Podiji 30 serpnia: referendum i čerhove "pokraščennia" vid Janukovyča, "bezhrošiv’ja" Bohatyriovoji ta "avarijnisť" reform Azarova

“Buď-jaki rišennia, jaki my prýmajemo, povynni buty dalekohliadnymy. Buď-jaki rišennia vid takych prostych, do takych serjoznych, stratehičnych, jakych my zaraz torkajemosia, jakym bude vybir ukrajinśkoho narodu – ce može pokazaty referendum. Koly vin bude, cej referendum, my z vamy ne znajemo. Koly bude prýniato rišennia pro vstup do Jevropejśkoho Sojuzu abo v Mytný Sojuz – i todi v buď-jakomu vypadku nam ne obijtysia bez referendumu “, – zajavyv Janukovyč.

Takož prezydent šukaje vidpoviď na pytannia pro možlyvisť likuvannia Juliji Tymošenko za kordonom.

«Važko zaraz skazaty. Vidpovidi na ce pytannia nemaje. Nichto pytannia ce ne znimaje z poriadku dennoho, vono je isnuje, ale pidchid do cioho pytannia može buty lyše v ramkach zakonu», – skazav Janukovyč, vidpovidajučy na pytannia pro možlyvisť stvorennia umov dlia likuvannia Tymošenko za kordonom.

Janukovyč zaznačyv, «naši zakony ne peredbačajuť takych obstavyn na siohodnišnij deń», ale «humanitarný pidchid povynen buty, tomu ščo vypadky je rizni».

«Meni na ce pytannia dovodyloś bahato raziv vidpovidaty. Buď-jaka posadova osoba, v tomu čysli i prezydent, može dijaty v mežach svojich povnovažeń, zhidno z zakonamy, ščo je v deržavi. I tut pidchid takož bude taký. Inšoho pidchodu nemaje», – zaznačyv Janukovyč.

Jak vidomo, sered umov pidpysannia Uhody pro asociaciju z JES značyťsia  vyrišennia problemy  eks-prem’jer-ministra Juliji Tymošenko. Na ciomu napoliahajuť i okremi jevropejśki polityky.

Krim toho Janukovyč pojasnyv fenomen svojeji kadrovoji polityky, zokrema velyku kiĺkisť svojich zemliakiv u vladi.

“Ce bulo zavždy, pry vsich uriadach i pry buď-jakij vladi. Koho pidtiahuješ? Toho, koho znaješ, komu doviriaješ, bo neseš za ce vidpovidaĺnisť”, – skazav vin.

Ale z usich svižy odkroveń Janukovyča najcikavišoju stala zajava pro čerhove «pokraščennia». Zokrema, prezydent zapevnyv, ščo za try roky v Ukrajini suttievo zrosly zarplaty i pensiji.

«JA vam možu skazaty, ščo napryklad pensiji zrosyly za try roky na 42,4%. Jakščo podyvytyś na zarobitnu platu, to zrosla na 59%», – naholosyv Janukovyč.

Tym časom eksperty vvažajuť, ščo takij zajavi prezydenta možuť viryty liudy, jaki ne chodiať v mahazyny ta ne rachujuť dni do zarplaty.

Ale jakščo Janukovyč rozpovidav pro taktyčne «pokraščennia», to ministr ochorony zdorov’ja Rajisa Bohatyriova u Mykolajevi pojasnyla studentam medkoledžu specyfiku stratehičnoho. Zokrema, Bohatyriova povčala majbutnich medpracivnykiv: «Velyke treba maty serce – todi liubov do pacijenta bude volodity vašymy dumkamy i vašymy včynkamy. I todi vy budete na najvyščomu profesijnomu ščabli».

Za jiji slovamy, na tomu samomu «profesijnomu ščabli» staje nevažlyvo, jakymy hrošyma volodije medpracivnyk.

«I nevažlyvo – bahato čy ni bude u vas hrošej. Hroši, zvyčajno, važlyvi v našomu žytti, ale vony ne hrijuť dušu i ne stvoriujuť navkolo nas seredovyšča, v jake my prahnemo», – zajavyla Bohatyriova.

A prem’jer minstr Mykola Azarov pojasnyv, čomu v Ukrajini nemožlyvo reformuvaty MVS ta, zokrema, Deržavnu avtoinspeciju, tak jak ce zrobyly u Hruziji, de DAI likviduvaly, a osnovnymy pidrozdilamy MVS staly patruĺna služba i kryminaĺna policija. Výavliajeťsia dosvid Hruziji ne hodyťsia dlia nas, bo v Ukrajini na dorohach vysoka avarijnisť.

«Pry takomu rivni avarijnosti, jaký isnuje na našych dorohach, na prevelyký žaĺ, vidmovytysia vid roboty cijeji specializovanoji služby, na mij pohliad , ne možna ni v jakomu razi » , – vvažaje prem’jer.

Možlyvo prem’jer ne znav, ščo u seredyni serpnia načaĺnyk Centru bezpeky dorožnioho ruchu ta avtomatyzovanych system pry MVS Serhij Budnyk zajavyv, ščo DAI ne harantuje bezpeky dorožnioho ruchu čerez nestaču kadriv.

Vidkryty zgrupovani posylannia u tabach:

Vidpovisty