V Indiji čolovika rozterzaly za "jalovyčynu"

  Image copyright
AFP

Image caption

Mochamed Akchlak praciuvav na fermi

Rozliučený natovp žyteliv sela Dadar v indijśkomu štati Uttar-Pradeš rozterzav 50-ričnoho čolovika, jakoho zapidozryly v tomu, ščo joho sim’ja zberihala v cholodyĺnyku i jila jalovyčynu.

Miscevoho selianyna Mochammeda Akchlaka v ponedilok kamenuvaly pered vlasnym budynkom. Joho 22-ričný syn potrapyv do likarni, bo serjozno postraždav u napadi natovpu.

Šistioch učasnykiv cijeji rozpravy zaareštovano. Policija pereviriaje, chto pošyriuvav čutky pro rodynu zahybloho.

Zabij koriv v Indiji – tema veĺmy delikatna, oskiĺky korovy v indujizmi vvažajuťsia sviaščennymy tvarynamy, a 80% hromadian krajiny je indujistamy.

M’jaso v cholodyĺnyku

Uttar-Pradeš – odyn iz kiĺkoch indijśkych štativ, de neščodavno bulo posyleno zakon, jaký zaboroniaje zabij koriv i prodaž jalovyčyny.

Image copyright
AFP

Image caption

Rodyči oplakujuť ubytoho

Cia zaborona vyklykala protesty žyteliv štatu, nezadovolenych tym, ščo vlada vyrišuje za nych, ščo jim možna čy ne možna jisty.

Image copyright
AFP

Image caption

Policija kaže, ščo zvynuvačennia na adresu zahybloho prozvučalo v miscevomu indujistśkomu chrami

Sim’ja Mochammeda Akchlaka zajavyla, ščo v jiji domašniomu cholodyĺnyku zberihaty ne jalovyčyna, a baranyna.

Povidomliajuť, ščo policija vylučyla m’jaso i vidpravyla joho na analiz.

“Dejaki miscevi žyteli pošyriuvaly čutky pro te, ščo Akchlak zberihav udoma m’jaso i zajmavsia zabojem koriv. U rezuĺtati vsich cych čutok vony i napaly na joho budynok”, – rozpoviv hazeti Indian Express predstavnyk miscevoji administraciji.

Predstavnyk miscevoji policiji zajavyv ahentstvu Agence France Press, ščo zajavu pro te, niby sim’ja spožyvaje jalovyčynu, bulo zrobleno v miscevomu indujistśkomu chrami.

Trahedija stalasia v seli za 50 kilometriv vid stolyci krajiny Deli.

18-rična dočka Mochammeda Akchlaka Sadžida rozpovila hazeti, ščo v ponedilok uvečeri budynok atakuvala hrupa iz ponad sta žyteliv sela.

Image copyright
AFP

Image caption

Bilia viddilku policiji seliany protestuvaly proty areštiv

Image copyright
AFP

Image caption

Poriad iz budynkom Mochammeda Akchlaka teper čerhuje policija

“Vony zvynuvatyly nas u tomu, ščo my zberihajemo jalovyčynu, vybyly dveri i počaly byty matir i baťka. Moho baťka vytiahly na vulyciu i počaly zabyvaty cehlynamy”, – rozpovidaje Sadžida.

“Pizniše my diznalysia, ščo v chrami oholosyly, niby my jimo jalovyčynu … U nas v cholodyĺnyku bula baranyna … Policija zabrala jiji dlia perevirky”, – rozpovidaje vona.

Zhodom miscevi žyteli, jaki protestujuť proty areštiv, vlaštuvaly sutyčky z policijeju i poškodyly kiĺka avtomašyn.

V 11 štatach Indiji, v tomu čysli v Uttar-Pradeš, i na dvoch sojuznych terytorijach vvedeno zaboronu na zabij koriv, bykiv, a takož molodych byčkiv i teliat.

Indujisty skladajuť 80% naselennia cijeji krajiny, de prožyvaje 1,2 mlrd liudej.

Vidpovisty