JES zaboronyv import nafty z Iranu

Z 23 sičnia potočnoho roku Jevrosojuz uže vviv u vidnošenni Iranu sankciji, ščo peredbačajuť skoročennia importu krajinamy sojuzu iranśkoji nafty i naftochimičnoji produkciji i vvedennia obmežeń na operaciji z iranśkymy finansovymy instytutamy.

Sankciji vstupyly v sylu nehajno po vidnošenniu do vsich novych kontraktiv, a dlia isnujučych domovlenostej zrobleno vyniatok do 1 lypnia. Na dumku krajin JES, takym čynom, Iran, vtratyvšy košty vid importu nafty, zmušený bude skoročuvaty investyciji u rozvytok svojich jadernych prohram.

Nahadajemo, SŠA, nyzka inšych krajin Zachodu i Izrajiĺ pidozriujuť Iran v rozrobci jadernoji zbroji pid prykryttiam prohramy myrnoho atoma. Teheran vsi zvynuvačennia vidkydaje, zajavliajučy, ščo joho atomna prohrama spriamovana vykliučno na zadovolennia potreb krajiny v elektroenerhiji. V daný čas vidnosno Iranu dijuť čotyry sankcijni rezoliuciji Rady Bezpeky OON. Krim cioho, je i inši rezoliuciji, ščo vymahajuť vid Iranu zabezpečyty povnu prozorisť jadernoji prohramy i dovesty jiji vykliučno myrnu spriamovanisť, prýnialy riad krajin i orhanizacij. Eksport iranśkoji nafty stanovyť 2,280 mln bareliv na dobu.

Vidkryty vsi posylannia u tabach: [1 – 3]

Vidpovisty