Chorvatija stala 28-m členom Jevrosojuzu

Chorvatija - JES

Vstup do JES Chorvatija sviatkuvala z muzykoju ta fejerverkamy

Chorvatija stala novym, 28-m členom Jevropejśkoho Sojuzu.

U nič proty 1 lypnia tysiači liudej výšly sviatkuvaty ciu podiju na vulyci Zahreba, stolyci krajiny.

Prezydent Chorvatiji Ivo Josypovyč nazvav vstup do JES istoryčnym momentom.

Ce vidbulosia majže čerez 20 rokiv pislia vijny, v jakij krajina zdobula nezaležnisť.

U prykordonnych punktach propusku poriad z praporom ta herbom Chorvatiji z’javylasia symvolika Jevrosojuzu.

Ale, jak povidomliajuť korespondenty, entuziazm vid vstupu do Jevrosojuzu zaťmarený kryzoju u zoni jevro ta ekonomičnymy problemamy Chorvatiji.

“Nový rozdil”

Sviatkuvannia vidbuvalysia na centraĺnij plošči Zahreba – z fejerverkamy ta vystupom orkestru, jaký vykonav Odu “Do radosti” z Dev’jatoji symfoniji Betchovena, ščo je himnom Jevrosojuzu.

“Laskavo prosymo do Jevropejśkoho Sojuzu!”, – zvernuvsia z pryvitanniam do prysutnich prezydent Jevropejśkoji Komisiji Žoze Manueĺ Barrozu.

Prezydent Josypovyč zajavyv, ščo ce “velyký ta radisný deń dlia našoji baťkivščyny”.

“Ce deń, koly my vidkryly nový rozdil u tovstij knyzi našoji istoriji”, – dodav prezydent Chorvatiji.

Raniše na zustriči rehionaĺnych lideriv JES Ivo Josypovyč zajavyv: “Vstup Chorvatiji do Jevropejśkoho Sojuzu pidtverdžuje, ščo kožen z nas je častynoju jevropejśkoji demokratyčnoji i kuĺturnoji systemy cinnostej”.

Chorvatśka vlada demontuvala punkty propusku na kordoni zi Slovenijeju, peršoju kolyšnioju Juhoslavśkoju respublikoju, jaka prýednalasia do JES, ta Uhorščynoju.

Chorvatija stala peršym novym členom JES z času prýednannia Bolhariji ta Rumuniji u 2007 roci. Zajavku na členstvo krajina podala 10 rokiv tomu.

Vychid Chorvatiji zi skladu Juhoslaviji spryčynyv vijnu za nezaležnisť u 1991-1995 rokach.

Bez iliuzij

Ekonomika Chorvatiji perežyvaje skrutni časy: kožen p’jatý v krajini bezrobitný, a nacionaĺný borh klasyfikuvaly jak “nenadijný”.

U cij sytuaciji dejaki chorvaty vvažajuť, ščo prýednannia do jevropejśkoho bloku, jaký sam perežyvaje tiažki časy, ne pokraščyť ekonomičnych perspektyv krajiny.

Lyše pohliańte, ščo stalosia v Hreciji ta Ispaniji! Ce do cioho my jdemo?

Pavao Brkanovyč, pensioner

“Lyše pohliańte, ščo stalosia v Hreciji ta Ispaniji! Ce do cioho my jdemo?”, – zapytuje pensioner Pavao Brkanovyč na rynku Zahreba.

“Ščob radity, potribni iliuziji, ale vony davno mynuly”, – skazav vin ahenciji Reuters.

Dejaki jevropejśki lidery sturbovani vysokym rivnem korupciji ta orhanizovanoji zločynnosti v krajini. Tomu Chorvatija poky ščo ne vvodytyme jevro jak jedynu valiutu ta ne prýednuvatymeťsia do bezvizovoji Šenhenśkoji zony.

Ale prychyĺnyky jevrointehraciji vvažajuť, ščo jichnia krajina je hidnym kandydatom.

Mynuloho roku za vstup do JES proholosuvalo dvi tretyny chorvativ.

Jevropejśký Sojuz vysoko ocinyv chorvatśki reformy, spriamovani na zmicnennia verchovenstva prava ta boroťbu z korupcijeju.

JES spodivajeťsia, ščo inši krajiny kolyšnioji Juhoslaviji zachočuť posliduvaty prykladu Chorvatiji i takym čynom zabezpečať tryvalý myr v istoryčno nespokijnomu rehioni, povidomliaje korespondent VVS Gaj De Loni.

Vidpovisty