote zalyšajeťsia nevidomoju dolia tysiač žyteliv viddalenych i važkodostupnych rajoniv, i vlada Nepalu poperedžaje, ščo čyslo zahyblych može perevyščyty 10 tysiač.

Sered žyteliv stolyci Katmandu zrostaje nevdovolennia reakcijeju vlady na stychijne lycho. U misti projšly kiĺka akcij protestu.

Ministerstvo vnutrišnich sprav zajavylo v p’jatnyciu, ščo diji riatuvaĺnykiv u Katmandu buduť zoseredženi v rajonach, jaki zaznaly najbiĺšych rujnuvań, u tomu čysli navkolo centraĺnoho avtovokzalu ta v istoryčnomu centri, de dosi pid rujinamy možuť buty liudy, ščo vyžyly.


Uriad Nepalu prosyť krajiny svitu nadislaty biĺše vertoliotiv

Korespondenty povidomliajuť pro brak vertoliotiv, i choča Kytaj poobiciav napravyty v Nepal dodatkovi vertolioty, nepaĺśka vlada zvernulasia za dopomohoju do inšych krajin.

U zajavi Mižnarodnoji federaciji Červonoho Chresta i Červonoho Pivmisiacia skazano, ščo rajon Sindchupalčok na pivničný schid vid Katmandu praktyčno stertý z lycia Zemli.

“Odna z našych hrup povernulasia z mista Čautara v Sindchupalčoku i dopovidaje, ščo tam zrujnovano 90% budiveĺ”, – povidomyly predstavnyky Červonoho Chresta.

“Likarnia takož znyščena zemletrusom, i liudy rozbyrajuť rujiny holymy rukamy v nadiji znajty žyvych”.

Dopomoha žertvam zemletrusu

$415 mln

potreby na humanitarnu dopomohu

  • 3 mln liudej treba prohoduvaty

  • 130 000 budynkiv zrujnovano

  • 24 000 liudej žyvuť u nametovych mistečkach

  • 20 hrup namahajuťsia vozz’ jednaty z rodynamy zahublenych ditej

U četver Vsesvitnia orhanizacija ochorony zdorov’ja oholosyla, ščo v odnomu ciomu rajoni zahynulo blyźko 1400 čolovik, a ponad 40 tysiač budynkiv povnistiu zrujnovano.

Brak vody i prodovoĺstva v Katmandu zmušuje tysiači nepaĺciv šturmuvaty avtobusy, ščob distatysia do ridnych sil i mist.

Nestača avtobusiv i poviĺne nadchodžennia dopomohy vže pryzvely do sutyčok miž protestuvaĺnykamy ta sylamy bezpeky.


Riatuvaĺnyky ne vtračajuť nadiju na te, ščo znajduť pid zavalamy vcililych

Vlada povidomliaje, ščo v najblyžči kiĺka misiaci Nepal matyme čyslenni problemy, v tomu čysli v haluzi vidnovlennia systemy kanalizaciji ta hromadśkych vbyraleń, znyščenych zemletrusom, a takož pov’jazani iz prybyranniam trupiv zahyblych tvaryn.

OON takož poperedžaje pro trudnošči, z jakymy zitknuťsia nepaĺśki seliany, jaki stanovliať dvi tretyny naselennia krajiny. Naselennia Nepadu stanovyť 27 miĺjoniv liudej.

Za danymy OON, v krajini vnaslidok zemletorusu znyščeno zapasy nasinnievoho rysu, jaký vysadžujeťsia v travni, a takož zapasy zerna na skladach.

Jakščo seliany ne zmožuť posadyty rys ta inši kuĺtury v ciomu sezoni, vrožaju rysu, osnovnoho produktu charčuvannia naselennia Nepalu, možna bude čekaty tiĺky do kincia 2016 roku.

Zemletrus u cyfrach:

  • 8 miĺjoniv nepaĺciv postraždaly vid zemletrusu, ponad čverť naselennia
  • 3,5 miliona potrebujuť dopomohy prodovoĺstvom
  • Za ocinkamy, 600 000 budynkiv poškodženo, 70 000 znyščeno, a 2,8 mln liudej zalyšylyś bez dachu nad holovoju
  • Dosi zibrano 1,4% vid zahaĺnoji sumy neobchidnych na dopomohu $415 mln, jaki OON prosyť na najblyžči try misiaci

Džerelo: OON/Uriad Nepalu

Vidpovisty