Janukovyč napoliahaje, ščo vin i dali

Viktor Janukovyč

Viktor Janukovyč ne može zrozumity, čomu movčyť Putin

Usunutý prezydent Ukrajiny Viktor Janukovyč zajavyv na pres-konferenciji v rosijśkomu Rostovi-na-Donu, ščo vin – jak i raniše – prezydent, prosto poky ne može povernutysia do Kýeva z mirkuvań bezpeky. Pro ruch rosijśkych vijśk u Krymu u Janukovyča “nemaje informaciji”.

“Nichto mene ne skynuv. JA buv zmušený zalyšyty Ukrajinu pid bezposerednioju zahrozoju žyttiu”, – skazav Janukovyč u p’jatnyciu žurnalistam u zali rostovśkoho vystavkovoho centru.

Na dumku Janukovyča, vladu v Kýevi zachopyly “nacionalisty, profašystśki molodčyky”, a deputaty z frakciji kolyšnioji proprezydentśkoji Partiji rehioniv holosujuť u Verchovnij Radi razom iz kolyšnioju opozycijeju pid zahrozoju rozpravy.

“Kýiv buv zapovnený ozbrojenymy liuďmy, jaki hromyly budynky, kuĺtovi sporudy, chramy, liudej na vulyci prosto hrabuvaly i byly, i ce prodovžujeťsia i zaraz”, – taka, na dumku prezydenta, jaký vtik, zaraz kartyna v ukrajinśkij stolyci.

Krym povynen zalyšatysia u skladi ukrajinśkoji deržavy, zberihajučy šyroku avtonomiju

V.Janukovyč

“Važko siohodni pidibraty slova dlia tych, chto siohodni prychodyť do vlady – (Dmytro) Jaroš, (Andrij) Parubij, (Oleh) Tiahnybok – ce liudy, jaki propahujuť nasyĺstvo. Ce liudy, imena jakych vidomi vsiomu svitu, a v Izrajili vony vyklykajuť žach”, – prodovžyv Janukovyč, nahadujučy takym čynom pro zvynuvačennia v antysemityzmi na adresu cych politykiv.

Janukovyč vvažaje, ščo nedavnia opozycija povynna povernutysia do vykonannia uhody, jaku vin i try lidera parlamentśkoji opozyciji pidpysaly mynuloho tyžnia, do joho vteči zi stolyci.

“Bandytśký perevorot”

Janukovyč znyk iz Kýeva v kinci mynuloho tyžnia. Z tych pir z’javlialysia povidomlennia, ščo vin buv u Charkovi, Donećku ta Krymu.

Sam vin u p’jatnyciu skazav, ščo v Charkiv mynuloji suboty prýichav iz (kolyšnim) spikerom Verchovnoji Rady Volodymyrom Rybakom i kolyšnim hlavoju Radbezu Ukrajiny Andrijem Kliujevym “na zustrič z partijnym aktyvom”, pislia čoho poprosyv Rybaka ta Kliujeva pojichaty v Donećk, a sam vyrušyv do Luhanśka.

U Rostovi ž vin opynyvsia “zavdiaky patriotyčno nalaštovanym oficeram, jaki vykonaly svij obov’jazok i dopomohly meni zberehty žyttia”.

Za slovamy Janukovyča, v Rostov-na-Donu vin prýichav, bo nedaleko vid cioho mista žyve joho “starý druh”, u jakoho vin vyrišyv zupynytysia, poky v Kýevi jomu ne harantovana bezpeka.

Na pytannia pro stavlennia do podij v Krymu Janukovyč spočatku vidpoviv tak, niby ne bačyv nijakych povidomleń pro peresuvannia, jak prypuskajuť, rosijśkych vijśk poza misciamy jich bazuvannia: vin nazvav krymśki podiji pryrodnoju reakcijeju krymčan “na toj bandytśký perevorot, jaký stavsia v Kýevi”.

Potim žurnalisty utočnyly, ščo ž Janukovyč dumaje pro diji rosijśkych vijśkovych. “JA duže bahato čuv riznoji informaciji, i raniše tež specnazom rosijśkym liakaly vsich, v tomu čysli i mene… U mene takoji informaciji, oficijnoji, i todi ne bulo, i zaraz nemaje”, – vidpoviv Janukovyč.

“Krym povynen zalyšatysia u skladi ukrajinśkoji deržavy, zberihajučy šyroku avtonomiju”, – zajavyv pry ciomu Janukovyč, zapevnyvšy, ščo vin – za jedynu Ukrajinu, proty vijśkovoho vtručannia v jiji spravy i ne zbyrajeťsia zvertatysia do Rosiji za vijśkovoju pidtrymkoju.

Čomu movčyť Putin?

Rosija ne može buty bajdužoju, stojaty ostoroń, do doli takoho velykoho partnera, jak Ukrajina, susida i tak dali

V.Janukovyč

Vodnočas usunutý prezydent vvažaje, ščo Rosija povynna vziaty aktyvnu učasť v ukrajinśkych spravach.

“Rosija ne može buty bajdužoju, stojaty ostoroń, do doli takoho velykoho partnera, jak Ukrajina, susida i tak dali. I Rosija povynna vykorystovuvaty vsi možlyvosti, ščob zapobihty toho chaosu, teroru, jaký zapanuvav u Kýevi”, – zajavyv vin.

Janukovyč skazav, ščo vin, znajučy charakter Putina, dyvujeťsia, čomu toj dosi “tak strymano movčyť”. Ce vyhliadalo jak zaočný zaklyk do Putina: za slovamy Janukovyča, v ci ostanni dni vony z rosijśkym prezydentom ne zustričalysia, a tiĺky rozmovlialy telefonom.

Usunutý prezydent Ukrajiny zvynuvatyv SŠA i Jevrosojuz v priamij pidtrymci joho suprotyvnykiv.

“Zachid povynen vziaty vidpovidaĺnisť na sebe, nevykonannia cijeji uhody povnistiu ležyť na vyni Zachodu […] Napevno, cej scenarij pysavsia ne v Ukrajini”, – skazav Janukovyč.

Janukovyč, jaký vtik u susidnij z Ukrajinoju rosijśký Rostov-na-Donu i oficijno pozbavlený vlady parlamentom, vse šče vvažaje, ščo ciu uhodu treba vykonuvaty, ščo pytannia pro vladu i deržavný ustrij Ukrajiny treba vyrišyty na referendumi, a ukrajinśký narod ne prýme novu vladu.

“Schameniťsia i prypyniť ci bezčynstva. Pidiť i ne dopuskajte šče biĺšoho bezzakonnia. Narod Ukrajiny ne pohodyťsia z vamy žyty v takij krajini” – skazav naostanok Janukovyč, zvertajučyś do tych, chto nyni keruje Ukrajinoju i biĺše ne vvažaje joho prezydentom.

Vin jich, vtim, tež partneramy naviť po hipotetyčnomu dialohu, sudiačy z frazeolohiji , ne vvažaje. “JA budu do kincia z narodom Ukrajiny – ne z pokyďkamy cymy, banderivciamy, a z narodom!” – zakinčyv svoju pres-konferenciju usunutý prezydent.

Vidpovisty