Na Bankovij výavyly nestaču koštiv na obicianky Janukovyča

Jak konstatujeťsia v lysti za pidpysom peršoho zastupnyka holovy prezydentśkoji administraciji Iryny Akimovoji, tekstom jakoho volodije ZN.UA, “rezuĺtaty sičnia – lypnia 2013 svidčať , ščo napruženisť sytuaciji v biudžetnij sferi zrostaje”.

Pry ciomu nahološujeťsia, ščo v cilomu za sim misiaciv potočnoho roku dochody zahaĺnoho fondu deržbiudžetu na 354 mln 900 tys. hrn, abo na 0,2 %, vidstaly vid zaplanovanoho na cej period obsiahu nadchodžeń. Pry ciomu obsiah podatkovych nadchodžeń ne dotiahnuv do planu na 3,2 mlrd hrn, u toj čas jak Nacionaĺný bank pererachuvav do deržbiudžetu 12,5 mlrd hrn (na 4 mlrd biĺše zaplanovanoho na cej period obsiahu).

Jak nahološujeťsia v lysti Akimovoji, v sformovanych umovach osnovnym džerelom pokryttia deficytu zahaĺnoho fondu deržbiudžetu , ščo sklav za sim misiaciv 31 mlrd 400 mln hrn (u cilomu na rik proektom osnovnoho koštorysu peredbačeno 44 mlrd 500 mln) , staly vnutrišni zapozyčennia , ščo sklaly 69 mlrd 310 mln hrn (na 7,2 % biĺše planu). Aktyvno praktykuvalosia na počatku roku zalučennia na zovnišnich rynkach stalo problematyčnym čerez pohiršennia jich kon’junktury i znyžennia ocinok jakosti platospromožnosti.

U toj že čas, pidkresliujeťsia v lysti, “pryvatyzacija deržmajna, košty vid jakoji takož je džerelom finansuvannia deficytu biudžetu, vidbuvajeťsia duže poviĺno” . Tak, stanom na 1 serpnia c.r. z cioho džerela do deržskarbnyci napravleno 182 mln 100 tys hrn, ščo stanovyť lyše 5,5 % planovoho zavdannia na cej period i 1,7 % – ciliovoho pokaznyka na veś rik.

Tradycijna problema – košty Jedynoho kaznačejśkoho rachunku ( JEKR) vidvolikajuťsia na nadannia pozyk na pokryttia tymčasovych kasovych rozryviv miscevych biudžetiv i Pensijnoho fondu. Tak, za sim misiaciv potočnoho roku zaborhovanisť PFU za pozykamy z JEKR stanovyla 48 mlrd 400 mln hrn, a miscevych biudžetiv – 11 mlrd hrn (abo 230 % do pokaznyka na počatok roku).

Na pidstavi usioho vyščevykladenoho v AP vyslovliujuť osoblyvu sturbovanisť tym faktom, ščo nevykonannia planu biudžetnych nadchodžeń stavyť pid zahrozu realizaciju rozroblenych na Bankovij sociaĺnych prezydentśkych iniciatyv, a takož priorytetnych zavdań modernizaciji sociaĺnoji sfery.

Tak, na realizaciju sociaĺnych iniciatyv ta modernizaciju sociaĺnoji sfery v potočnomu roci neobchidno dodatkovo 1,7 mlrd hrn z deržbiudžetu. A v ramkach modernizaciji systemy medyčnoho obsluhovuvannia na realizaciju priorytetnych zavdań hlavy deržavy – 1,4 mlrd. Okremym prezydentśkym doručenniam uriadu vže bulo postavleno do 15 serpnia c.r. vnesty do parlamentu zakonoproekt, ščo peredbačaje vidpovidni zminy do deržbiudžetu – 2013.

Odnak, jak reziumujeťsia v lysti, vykonannia cioho zavdannia nemožlyve bez pošuku ta vyznačennia novych džerel resursiv, zokrema, vprovadžennia zachodiv z rozšyrennia ta lehalizaciji bazy opodatkuvannia, pidvyščennia stavok podatkiv na pidakcyzni tovary , vžyvannia jakych nehatyvno poznačajeťsia na zdorov’ji hromadian, posylennia deržavnoho finansovoho kontroliu za ciliovym ta efektyvnym vykorystanniam biudžetnych koštiv.

Vidpovisty