Firtaš: Tymošenko choče zirvaty vybory

Dmytro Firtaš

Ukrajinśký biznesmen Dmytro Firtaš, jakoho SŠA pidozriujuť u dači chabara indijśkym politykam, rozpoviv v interv’ju VVS pro svoje stavlennia do kandydativ u prezydenty Juliji Tymošenko ta Petra Porošenka. Vin vvažaje, ščo Ukrajina stala polem heopolityčnoho boju miž Rosijeju i SŠA, odnak svoji problemy pojasniuje vnutrišniopolityčnoju boroťboju v Kýevi.

DF: JA dumaju, ščo problema osnovna znachodyťsia vseredyni Ukrajiny. I problemu potribno vyrišuvaty vseredyni Ukrajiny.

I vse odno odnočasno i moja problema, i moje ščastia, i moja syla – ce Ukrajina.

Tobto ja opynyvsia v polityčnij boroťbi Ukrajiny, jaku duže čitko zmanipuliuvaly pevni liudy i zrobyly intryhy i nepravyĺno donesly amerykanciam, chto je chto v cij hri. I tomu amerykanci vvažajuť, ščo v cij hri na šachivnyci cia fihura jim zavažaje, tomu ščo vona može zihraty pevnu hru dlia Rosiji čy šče kohoś, a naspravdi ce absoliutno ne tak, tomu ščo ja hraju lyše odnu hru – ukrajinśku, i žodnu inšu. I bahato faktoriv, jaki siohodni vidbuvajuťsia v polityci, ce pidtverdžujuť.

VVS: Čy majete vy na uvazi pani Tymošenko? Vy pokladajete vidpovidaĺnisť na neji ta liudej z jiji partiji?

DF: JA narazi točno ne znaju, chto, ale metodom občyslennia ja robliu vysnovky ščodo toho, komu ce može buty vyhidno.

Komentar pres-služby Juliji Tymošenko dlia VVS Ukrajina

Julija Tymošenko

Te, pro ščo hovoryť Firtaš v interv’ju, – ce očikuvana ataka vid oliharchiv, pov’jazana z tym, ščo vony znajuť, ščo same Julija Tymošenko poklade kraj jichniomu vplyvu ta korupciji.

Prypuščennia, vyslovleni v ciomu interv’ju oliharchom, jaký buv duže blyźkym do režymu Janukovyča, a zaraz vidkryto pidtrymav Porošenka, je takymy, ščo ne vidpovidajuť dijsnosti.

My vsi rozumijemo, ščo v toj čas, koly Ukrajina pid zahrozoju, našij deržavi potriben spravžnij bojeć na čoli, jaký podolaje korupciju ta vykoreniť oliharchiju z vlady – i ce Julija Tymošenko.

Same tomu do 25 travnia taki ataky tryvatymuť postijno.

JA dumaju, ščo v peršu čerhu ce bulo vyhidno jij. Čomu? Tomu ščo v nas rizni pozyciji.

Perša pozycija – ja za te, ščob jakomoha švydše projšly vybory, ščob jakomoha švydše vladnaty sytuaciju v krajini, ščob jakomoha švydše z’javylaś tak zvana pravomirnisť v lehalizaciji vlady. I druhe – ja rozumiju, ščo todi zapraciuje ekonomika i počne rozvyvatyś krajina.

A ščo dumaje Tymošenko? JA tak dumaju, jak ja ce baču, ce moja dumka, ja v ciomu vpevnený. Siohodni vona, majučy 100 deputativ u parlamenti, vona praktyčno uzurpuvala vladu v krajini. Vona rozumije, ščo vona ne vyhraje prezydentśki vybory, tomu ščo jakščo zaraz podyvytyś rejtynhy, to v neji šansiv na peremohu nemaje[…] Tobto siohodni, ja dumaju, jij ce bude važko zrobyty, ale naviť jakščo vona ce j zrobyť, to, sudiačy z rejtynhiv, zrozumilo, ščo vona ne peremahaje na cych vyborach.

U neji dva zavdannia. Perše: jakščo vona ne peremahaje na vyborach, značyť vybory ne majuť vidbutyś. Dlia toho, ščob vybory ne vidbulyś, jij treba vyrišyty odne holovne zavdannia – treba prydumaty, ščob buly zavorušennia, problemy v krajini dlia toho, ščob možna bulo vvesty nadzvyčajný stan. Koly zaprovadžujeťsia nadzvyčajný stan, vybory skasovujuťsia, i takym čynom vona znovu kupuje čas, krajina perebuvaje v tomu stani, v jakomu vona perebuvaje, znovu nemaje lehalizaciji vlady, ale pry ciomu u neji je povna možlyvisť keruvaty, tomu ščo fizyčno vona zaraz i keruje. Nevažlyvo, jak ce vidbuvajeťsia, vona fizyčno keruje, tomu ščo ce jiji partija, vona holovna i vona keruje procesamy.

Vidpovidno, zavdannia v neji odne: perenesty vybory buď-jakoju cinoju, buď-jakymy sposobamy znajty ce vyrišennia dlia toho ščob – jakščo ja ne peremahaju, to cych vyboriv ne bude, a dali ja budu dyvytyś na dvi reči. Perše – koly provodyty ci vybory i ščo zrobyty dlia toho, ščob otrymaty neobchidný rejtynh. I druhe – todi nemaje žodnoho ryzyku, tomu ščo vona zalyšajeťsia pry svojich i vona ničoho ne vtratyla. I ce velyka riznycia miž mnoju i neju. I jakščo uvažno podyvyteś vsi jiji vystupy za ostannij tyždeń, to vy znajete, jak vona robyť.

Oś je taka prykazka rosijśka “Kryčyť “Loviť zlodija!”, a sam krade”, rozumijete. Oś vona mene zaraz vsiudy zvynuvačuje, ščo ja zajmajuś separatyzmom v Ukrajini. JA choču postavyty sobi zapytannia: todi chto je chto v Ukrajini? Jakščo ja perebuvaju u Vidni pid areštom, i ja, výavliajeťsia, možu tak syĺno vplyvaty na krajinu i vyrišuvaty taki pytannia, to todi ja zapytuju – možlyvo, ja ne tym zajmajuś, možlyvo, u nas ne ti lidery, jakych my nazyvajemo lideramy, jakščo vony vseredyni krajiny ne možuť cioho robyty, a počynajuť zvynuvačuvaty liudej, jaki perebuvajuť za mežamy? Zvyčajno, ja chotiv by perebuvaty zaraz v Ukrajini, tomu ščo dušeju i sercem ja tam. I dlia mene ce duže važko.

VVS: Julija Tymošenko kaže, ščo vy neščodavno u Vidni zustričalyś iz kandydatom v prezydenty Petrom Porošenkom. Vy možete ce pidtverdyty?

DF: Tak, ja zustrivsia iz Petrom Porošenkom.

VVS: Koho vy budete pidtrymuvaty na vyborach, jakščo vony vidbuduťsia v travni?

DF: JA počnu z kincia. JA dijsno pidtrymuvav na vyborach 2010 roku Viktora Janukovyča. JA reaĺno buv za te, ščob vin peremih na vyborach. JA ščyro viryv v te, ščo vin zrobyť vysnovky pislia 2003-2004 rokiv, i vin bude zminiuvaty krajinu v pozytyvnomu sensi.

Výavyloś vse po-inšomu. Počynajučy iz 2011 roku stalo zrozumilo, ščo my ne rozumijemo odyn odnoho, ščo v nas rizni cili i zavdannia v krajini, i z cioho počalyś problemy. Ale treba rozumity, ščo v 2009 roci buv vybir, i koly druhoho prezydenta Ukrajiny zapytaly, za koho vin bude holosuvaty i koho vin bude pidtrymuvaty, to vin duže čitko skazav, faktyčno vidobrazyvšy vsiu sytuaciju z vyboramy. Vin skazav: “My holosujemo miž pohanym i duže pohanym”. Tobto inšoho vyboru ne bulo. Koly ja kažu “do pobačennia, Tymošenko”, to ja ce i maju na uvazi – prýšov čas i pora vže pity, oskiĺky povynni prýty novi liudy, nove rozuminnia.

Pohliańte, koly šče buv Janukovyč i jšla kampanija na (prezydentśki vybory. – Red.) 2015 roku, i todi nichto ne znav, ščo bude revoliucija, to vže todi bulo zrozumilo, ščo krajina choče vojina, ščo krajina choče liudynu, jaka zmože peremohty zlo. Ale ščojno vidbulaś revoliucija, narod perehlianuv svoju pozyciju.

Jakščo siohodni podyvytyś po holosam, po elektoratu, to vy pobačyte, ščo krajina choče liudynu, jaka može ob’jednaty krajinu, jaka može nahoduvaty, jaka može daty stabiĺnisť i spokij. Tobto siohodni potriben budiveĺnyk. Ne vojin, a budiveĺnyk. Tomu ja dumaju, ščo siohodni u Porošenka je velyčezný šans peremohty na vyborach, jakščo vony vidbuduťsia, i dlia cioho duže važlyvo, ščob ci vybory vidbulyś.

Tymošenko kaže, ščo ja joho pidtrymuju, ale ja publično vyslovyv svoju dumku, ja skazav, ščo hotový joho pidtrymaty, i ne tomu, ščo ja pidtrymuju Porošenka, a tomu, ščo ja pidtrymuju tu ideolohiju lyše zadlia toho, ščob v krajini nastav myr, tomu ščo ja točno ne choču, ščob buv chaos. Ce moja točka zoru, ce mij priorytet.

Porošenko meni ne druh, ne tovaryš, ale mij vybir taký – ščo take Tymošenko, my vsi dobre znajemo, a ščo take Porošenko, my šče možemo pobačyty. My kupujemo nadiju, i ja dijsno vvažaju, ščo vin može ce zrobyty. Vin – liudyna, jaka pokazala sebe v biznesi. Spodivajuś, ščo vin zmože sebe pokazaty v svojemu rozuminni rozvytku krajiny. Ale najholovnišý zaraz etap – ce, ščob vybory vidbulyś. Ce najholovniša boroťba, ale dali treba dyvytyś, jak vin sebe bude vesty. Oś ce mij vybir.

Z Dmytrom Firtašem rozmovliav korespondent Rosijśkoji služby Bi-bi-si Pavlo Bandakov

Vidpovisty