Vid počatku roku v Ukrajini nadrukuvaly 23,4 mlrd hrn

Monetarna baza v Ukrajini z počatku roku zrosla na 7,6%. Pro ce povidomliaje pres-služba Nacionaĺnoho banku v Facebook, komentujučy obsiahy emisiji v rik.

«Obsiah monetarnoji bazy, tobto hrošej, vypuščenych Nacionaĺnym bankom i takych, ščo narazi (na 27.11.2014) je v obihu skladaje 330,5 mlrd hrn. I ce suma, sformovana za biĺš niž 20-ričnu istoriju isnuvannia Ukrajiny », – jdeťsia v povidomlenni.

U NBU nahadaly, ščo procedura emisiji hrošej v Ukrajini stroho rehlamentovana. Nahološujeťsia, ščo hotivkovi hroši vypuskajuťsia v obih abo vylučajuťsia z obihu vykliučno v obmin na bezhotivkovi, i na zahaĺný obsiah hrošej v obihu operaciji peretvorennia bezhotivkovych koštiv u hotivku (i navpaky) ne vplyvajuť.

Rehuliator pojasnyv, ščo obsiah koštiv, jaký je reaĺno dostupnym dlia obsluhovuvannia ekonomičnoho oborotu, vidbyvajeťsia v pokaznyku monetarnoji bazy (bazovych hrošej). Zaznačeno, ščo cej pokaznyk vkliučaje košty v hryvni, jaki je na korespondentśkych rachunkach bankiv u NBU, a takož hotivkovi košty jak u kasach bankiv, tak i u pozabankivśkomu obihu.

«Stanom na 27 lystopada monetarna baza z počatku roku zrosla na 23,4 mlrd hrn. abo na 7,6%», – povidomyly v Nacbanku.

Tam takož dodaly, ščo pokaznyk pryrostu monetarnoji bazy žorstko kontroliujeťsia, zokrema, v ramkach zobov’jazań pered Mižnarodnym valiutnym fondom za prohramoju stand-by, a takož Radoju Nacbanku v ramkach vykonannia Osnovnych zasad hrošovo-kredytnoji polityky.

Vidpovisty