Bloh Svitlany Pyrkalo: holi v operi


Korolivśka opera u Kovent Hardeni v Londoni

Siohodni my budemo hovoryty pro seks i nasyĺstvo na opernij sceni i pro te, ščo v audytoriji takož sydiať ne prostaky.

Opera ne často potrapliaje v zaholovky novyn, ale siohodni ce stalosia. U ponedilok, na prem’jeri novoji postanovky “Viĺheĺma Tellia” Rossini v Korolivśkij operi Londona, osvystaly scenu čy to statevoho znuščannia, čy zgvaltuvannia avstrijśkymy soldatamy švejcarśkoji žinky. Osvystuvaly hučno i dovho, kryčaly “hańba”: za 13 rokiv vidviduvannia opery v Londoni ja take pobačyla vperše.

Svystuny sydily navkolo mene, na haliorci, jaka zavždy maje svoju točku zoru ščodo novovvedeń. Ale čy maly vony raciju?

Opera – pro boroťbu švejcarciv za nezaležnisť vid avstrijśkoji korony v 13 stolitti. 13 stolittia – ce dosyť davno, nezaležnisť švejcarciv vid avstrijciv na siohodni – ce trochy naviť smišno, odyn stračený starý švejcareć dlia revoliuciji, na tli našych ostannich podij, – jakoś maluvato. Režyseru Damiano Mikeletto, vydno, zdalosia, ščo sučasnoho hliadača treba rozvorušyty nasyĺstvom. Viĺheĺm Telĺ ostatočno povstaje proty čužoji korony same pislia sceny z soldatamy ta žinkoju, jakoji v oryhinaĺnomu libreto opery ne bulo. Diju opery, do reči, pereneseno v Bosniju časiv vijny, ale jakby ja pro ce ne pročytala v hazeti, ja b ne zdohadalasia.

Teatr uže vydav zajavu, ščo opera vysvitliuje brutaĺnu reaĺnisť vijny, de nasyĺstvo nad žinkamy – trahičný fakt.

Jakščo chočete znaty moju dumku, to vono, zvisno, fakt. Ale ja osobysto ne upovnovažuvala Korolivśku operu vysvitliuvaty brutaĺnu reaĺnisť, jaka ne maje žodnoho vidnošennia do siužetu. Jakby ja chotila provesty večir z brutaĺnoju reaĺnistiu, ja by vvimknula Ihry Prestoliv čy počytala svij Fejsbuk. Jak hliadač, ja vid nych choču klasnoji postanovky cikavoji opery. I, ščo prykro, v postanovci spravdi bulo bahato dobroho, spivaly čudovo, poraduvala Sofija Fomina v roli syna Tellia (na holovi jakoho toj rozkoliuje z arbaleta jabluko), ale pislia sceny nasyĺstva chto pro ce pysatyme?

JE u mene i pevni sumnivy, ščo jdeťsia same pro česne, aĺtrujistyčne vysvitlennia brutaĺnoji reaĺnosti, jaka ne daje spaty režyseru. Sprava v tomu, ščo ce ne poodynoký vypadok, a pevna moda. I ščoś mene muliaje, koly stateve nasyĺstvo nad žinkamy vidtvoriujuť čoloviky, jakych pro ce nichto ne prosyť.

Oholenisť i stateve nasyĺstvo nad žinkamy zaraz vysvitliuje i šče odyn teatr – Nacionaĺna opera “Kolizej”. I robyť ce v operi “Karmen” u postanovci ispanśkoho režysera Kaliksto Bijejto. Ce toj samý Bijejto, jaký šokuvav londonśku publiku na počatku 2001-ch postanovkoju opery Verdi “Bal-Maskarad”, de v peršomu akti na unitazach sydila šerenha bandytiv. Mocartivśký “Don Džovanni” u nioho bryniv oraĺnym seksom i šumuvav vid kokajinu: sposterihajučy za cijeju vakchanalijeju v 2004 roci na tij-taky sceni Nacionaĺnoji opery, ja dumala: “zovsim zboževolily kapitalisty”. (Koncepciju Hejropy todi šče ne vyhadaly). I oś – Karmen.


Pid čas “Karmen” u Madrydi na scenu výšov kiń, a v Londoni – holý čolovik

Karmen u Bijejto peretvorylasia na blondynku v pošuku kraščoho žyttia i žertvu. (V klasyčnych postanovkach vona – buntivna cyhanka, jaka kerujeťsia vykliučno vlasnoju prystrastiu). Slavetný toreador Eskamiĺjo stav samozakochanym alkoholikom, a najivna seliučka Mikaela – cyničnoju turystkoju.

Tak ot u cij postanovci druhý akt, de dija vidbuvajeťsia navkolo taboru kontrabandystiv, počynajeťsia vychodom na scenu absoliutno holoho čolovika. Joho vidnošennia do kontrabandystiv čy vzahali do siužetu daleko ne je očevydnym, i zakralasia dumka, ščo vidnošennia vin vzahali ne maje. Peredi mnoju, dumala ja, prosto holý mužčyna, i jedynoju pryčynoju joho perebuvannia na sceni je epataž.

Rešta opery projšla vidnosno bez ekscesiv, bo imitacija riznych vydiv seksu i more krovi v kinci vže vyhliadaly blido porivniano z počatkom druhoho aktu.

Pislia toho ja dovho šukala v inšych recenzijach pojasnennia avtorśkoji zadumky. Ne te ščo ja proty podyvytysia na harne čoloviče tilo, ta šče j ne na sviato, a v robočý vivtorok. Ale vidomý nam usim z dytynstva Čechov vymahav, ščob na sceni ničoho ne provysalo, vybačte na slovi. Ščo b skazav na ce Anton Pavlovyč?

JA znajšla lyše odnu recenziju v “Dejli Telehraf”, na prem’jeru postanovky v 2012 roci, jaka pidtverdžuvala moju pidozru: holý čolovik na sceni buv ni do čoho.

Epataž u mystectvi – dilo potribne. Chto ne znaje napam’jať usi p’jesy Lesia Poderv’janśkoho, toj žyzni ne pojniav, choča za matiukamy tam chovajeťsia hlybyna.

Ale čy veś epataž uvijde v istoriju? Ryzyknu naprorokuvaty, ščo vže nezabarom Korolivśka opera trochy znyzyť hradus u sceni nasyĺstva, bo osvystaly reaĺno. I pravyĺno zrobyly. Dražlyvi temy potribno začipaty, ale tak, ščob u ce poviryly hliadači, a ne dlia pryvodu vidtvoryty na sceni storinky tablojida.

Bloh 1: Hodo znovu ne prýšov

Vidpovisty