Vodiji skaržaťsia na aktyvistiv, jaki blokujuť mežu z Krymom – OBSIE

OBSIE povidomyla pro skarhy vodijiv na meži z tymčasovo okupovanym Krymom na obšuky, jaki vlaštovujuť aktyvisty produktovoji blokady pivostrova. Pro ce jdeťsia v dopovidi SMM OBSIE.

U povidomlenni jdeťsia, ščo v punktach propusku Kalančak i Čaplynka miscevi pravoochoronci i prykordonnyky povidomyly členam misiji v seredu, 7 žovtnia, ščo taki skarhy oficijno i neoficijno vyslovliuvaly bahato z vodijiv, mašyny jakych obšukovuvaly aktyvisty.

Aktyvisty ž zajavlialy členam misiji, ščo vodiji perevažno sami pohodžujuťsia na taki obšuky.

Jak povidomyv sposterihačam načaĺnyk prykordonnoho nariadu v Kalančaci, toho dnia vidmovylysia dozvolyty aktyvistam obšukaty jichni mašyny čotyry vodiji, ščo zbyralysia peretnuty administratyvnu mežu z Krymom. V odnomu z cych vypadkiv, dodav komandyr prykordonnykiv, aktyvisty rozbyly zadnie sklo avtomašyny. Cej incydent pidtverdyv členam misiji predstavnyk «Pravoho sektoru», ale vin stverdžuvav, ščo tak stalosia čerez te, ščo vodij avta najichav na nohu odnoho z aktyvistiv.

Poperednimy dniamy pro časti skarhy na porušennia prav liudyny z boku dobrovoĺciv, ščo beruť učasť u «prodovoĺčij blokadi» Krymu i pro te, ščo rezuĺtaty monitorynhu pidtverdyly najavnisť čyslennych porušeń, zajavlialy i u Krymśkij poliovij misiji z prav liudyny. Išlosia, zokrema, pro prymusovi obšuky avtomašyn aktyvistamy, ščo ne je predstavnykamy pravoochoronnych orhaniv.

Ukrajinśki pravoochoronci i predstavnyky vlady nahološuvaly, ščo členy «Pravoho sektoru», jaki pidtrymujuť akciju hromadianśkoji blokady Krymu, ne majuť nijakych osoblyvych povnovažeń, krim zahaĺnych hromadianśkych prav, i rišennia ščodo zhody na obšuk naležyť samym vodijam.

«Pravý sektor» zaperečyv zvynuvačennia v porušenniach i zajavyv, zokrema, ščo «98% vodijiv sami dobroviĺno pokazujuť, ščo vony vezuť». Taku ž pozyciju pidtverdyly j iniciatory blokady – krymśki tatary. Odyn iz nych, Lenur Isliamov, zajavyv, ščo učasnyky akciji ne ohliadajuť mašyny bez zhody vodijiv i, jakščo ti vidmovliajuťsia, vyklykajuť spivrobitnykiv DPS.

Jak povidomlialosia, krymśki tatary i aktyvisty 20 veresnia rozpočaly akciju z “prodovoĺčoji blokady” Krymu, jaka poliahaje v nedopuščenni vantažnoho transportu na pivostriv.

Aktyvisty opryliudnyly svoji vymohy do okupantiv.

Takož naslidkom prodovoĺčoji blokady Krymu stalo pidvyščennia cin na dejaki produkty charčuvannia.

Vidkryty vsi posylannia u tabach: [1 – 4]

Vidpovisty