Dyklofenak može buty nebezpečnym dlia sercia

Tabletky

Rišennia pro te, čy vžyvaty zneboliuvaĺni, majuť robyty sami pacijenty, kažuť včeni

Dva populiarni zneboliuvaĺni zasoby, ibuprofen ta dyklofenak, možuť deščo pidvyščuvaty ryzyk vynyknennia problem iz sercem, jakščo vžyvaty jich velykymy dozamy protiahom tryvaloho času, kažuť doslidnyky.

Často ci liky, jaki dopomahajuť borotysia z zapalenniamy, vžyvajuť liudy z tiažkym artrytom, ščob vidčuvaty menše nezručnostej v povsiakdennomu žytti.

Za slovamy doslidnykiv, dejaki pacijenty ociniujuť taký ryzyk jak prýniatný.

Opublikovane v medyčnomu žurnali Klacnuty

Lancet doslidžennia svidčyť pro te, ščo ryzyk vid vžyvannia cych zasobiv zrostaje dlia kurciv ta liudej z zajvoju vahoju.

Pro isnuvannia takoho ryzyku povidomlialy j raniše, odnak doslidnyky z Oksfordśkoho universytetu proanalizuvaly ce pytannia z bezprecedentnoju pryskiplyvistiu, ščob nadaty pacijentam biĺše informaciji dlia svidomoho vyboru.

Komanda včenych vyvčyla ponad 353 000 medyčnych istorij z 639 okremych kliničnych doslidžeń, ščob vyznačyty vplyv na orhanizm nesterojidnych protyzapaĺnych likiv.

Vony zoseredyly uvahu lyše na vypadkach, koly pacijentam vydavaly recepty na velyki dozy zneboliuvaĺnych – 150 mh dyklofenaku abo 2400 mh ibuprofenu na deń.

Doslidnyky výavyly, ščo na kožni 1000 liudej, jaki vžyvaly liky, kiĺkisť sercevych napadiv zrosla na try vypadky ščoroku, sercevoji nedostatnosti – na čotyry, a letaĺnych vypadkiv pobiĺšalo na odyn – use čerez vžyvannia zneboliuvaĺnych.

V absoliutnych cyfrach kiĺkisť sercevych napadiv na 1000 liudej na rik zrosla z vośmy (zvyčajný pokaznyk) do 11 dlia liudej, jaki vžyvaly ci liky.

“Try vypadky na tysiaču na rik zvučyť jak nevysoký ryzyk, ale vysnovok majuť robyty sami pacijenty”, – skazav holova doslidnykiv profesor Kolin Bajgent.

Vin dodav: “Tož jakščo vy pacijent, to jdiť do svoho likaria, siaďte i pohovoriť z nym pro ce”. Same pacijent, za slovamy profesora Bajgneta, maje vyrišyty, čy taký ryzyk je prýniatnym dlia nioho.

Liudiam, jaki vžyvajuť ci liky tymčasovo, napryklad proty holovnoho boliu, turbuvatysia ne varto, dodaje včený.

Pry ciomu vin dodav, ščo ti, chto vže perebuvaje v hrupi ryzyku čerez problemy z sercem, vžyvajučy velyki dozy cych likiv, šče biĺše pidvyščujuť svij ryzyk zachvority.

Vysoký tysk, cholesteryn i kurinnia – sered holovnych čynnykiv sercevych problem.

Vidpovisty