Vybuchy u Volhohradi: kiĺkisť žertv zrosla do 34

Volhohrad

Pislia vybuchiv u Volhohradśkij oblasti oholosyly p’jatydennu žalobu

Kiĺkisť zahyblych vid dvoch vybuchiv u rosijśkomu Volhohradi siahnula 34, povidomliajuť u rehionaĺnomu viddilenni ministerstva ochorony zdorov’ja.

U nediliu stavsia vybuch na zaliznyčnomu vokzali, vid jakoho stanom na 31 hrudnia zahynuly 18 liudej, a v ponedilok vybuchnula bomba v trolejbusi, vbyvšy 16-ch.

U nič proty vivtorka u volhohradśkij likarni pomer šče odyn postraždalý vid vybuchu na vokzali.

Pomer takož šče odyn postraždalý vid vybuchu v trolejbusi.

Odyn z pomerlych unoči – hromadianyn Tadžykystanu. U MNS povidomyly, ščo u Volhohradśkij oblasti vstanovyly vysoký (“žovtý”) riveń terorystyčnoji nebezpeky.

U vidomstvi takož kažuť, ščo identyfikovani tila vsich zahyblych i u vivtorok počnuť vydavaty jich rodyčam.

Raniše MOZ Rosiji povidomlialo, ščo u dvoch vybuchach poraneni 104 osoby.

15 postraždalych u važkomu stani dostavyly z Volhohrada v Moskvu.

Takož stalo vidomo, ščo ulamky vykorystanoho v trolejbusi vybuchovoho prystroju zbihajuťsia z detaliamy prystroju, výavlenymy pislia vybuchu na Volhohradśkomu vokzali v nediliu.

Spivčuttia

Nyzka krajin i mižnarodnych orhanizacij vyslovyly Moskvi spivčuttia u zv’jazku z vybuchamy i zaproponuvaly rozšyryty spivpraciu v sferi boroťby z teroryzmom.

Vijśka v misti?

Oleh Boldyriev

Speckorespondent Rosijśkoji služby Bi-bi-si u Volhohradi Oleh Boldyriev – z miscia podij:

Centraĺnymy vulyciamy Volhohrada bezperestanku projiždžajuť avtobusy z napysom “Zamovlený”. Vseredyni – soldaty i policejśki, jakych rozvoziať po točkach patruliuvannia.

JA sposterihav posyleni zachody bezpeky u diji na vchodi v odyn z velykych torhovych centriv. Mahazyny šče ne vidkrylyś, i perevirialy zdebiĺšoho prodavciv, jaki jšly na robotu. Kožnu prosyly rozkryty sumočku i rozstebnuty paĺto. Žinok ohliadala spivrobitnycia policiji. Vse bulo čemno, i robitnyci stavylysia do ohliadiv z rozuminniam, ale naviť u ciu peredtorhovu hodynu bilia improvizovanoho punktu ohliadu počaly skupčuvatysia liudy. Jakoju bude cia jurba, koly torhový centr zapraciuje na povnu potužnisť? Čy bezpečno zbyraty na vchodi taký natovp?

Kohoś z volhohradciv ci deščo chaotyčni zachody posylennia pravoporiadku choč trochy, ale zaspokojujuť. Inši stavliaťsia do nych skeptyčno.

Odna z meškanok, do jakoji ja zvernuvsia z pytanniam, vidmovylasia rozmovliaty. U pidirvanomu trolejbusi zahynula jiji znajoma zi svojeju dočkoju, a šče odna znajoma dytyna zaraz ležyť u likarni. “Počnu hovoryty – rozrevusia”, – poperedyla perechoža .

Naviť u miĺjonnomu misti neskladno pobačyty toho, čýe žyttia bezposerednio začepyly ci trahediji.

Vybuchy zasudyly v OON.

“Heneraĺný sekretar (Pan Hi Mun – Red.) naholosyv na važlyvosti mižnarodnoji spivpraci v boroťbi z teroryzmom i vyslovyv upevnenisť, ščo vykonavci zločynu majuť buty spravedlyvo pokarani”, – jdeťsia v povidomlenni Rady Bezpeky OON.

Pro hotovnisť dopomohty Rosiji u zv’jazku z vybuchamy zajavyv takož prem’jer-ministr Brytaniji Devid Kemeron.

Pry ciomu prezydent Mižnarodnoho olimpijśkoho komitetu Tomas Bach u zvernenni do prezydenta Volodymyra Putina vyslovyv upevnenisť, ščo majbutnia Olimpiada v Soči, nezvažajučy na ostanni podiji, bude bezpečnoju.

Nastup na Soči?

Eksperty, opytani VVS, zijšlysia na tomu, ščo serija teraktiv pryv’jazana u časi do zymovych Olimpijśkych ihor u Soči, jaki majuť rozpočatysia 7 liutoho.

“Na žaĺ, my povynni vrachovuvaty i najhiršý scenarij: a same te, ščo metoju cych atak na Volhohrad je vidvolikannia uvahy”, – skazav Rosijśkij službi Bi-bi-si holovný redaktor analityčnoho internet-portalu agentura.ru Andrij Soldatov.

I pan Soldatov, i kerivnyk informacijnoho internet-portalu “Kavkaźký vuzol” Hryhorij Švedov ne sumnivajuťsia, ščo za napadamy stojiť lider samoprohološenoho “Emiratu Kavkaz” Doku Umarov.

“Sylovyky prohrajuť na Pivničnomu Kavkazi horezvisnu “boroťbu za sercia i umy”, – stverdžuje pan Soldatov.

U lypni v interneti z’javylosia video, na jakomu lider čečenśkych separatystiv Doku Umarov zaklykaje svojich bojovykiv ne dopustyty provedennia Olimpiady v Soči.

Pan Umarov zajavyv, ščo skasovuje moratorij na udary po rosijśkych ciliach za mežamy Pivničnoho Kavkazu, jaký vin ohološuvav na počatku 2012 roku.

Volhohrad roztašovaný za 690 km na pivničný schid vid stolyci Olimpijśkych ihor-2014.

Vidpovisty