Chorvatija stala 28-m členom Jevrosojuzu (FOTO)

Uročystosti počalysia u Zahrebi na plošči bana Josypa Jelačiča, de, za pryblyznymy pidrachunkamy, zibralosia 20 tysiač liudej.  V urosystostiach vzialy učasť predstavnyky jevropejśkych deržav i čynovnyky JES. Zokrema, prysutnich na plošči pryvitav holova Jevrokomisiji Žoze Manuel Barrozu.

V toj že čas, neformaĺný lider Jevrosojuzu Anhela Merkeĺ ne zmohla prybuty do Zahreba. Natomisť vona  napravyla kerivnyctvu Chorvatiji videoposlannia, v jakomu krim pryvitań zvernula uvahu na neobchidnisť zmicnennia verchovenstva zakonu i podaĺšoji boroťby z korupcijeju.

Miž tym, Holova Rady Jevrosojuzu Herman Van Rompej pryvitav chorvativ z nabuttiam povnocinnoho hromadianstva JES, zaznačyvšy, ščo vony “zavždy buly jevropejciamy”.

Jak vidomo, Chorvatija stala druhoju pislia Sloveniji krajinoju zi skladu kolyšnioji Juhoslaviji, jaka prýednajeťsia do Jevropejśkoho spivtovarystva i stala 28-ju krajinoju v spyku JES.

Perehovory ščodo prýednannia Zahreba tryvaly biĺše 10 rokiv i, zreštoju, uvinčalysia uspichom.

Na dumku riadu analitykiv, dlia Chorvatiji vstup do Jevrosojuzu požvavyť turystyčný sektor. Krim toho, Zahreb zmože otrymaty subsydiji JES. Za danymy minfinu, v 2013 roci deržava otrymaje vid JES 800 miĺjoniv jevro, potim z roku v rik cia cyfra bude tiĺky zbiĺšuvatysia. Krim toho, Chorvatija pidvyščyť svoju investycijnu pryvablyvisť, a jiji hromadiany zmožuť absoliutno viĺno peresuvatysia terytorijeju JES, pracevlaštuvatysia i otrymuvaty jevropejśku osvitu.

Sered minusiv – pobojuvannia, ščo krajina može ne vytrymaty konkurenciji z susidamy. Bahato chto bojiťsia rizkoho pidvyščennia cin pry tomu, ščo zarobitni platy zalyšaťsia na tomu ž rivni, a takož vvedennia dlia chorvatśkoho biznesu jevropejśkych vymoh, ščo može pryzvesty do rozorennia miscevych kompanij. 

Z 1 lypnia predstavnyky Chorvatiji oficijno rozpočnuť robotu v orhanach JES. Tak, kolyšnij vice-prem’jer chorvatśkoho uriadu Neven Mimica stane komisarom z zachystu prav spožyvačiv. U Jevroparlamenti Chorvatija otrymala 12 misć (z 766-ty). Deputatamy stanuť predstavnyky partij, jaki nabraly najbiĺšu kiĺkisť holosiv na vyborach do Jevroparlamentu, ščo projšly v Chorvatiji v kvitni 2013 roku.

Takož z 1 lypnia na misci delehaciji JES u Zahrebi vidkrýeťsia predstavnyctvo Jevrokomisiji.

Foto: Index.hr

Vidpovisty