SŠA hotovi obhovoryty z JES informaciju pro stežennia za ofisamy Jevrosojuzu

“Vlada SŠA vidpovidnym čynom dasť vidpoviď Jevrosojuzu po dyplomatyčnych kanalach, a takož v ramkach dialohu ekspertiv z rozvidky, zaproponovanoho Spolučenymy Štatamy kiĺka tyžniv tomu. My takož budemo obhovoriuvaty ci pytannia na dvostoronnij osnovi z členamy JES”, – skazav predstavnyk dyrektora nacrozvidky.

“My ne komentujemo publično detali možlyvych dij rozvidky, ale my daly jasno zrozumity, ščo SŠA zbyrajuť rozviddani toho ž typu, ščo j inši krajiny”.

Nahadajemo, na ciomu tyžni nimećke vydannia Spiegel povidomylo, ščo ANB prosluchovuvalo predstavnyctva Jevropejśkoho sojuzu v Vašynhtoni i Ńju-Jorku i zlamuvalo jich komp’juterni mereži. Vydannia posylajeťsia na  sekretný dokument ANB,  ščo znachodyťsia v rozporiadženni eks-spivrobitnyka CRU Edvarda Snoudena.

Dokument ANB, datovaný 2010 rokom, dozvoliaje zrozumity, jak specslužba vela stežennia za pracivnykamy predstavnyctva Jevropejśkoho sojuzu v Vašynhtoni i v Ńju-Jorku.

Takož vydannia zaznačalo, ščo dana informacija daje pidstavu prypustyty, ščo same ANB stojiť za prosluchovuvanniam telefonnych linij v štab-kvartyri Jevropejśkoji rady i Rady JES u Briusseli. Za danymy Spiegel, jevropejśki fachivci z bezpeky vstanovyly, ščo ataky na telefonni liniji JES vychodyly z briusseĺśkoho rajonu, de roztašovana štab-kvartyra NATO, v jakij takož praciuvaly fachivci ANB.

Jak vidomo, 30-ričný analityk amerykanśkoji rozvidky Edvard Snouden vtik z Havajśkych ostroviv v Honkonh u travni, nezadovho do pojavy v presi vykryvaĺnych statej pro sekretni operaciji amerykanśkych specslužb i stežennia v interneti.

Z materialiv, jaki vin peredav ZMI, sliduvalo, ščo amerykanśki specslužby otrymaly dostup do danych pro miĺjony telefonnych dzvinkiv, a takož do serveriv najbiĺšych internet-kompanij.

Vidkryty vsi posylannia u tabach: [1 – 3]

Vidpovisty