Ekspert: benzpiren je vsiudy, ale v riznych koncentracijach

Vizok u supermarketi

Benz(a)piren nakopyčujeťsia v žyrach, tomu potencijno može buty praktyčno v buď-jakych charčovych produktach

Chimična spoluka, jaku v Rosiji načebto výavyly v ukrajinśkomu šokoladi ROSHEN, duže kancerohenna i maje vlastyvisť nakopyčuvatysia v orhanizmi, kažuť v deržavnomu pidprýemstvi “Ukrmetrteststandart”, vidomomu ekspertyzamy tovariv i posluh.

Volodymyr Iščenko, načaĺnyk laboratoriji v DP “Ukrmetrteststandart”, rozpoviv VVS Ukrajina pro nebezpeku benz(a)pirenu i vyslovyv sumniv, ščo v ukrajinśkomu šokoladi spravdi bulo perevyščeno joho dopustymý vmist.

VVS Ukrajina: ščo take benz(a)piren?

Hovoriačy movoju chimiji, benz(a)piren naležyť do policykličnych aromatyčnych vuhlevodniv. Vony pošyreni v dovkilli i je kombinaciju tak zvanych benzoĺnych kileć, zčeplenych miž soboju. Ce – kanceroheny.

Kancerohenna aktyvnisť poliaromatyčnych vuhlevodniv na 70-80% zaležyť same vid benz(a)pirenu, tomu riveń bezpečnosti vyrachovujuť same po niomu.

Džerela zabrudnennia benz(a)pirenom i vsima aromatyčnymy vuhlevodniamy – asfaĺt, vychlopy z avtomobiliv, litakiv, produkty horinnia, napryklad, koly koptiať šašlyky.

VVS Ukrajina: tobto čym biĺše misto, čym zahazovaniše povitria, tym vyščý riveń benz(a)pirenu v seredovyšči?

Tak. I plius čym vyšča temperatura, tym lehše vin vyparovujeťsia, tym biĺše joho v povitri. Joho vysoka koncentracija – same v asfaĺtach, kam’jano-vuhiĺnych smolach, u vidchodach naftopererobky.

Koly v Rosiji buly anomaĺno spekotni dni, v Moskvi rekomenduvaly ne vychodyty z domu, ne vidkryvaty vikon, pidkladaty mokri hančirky tam, de v kvartyru zatiahujeťsia povitria.

VVS Ukrajina: jak vin potrapliaje v orhanizm?

Vin žyrorozčynný. Vsi produkty charčuvannia, jaki mistiať žyr, možuť absorbuvaty joho pry transportuvanni čy zberihanni.

Prymirom, nasinnia soniašnyka, osnovne džerelo soniašnykovoji oliji. Jakščo joho zberihaty na asfaĺti i sušyty dyzeĺnymy sušylkamy, to vono nakopyčuje ci poliaromatyčni cyklični vuhlevodni, zokrema benz(a)piren. A potim pry vidžymanni veś benz(a)piren ide same v oliju, tomu ščo vin žyrorozčynný.

VVS Ukrajina: tobto produkty charčuvannia nakopyčujuť benz(a)piren u vypadku, jakščo porušena technolohija jichnioho vyrobnyctva?

Ne obov’jazkovo. Jakščo porušena technolohija, to samo soboju. Ale vy možete ujavyty misce, de ne korystujuťsia avtomobiliamy z dvyhunamy vnutrišnioho zhorannia i dorohy vymoščeni brukivkoju, a ne asfaĺtovani?

Prosto kiĺkisť benz(a)pirenu može buty menšoju.

Naviť radioaktyvni rečovyny majuť period napivrozpadu, a cia hydota – ni

Volodymyr Iščenko, DP “Ukrmetrteststandart”

Jakščo braty nasinnia soniašnyka, vyroščenoho v Poltavśkij i Donećkij oblastiach, to statystyka pokazuje, ščo cyfry kardynaĺno rizni. Šachty, terykony, velyki metalurhijni zavody tež vykydajuť velyčeznu kiĺkisť benz(a)pirenu, jaký akumuliujeťsia v roslynach.

I druhý moment. Usia syrovyna zberihajeťsia v schovyščach, v jakych jak pozbuvajuťsia volohy? Čerez asfaĺtni pidlohy, pidsušuvannia i t.d.

VVS Ukrajina: čomu cia rečovyna nakopyčujeťsia v orhanizmi?

Vin ne rozkladajeťsia. Ščob zrujnuvaty ci benzoĺni kiĺcia, potribna temperatura pid 1300S, tomu v orhanizmi vin ne rujnujeťsia i nakopyčujeťsia v žyrovych tkanynach.

Naviť radioaktyvni rečovyny majuť period napivrozpadu, a cia hydota – ni.

Same tomu sučasni ekolohično čysti peči dlia spaliuvannia smittia povynni maty temperaturu ponad 1300S, ščob rujnuvaty taki poliaromatyčni vuhlevodni, ne davaty utvoriuvatysia dioksynam ta inšym škidlyvym rečovynam.

VVS Ukrajina: jaka dopustyma koncentracija benz(a)pirenu v charčovych produktach?

V Ukrajini na siohodnišnij deń vmist benz(a)pirenu normujeťsia lyše u soniašnykovij oliji – ce 2 mikrohramy na kilohram produktu, jdeťsia pro miĺjardni doli.

VVS Ukrajina: vaša laboratorija výavliala porušennia cych norm?

Produkcija ROSHEN… Daj Bože, ščob usi vyrobnyky buly taki

Volodymyr Iščenko, DP “Ukrmetrteststandart”

Sprava v tomu, ščo jakščo v syrij oliji, ne rafinovanij i ne dezodorovanij, velyka doza benz(a)pirenu, jiji možna počystyty. Tomu toj, chto zacikavlený, vin prychodyť, vyznačaje, čy možna rozlyvaty taku oliju. I jakščo je perevyščennia benz(a)pirenu, jiji puskajuť na podaĺšu pererobku. Pry ciomu, zvisno, olija dorožčaje, je vtraty, ale vona staje bezpečnoju dlia spožyvača.

Ale vse zaležyť vid toho, jak hlyboko kopaty. Jakščo vin litaje v povitri, značyť vin je vsiudy, pytannia tiĺky v jakych koncentracijach. Produktiv, u jakych absoliutno nema benz(a)pirenu, ne znajty.

VVS Ukrajina: tobto jakščo produkt mistyť žyry, to tam v buď-jakomu vypadku je častka benz(a)pirenu?

Tak, a vsi produkty tijeju čy inšoju miroju mistiať žyry.

VVS Ukrajina: ale pry ciomu rehuliujeťsia lyše joho vmist v olijach…

Tak, ale v Ukrajini výšov nový dokument na osnovi jevropejśkoji dyrektyvy, jaký, ščopravda, nabude čynnosti lyše čerez try roky. I tam uže bude normuvatysia (riveń benz(a)pirenu – Red.) v usich produktach.

VVS Ukrajina: vychodyť, ščo Rosija kontroliuje vmist benz(a)pirenu v šokoladi, a Ukrajina – ni?

Šokolad ROSHEN

U lypni Rosspožyvnahliad zaboronyv import v Rosiju produkciji ROSHEN čerez te, ščo v nij načebto znajšly benz(a)piren

Ni, Rosija ne kontroliuje, v nych nemaje takoji normy. JA ne znaju, možlyvo, v najblyžči dni výšla jakaś nova postanova, adže my v inšomu pravovomu poli. Ale ti jichni normatyvni dokumenty, ščo je v zahaĺnomu dostupi, ne normujuť (vmist benz(a)pirenu v inšych produktach – Red.).

Naviť u Jevropi u masli-kakao i kakao-produktach vmist benz(a)pirenu bude normuvatysia, jakščo ja ne pomyliajuś, vid travnia 2014 roku.

Cia rečovyna – duže kancerohenna, duže nebezpečna dlia žinok – rak moločnych zaloz. Jakščo v Rosiji je jakiś rehlamentujuči dokumenty, jakščo je systematyčna perevirka (vmistu benz(a)pirenu v inšych produktach – Red.) – ce velyký plius. Ale teper pytannia: čy spravdi tam ščoś bulo?

VVS Ukrajina: vy majete na uvazi v produkciji “ROSHEN”?

Tak, choča b tam. Ce bulo jak z tym že syrom, de tak Klacnuty

ničoho i ne znajšly.

U nas zalyšyvsia šče starý mentalitet z Radianśkoho Sojuzu, koly na eksport vidpravlialosia vse najkrašče, vse “super-plius”, a vse ščo hirše – to dlia sebe. JA ne dumaju, ščo v Rosiju vidpravlialosia, ščoś ne te.

Tym biĺše ščo produkcija ROSHEN… Daj Bože, ščob usi vyrobnyky buly taki.

Z Volodymyrom Iščenkom rozmovliav Oleh Karp’jak.

Vidpovisty