U Kytaji vperše nacionaĺna tryvoha čerez speku

Speka tryvaje cilý lypeń

Speka v Kytaji tryvaje cilý lypeń i vstyhla pobyty rekord

U Kytaji temperatury dosiahly rekordnych poznačok, uperše v istoriji krajiny pryzvivšy do zaprovadžennia zahaĺnonacionaĺnoho poperedžennia pro zahrozu speky.

U Šanchaji vid teplovoho udaru zahynuly prynajmni 10 liudej. Cej lypeń u misti buv najspekotnišym za 140 rokiv.

Miscevi žurnalisty prodemonstruvaly, naskiĺky pidstrybnuly temperatury v Šanchaji, koly zumily zasmažyty jajce na trotuari.

Zahaĺnonacionaĺne poperedžennia pro zahrozu speky pošyreno na dev’jať kytajśkych provincij.

Jak svidčať dani Šanchajśkoho meteobiuro, u lypni 24 dni temperatura povitria v misti perevyščuvala 35 hradusiv.

“Ce je novym rekordom, vidkoly Šanchaj počav vesty vlasni sposterežennia za pohodoju, – skazav holovnym synoptyk Šanchajśkoho meteobiuro Vu Rui. – Krim toho, v lypni cioho roku temperatura v misti dosiahla 40,6 hradusiv za Ceĺsijem – najvyšče za vsi časy. Tak ščo v lypni temperatura v misti pobyla dva rekordy”.

Jak povidomyla deržavna informacijna služba Kytaju Sińchua, jaka posylajeťsia na miscevu vladu, vid teplovoho udaru v Šanchaji zahynuly ščonajmenše 10 liudej.

Ce je novym rekordom, vidkoly Šanchaj počav vesty vlasni sposterežennia za pohodoju

Rečnyk meteoslužby Šanchaju

U televizijnomu povidomlenni žurnalisty miscevoho kanalu rozpovily, ščo vsioho za 10 chvylyn pidsmažyly na marmurovij bryli pid soncem vidbyvnu zi svynyny.

Taka demonstracija speky švydko nabula populiarnosti, a v mereži pošyrylysia foto šmatkiv šynky čy ryby, jaki zapikajuť na sonci.

Meteorolohična služba Kytaju poperedyla, ščo v dejakych rajonach krajiny vysoki temperatury – ponad 35 hradusiv – zberihatymuťsia ščonajmenše do 8 serpnia.

Vlada krajiny zaklykaje hromadian zachyščatysia vid soncia i obmežyty fizyčni navantažennia prostot neba.

“Bez kondycionera zaraz nemožlyvo žyty, – cytuje ahencija Reuters žytelia Šanchaju. – Dosyť prosto výty z domu, i v cych temperaturach možna spektysia”.

Vidpovisty