Haaźký trybunal skasuvav vyrok eks-načaĺnyku heneraĺnoho štabu zbrojnych syl Juhoslaviji

Apeliacijna palata vyrišyla, ščo Peryšyč ne komanduvav sylamy bosnijśkych serbiv u Bosniji i Hercehovyni, a takož ne mav možlyvosti pokaraty vidpovidaĺnych za obstril stolyci Chorvatiji Zahreba.

Trybunal postanovyv zviĺnyty joho z-pid varty nehajno.

2011 roku Haaźký trybunal zasudyv Momčyla Peryšyča do 27 rokiv pozbavlennia voli, vyznavšy joho vynnym u vbyvstvach, peresliduvanniach i napadach na cyviĺnych u Bosniji i Chorvatiji v časy balkanśkych vojen 1990-ch rokiv. Sered zvynuvačeń bula joho pryčetnisť do oblohy Sarajeva i rizanyny u Srebrenyci v Bosniji i Hercehovyni i raketnoho obstrilu Zahreba v Chorvatiji.

68-ričný Momčylo Peryšyč, jaký očoliuvav henštab vijśka todišnioji Juhoslaviji z 1993 do 1998 roku, svojeji vyny ne vyznavav.

Kolyšnij heneral-polkovnyk je najvyščym komandyrom kolyšnioji juhoslavśkoji armiji, jaký postav pered Haaźkym trybunalom.

Jak povidomlialoś, u lystopadi 2012 roku Apeliacijna palata Mižnarodnoho kryminaĺnoho trybunalu z vojennych zločyniv u kolyšnij Juhoslaviji vypravdala chorvatśkych heneraliv Ante Gotovyna i Mladen Markač, zasudženych do 24 i 18 rokiv uv’jaznennia vidpovidno za vojenni zločyny i zločyny proty liudstva.

Nahadajemo, mižnarodni sudy zvynuvačujuť u henocydi ta zločynach proty liudstva ščonajmenše 254 osoby.

Vidkryty vsi posylannia u tabach: [1 – 3]

Vidpovisty