Majdan proty morozu: pičky, heneratory i rozmovy

Majdan

Liuti morozy ne vščuchatymuť šče prynajmni p’jať dniv, kažuť synoptyky

“Chto ne skače, toj moskaĺ” – kiĺka chlopciv z bahatoliudnoji šerenhy, ščo vranci vyšykuvalasia pid prymiščenniam KMDA na Chreščatyku, veselo strybajuť, povtoriujučy ciu žartivlyvu majdanivśku prypovidku i namahajučyś zihritysia na dvadciatyhradusnomu morozi.

U najblyžči kiĺka hodyn cym liudiam bude kudy podity svoju enerhiju: vony formujuť kolonu dlia piketu holovnoho upravlinnia MVS u Kýevi. Kažuť, vymahatymuť, okrim inšoho, ščob “daišnyky” ne zupynialy avtomobili, jaki pidvoziať mitynhariam drova dlia obihrivu.

Tym časom jichni tovaryši, ščo zalyšajuťsia čerhuvaty na Majdani, zihrivajuťsia chto jak može: teplym odiahom, za dopomohoju benzynovych heneratoriv ta bilia vohniu, jaký cilodobovo horyť u metalevych bočkach. Pereboji z drovamy, kažuť, spravdi buvajuť, ale nenadovho.

“Hora škarpetok”

“JA by pominiavsia z prezydentom, ale vin ne choče”, – staršý čolovik u zakiptiuženomu vatnyku i z červonym vid morozu oblyččiam pokazuje svoje spaĺne misce v nameti, jaký obihrivajeťsia heneratorom. Kaže, ščo spyť po 3-4 hodyny na dobu i vže zvyk do takoho režymu.

Pislia promerzloho vulyčnoho povitria spočatku zdajeťsia, ščo v nameti spravdi teplo, až poky ne zauvažuješ, ščo husta bila para z rota nikudy ne znykla.

Cered klunkiv z odiahom na turystyčnych kylymkach napivležačy drimajuť zakutani v bahato šariv teploho odiahu liudy. Vidriznyty čolovikiv vid žinok nelehko. Ščob ne zavažaty jim, vychodymo na vulyciu.

Na “podvir’ji” dvi bočky, v jakych horiať drova. Poruč – improvizovana drovitnia. Koloty drova – šče odyn sposib zihritysia.

Čolovika zvaty Andrij. Vin prýichav na Majdan z Borščeva – rajonnoho centru na Ternopiĺščyni. Kaže, ščo charčiv i teploho odiahu ne brakuje – vse prynosiať kýany.

“Jakščo čohoś ne vystačaje siohodni, to zavtra vono vže je, ce deficyt odnoho dnia. Jakščo treba škarpetok – to zavtra tut bude hora škarpetok”, – rozpovidaje Andrij.

Moroz na Majdani

Medčastyna

Nezvažajučy na kusiuči morozy, vypadky obmorožennia na Majdani trapliajuťsia ridko, kaže Oleh Chabenko, koordynator medyčnoji častyny na tretiomu poversi Budynku profspilok.

Ce najbiĺšý i odyn z dev’jaty medpunktiv Majdanu. Dejaki inši dijuť v KMDA, Parlamentśkij biblioteci na Hruševśkoho, v nameti bilia sceny ta v “Palaci Svobody”. Tak mitynhari nazyvajuť miž soboju kolyšnij Žovtnevý palac.

U korydorach tut tisno, miscia brakuje i likariam, i chvorym. Na matracach i kovdrach prosto na pidlozi ležať pacijenty, dechto pid krapeĺnyceju.

Poruč likari ohliadajuť chvorych. Divčyna v bilomu chalati z sanitarnoju maskoju sluchaje leheni chlopcevi, jaký ne znimaje z holovy čornoji balaklavy.

Odyn z likariv vvičlyvo prosyť mene ne fotohrafuvaty liudej bez jichnioji zhody.

Medyky kažuť, ščo majuť dostatnio hrilok, medyčnych zasobiv ta likiv, aby dopomahaty tym, chto cioho potrebuje. Jichni slova pidtverdžujuť i zakladeni medykamentamy stelaži v kabinetach i korydorach, bilia jakych porajuťsia liudy v bilych chalatach.

Rozpovidajuť, ščo dejaki liky štab Majdanu zakupovuje sam, a ščoś prynosiať ti sami kýany.

Kvity i metelyky

Zahalom pro kýan tut hovoriať jak pro zemnych božestv. Dechto z halyčan nazyvaje jich “kýevliany”, vkladajučy v ce slovo osoblyvu pošanu.

Za 20 chvylyn, jaki ja proviv u nameti dlia obihrivu bilia holovnoji sceny, tudy zajšly dvi kýanky. Žinka serednioho viku prynesla kiĺka par teplych ustilok 44 i 45 rozmiru.

Majdan

Namet dlia obihrivu – nejtraĺna terytorija, misce dlia posydeniok i obhovorennia novyn

“Jakščo buduť zavelyki, vy jich prosto obrižte”, – poradyla čolovikam. Ustilky vidrazu ž rozijšlysia po rukach.

Druha dobrodijnycia – zaklopotana i javno netutešnia divčyna v čornomu paĺti, škirianych čobotach ta z blyskučymy dovhymy serežkamy – prynesla paket z charčamy.

U velykomu vijśkovomu nameti dlia obihrivu trochy tepliše, niž v inšych. Tut tež svij henerator, metaleva pička i try riady derev’janych pidstavok, zastelenych turystyčnymy kylymkamy i kovdramy. Možna i posydity, i pospaty.

“Napyšiť tam, ščo tut 32 hradusy, cvituť kvity i litajuť metelyky, chaj naši konkurenty zazdriať nam”, – veselo kaže meni Mar’jana, jaka razom z triom čolovikamy p’je čaj bilia bočky z vohnem.

Pro jakych konkurentiv jdeťsia, ne utočniuje.

Mar’jana rozmovliaje chorošoju ukrajinśkoju z deščo neznajomoju vymovoju, reteĺno pidbyrajučy i zvažujučy slova, nače smakuje jich.

Kaže, ščo prýichala zi stepovoji častyny Krymu. Rozpovidaje, ščo jij lehše vyterpity -20 hradusiv u Kýevi, niž -8 u vitrianomu i volohomu krymśkomu povitri.

Na Majdani Mar’jana vže majže dva misiaci. Za jiji spostereženniamy, čerez morozy liudej tut pomenšalo. Ale divčyna vpevnena, ščo koly postane potreba, kýany výduť i sered noči.

Čaj z “Berkutom”

V inšych dvoch nametach žyvuť čoloviky z Ivano-Frankivśkoji i Černivećkoji oblastej. Hovoryty pro moroz i cholod vvažajuť nyžčym svojeji hidnosti, vidžartovujuťsia, ščo skoro vže vesna, prynajmni kalendarna.

Natomisť ochoče pidtrymujuť rozmovu pro protystojannia Majdanu z vladoju.

Jim hroši tečuť, jak došč – padaje na dach i v rynvu stikaje

V’jačeslav, pensioner

“Jakščo ty vže stav z kolin, to nazad ty vže ne možeš vpasty”, – rozmirkovuje pensioner V’jačeslav, oburiujučyś čutkamy pro možlyvý rozhin Majdanu.

A pro finansovi možlyvosti vlady vydaje take: “Jim hroši tečuť, jak došč, padaje na dach i v rynvu stikaje, chiba ni?” I vidrazu ž prosyť vybačennia, niby skazav ščoś vuĺharne.

Pytaju, čy pišov by vin na futboĺný matč “majdanivciv” z “Berkutom”, pro ideju jakoho hovoryv Hryhorij Surkis. Kaže, ščo hraty v futbol z sylovykamy šče rano, a ot zaprosyty dvoch-trioch chlopciv z Hruševśkoho do sebe na čaj, pohritysia i pohovoryty z nymy pro polityku buv by radý.

Čas dlia cioho zadumu v čolovika šče je. Za prohnozamy synoptykiv, morozy liutuvatymuť šče prynajmni tyždeń.

Vidkryty vsi posylannia u tabach: [1 – 7]

Vidpovisty