Papa Francysk i Patriarch Varfolomij pomolylysia za Ukrajinu

Papa Rymśký i Vselenśký Patriarch pomolylysia za Ukrajinu i zaklykaly chrystýan schidnoho i zachidnoho obriadiv do jednosti.

Lidery katolyćkoji i pravoslavnoji cerkov vzialy učasť v ekumeničnij liturhiji v Stambuli pislia pidpysannia spiĺnoji deklaraciji iz zaklykom do jednannia schidnoho i zachidnoho chrystýanstva.

Papa Francysk i archijepyskop Konstantynopoĺśký Varfolomij I u spiĺnij zajavi ščodo Ukrajiny zaklykaly storony konfliktu v Ukrajini do dialohu i povahy mižnarodnoho prava.

“My molymosia za myr v Ukrajini, krajini davnich chrystýanśkych tradycij, i my zaklykajemo storony konfliktu znajty šliach do dialohu i povahy mižnarodnoho prava”, – zajavyly lidery dvoch cerkov.

Pontyfik zaveršyv trydenný vizyt do Tureččyny, de častka chrystýan za mynule stolittia strimko vpala.

Proty “Blyźkoho Schodu bez chrystýan”

Papa Francysk i duchovný providnyk pravoslavnych chrystýan zasudyly stanovyšče chrystýanśkych hromad na Blyźkomu Schodi i zajavyly, ščo ne možuť zmyrytysia z “Blyźkym Schodom bez chrystýan”.

Vselenśký patriarch je duchovnym liderom 250 mln pravoslavnych chrystýan svitu, čýa cerkva porvala z Rymom pid čas velykoji schyzmy 1054 roku.

Konstantynopoĺ, jak u mynulomu nazyvavsia Stambul, buv stolyceju Vizantijśkoji imperiji i pravoslavnoho svitu do osmanśkoho zavojuvannia u 1453 roci.

Zaraz u Tureččyni z naselenniam 80 mln biĺšisť stanovliať musuĺmany, a chrystýan zalyšylosia pryblyzno 120 tysiač.

Vidpovisty