Zond Messenger upav na poverchniu Merkurija


Aparat NASA zalyšyv na poverchni Merkurija krater zavbiĺšky z tenisný kort

Amerykanśký kosmičný zond Messenger, jaký proviv čotyry roky na orbiti navkolo Merkurija i biĺše desiatylittia v kosmosi, vpav na poverchniu Merkurija, povidomyla pres-služba NASA.

Operacija projšla za planom.

Aparat masoju v 513 kh, jaký maje v diametri vsioho 3 metry, vrizavsia v poverchniu planety zi švydkistiu 14 000 kilometriv na hodynu, v rezuĺtati čoho na Merkuriji utvoryvsia nový ovaĺný krater rozmirom z tenisný kort.

Jak skazano v povidomlenni NASA, v centri kontroliu za poliotamy šče 20 chvylyn fiksuvaly syhnaly, ščo nadchodyly vid aparatu, ale ce pojasniuvalosia nadto velykoju vidstanniu vid Zemli do Merkurija.

U 2011 roci Messenger výšov na orbitu navkolo Merkurija, na jakij vin mav probuty, za planamy NASA, protiahom vsioho lyš roku. Joho ostannie palyvo bulo vytračeno na manevr perechodu na eliptyčnu orbitu 24 kvitnia.

V rezuĺtati zitknennia z poverchneju planety Messenger buv povnistiu znyščený.


Ostannie foto poverchni Merkurija, nadislane aparatom NASA

Zond zmih vrizatysia v Merkurij zavdiaky tomu, ščo u cijeji planety nemaje ščiĺnoji atmosfery, v jakij Messenger mih by zhority.

Misija prodovžuvalasia dviči, i za cej čas dani, peredani zondom na Zemliu, zminyly naše rozuminnia Merkurija.


Zond proviv u kosmosi 10 rokiv

Messenger poslav NASA 270 tysiač fotohrafij i 10 terabajt informaciji.

Sered inšoho, same Messenger výavyv, ščo v kraterach na poliusach Merkurija je lid, a takož vstanovyv, ščo mahnitne pole cijeji planety orijentovane ne na centr planety, a vidchyliajeťsia na 10% vid osi obertannia planety.

Protiahom čotyrioch rokiv Messenger obletiv Merkurij 4104 razy po eliptyčnij orbiti, nablyžajučyś do planety na vidstań do 96 kilometriv.

Vidpovisty