AMKU rekomenduvav 12 najbiĺšym merežam AZS znyzyty ciny na naftoprodukty

Antymonopoĺný komitet Ukrajiny rekomenduvav 12 velykym merežam znyzyty ciny na naftoprodukty na svojich AZS.

“U zv’jazku iz sytuacijeju, jaka sklalasia na rynkach svitlych naftoproduktiv, AMKU nadav učasnykam rynkiv obov’jazkovi dlia rozhliadu rekomendaciji pro vžyttia zachodiv ščodo vstanovlennia rozdribnych cin na motorni benzyny i dyzeĺne palyvo na rivni, jaký isnuvav by v umovach značnoji konkurenciji na rynku”, – skazano v povidomlenni AMKU.

Jak povidomliaje vydannia, rekomendaciji komitetu stosujuťsia PP AMIK Ukrajina, PAT KLO. PP OKKO Naftoprodukty, TOV VOH Rytejl, TOV Aĺjans Choldynh, SP TOV Keršer, PAT Ukrnafta, TOV Vesta Servis, TOV VTF Avias, TOV Bel Ojl, TOV BRSM-Nafta i PAT Sokar Enerdži Ukrajina.

V AMKU naholosyly, ščo za ostannij rik cina na naftu, benzyny i dyzpalyvo na jevropejśkych rynkach istotno znyzylasia.

Cina na naftu marky Brent u serpni 2015 roku znyzylasia na 50% porivniano iz 2014 rokom, a kotyruvannia Platts na serpeń potočnoho roku porivniano iz veresnem 2014-ho u seredniomu znyzylysia na 47%.

Vodnočas, rozdribni ciny na motorni benzyny i dyzeĺne palyvo na AZS v Ukrajini zrosly v seredniomu do 20%.

“Takym čynom, vstanovlennia rozdribnych cin v Ukrajini ne koreliujeťsia zi zminamy faktoriv, jaki vplyvajuť na jich formuvannia”, – jdeťsia u povidomlenni.

Zhidno z rozrachunkamy AMKU, z urachuvanniam kolyvań kursu hryvni rozdribni ciny na naftoprodukty v rizni periody 2015 roku perevyščuvaly do 15% riveń cin, jaký mih by buty vstanovlený za umovy isnuvannia značnoji konkurenciji na rynku.

“Taki diji učasnykiv rynku možuť pryzvesty do porušeń zakonodavstva pro zachyst ekonomičnoji konkurenciji i, jak naslidok, do uščemlennia interesiv spožyvačiv”, – zajavyly v AMKU.

Povidomliajeťsia takož, ščo pererachovani vyšče mereži AZS povynni povidomyty AMKU pro rezuĺtaty rozhliadu cych rekomendacij u 10-denný termin vid momentu jich otrymannia.

Vidpovisty