Inspektory OON povernulysia z Syriji iz zrazkamy gruntu dlia analizu ščodo vykorystannia chimizbroji

Za joho slovamy, hrupa pryvezla zrazky medyčnych materialiv i gruntu z misć imovirnoho vykorystannia chimičnoji zbroji v Syriji, i jich analizuvatymuť dvi okremi laboratoriji.

Inspektory planujuť znovu povernutysia do Syriji, skazav rečnyk, ale ne utočnyv, koly same.

Hrupa, jaka rano-vranci výichala z Syriji do susidnioho Livanu i vyletila zvidty litakom, nadanym uriadom Nimeččyny, prybula na letovyšče mista Rotterdama i povertajeťsia do štab-kvartyry Orhanizaciji za zaboronu chimičnoji zbroji v Haazi, de peredasť otrymani neji zrazky dlia analizu v laboratorijach.

Mandat inspektoriv peredbačaje tiĺky vstanovlennia faktiv, čy bula vykorystana chimična zbroja v Syriji v tomu čy inšomu vypadku, pro jaki zajavliajuť storony syrijśkoho konfliktu. Pytannia toho, chto same mih vdatysia do chimičnoji zbroji, jakščo taki fakty pidtverdiaťsia, do jichnioji kompetenciji ne vchodyť.

Jak povidomlialoś, siohodni prezydent SŠA Barak Obama zajavyv, ščo maje namir domahatysia schvalennia Konhresu dlia nanesennia udaru po Syriji. Pytannia vynesuť na holosuvannia pislia počatku sesiji 9 veresnia.

“JA prýniav rišennia zastosuvaty vijśkovu sylu proty Syriji”, – skazav Obama.

Raniše rosijśký prezydent Vladimir Putin nazvav “durnyceju nesusvitnoju” prypuščennia pro te, ščo uriadovi vijśka Syriji mohly zastosovuvaty chimičnu zbroju, vrachovujučy, ščo armija i tak uspišno vela boji v rajoni Damaska.

30 serpnia deržavný sekretar SŠA Džon Kerri opryliudnyv zasekrečeni dani amerykanśkoji rozvidky pro zastosuvannia chimičnoji zbroji.

Čytajte takož: Vijna v Syriji: 70 tys žertv, $1,2 mlrd dopomohy i mižnarodný konflikt ščodo vijśkovoho vtručannia

Vidkryty vsi posylannia u tabach: [1 – 4]

Vidpovisty