Riveń stronciju pid "Fukusimoju-1" perevyščuje normu v 60 raziv

Otrymani fachivciamy vymiry pokazaly, ščo vmist stronciju v odnomu z techničnych kolodiaziv na terytoriji stanciji stanovyť blyźko 3 tysiač bekkereliv na litr, todi jak dva tyžni tomu cej pokaznyk znachodyvsia na poznačci 1,4 tysiači bekkereliv na litr ridyny.

Takym čynom, riveń vmistu stronciju v gruntovych vodach perevyščuje maksymaĺno dozvolenu japonśkym uriadom normu majže v 60 raziv.

Vperše dani pro perevyščennia norm vmistu stronciju i trytiju v hruntovij vodi bilia druhoho bloku stanciji buly opryliudneni 19 červnia. Todi proby vody z kolodiazia, vyrytoho TERSO dlia provedennia sposterežeń za rivnem radiaciji v hruntovych vodach, pokazaly vmist stronciju-90 1000 bekkereliv na litr, trytiju – 500 tysiač bekkereliv na litr.

Pislia cioho na terytoriji stanciji buly vyryti šče čotyry techničnych kolodiazia dlia monitorynhu rivnia vmistu radioaktyvnych rečovyn u vodi.

Raniše na ciomu tyžni kompanija povidomyla pro pidvyščennia rivnia radioaktyvnoho trytiju v morśkij vodi poriad z avarijnoju AES do poznačky v 1,1 tysiači bekkereliv na litr. Nezvažajučy na te, ščo, jak vidznačajuť fachivci, ci pokaznyky znachodiaťsia v mežach normy, riveń vmistu radioaktyvnoho elementa v ridyni vyris pryblyzno v dva razy za ostanni dva tyžni. Za ostanni try misiaci riveń vmistu trytiju u vodi zris uže majže u desiať raziv.

Predstavnyky jadernoho rehuliatora Japoniji ne vykliučyly virohidnisť vytoku radioaktyvnoji vody z terytoriji stanciji v okean i zajavyly pro neobchidnisť provedennia reteĺnoji perevirky informaciji.

Nahadajemo, v berezni 2011 roku na AES “Fukusima” stalasia avarija. Pislia cioho vsi 50 japonśkych reaktoriv buly zupyneni dlia perevirky jichnioji bezpeky. Odnak pizniše uriad krajiny zajavyv, ščo navantažennia na enerhetyčni mereži zanadto velyke, ščoby vidmovytysia vid vykorystannia AES ostatočno.

11 bereznia mynuloho roku, v ričnyciu avariji, v Tokio pryblyzno 45 tys. osib vzialy učasť u demonstraciji proty vykorystannia atomnoji enerhiji.

Prote, u lypni, popry protesty, na “Fukusimi” zapustyly vidremontovanu AES.

Vidkryty vsi posylannia u tabach: [1 – 3]

Vidpovisty