Moldova: na vyborach peremahajuť projevropejśki partiji

Za poperednimy rezuĺtatamy pidrachunku holosiv na parlamentśkych vyborach v Moldovi projevropejśki partiji majuť perevahu nad tymy, chto vystupav za zblyžennia z Rosijeju.

Za pidsumkamy obrobky 85% protokoliv try projevropejśki partiji pretendujuť na 54 mandaty zi 101.

Ale, jak kažuť ohliadači, bahato zaležatyme vid toho, čy zmožuť projevropejśki partiji utvoryty koaliciju.

Vybory v Moldovi vidbulysia u nediliu za proporcijnoju systemoju.


Vybory rozhliadajuť jak protyborstvo miž projevropejśkymy i prorosijśkymy partijamy

Za poperednimy pidrachunkamy holosiv sered partij lidyruje prorosijśka Partija socialistiv z 21,53%.

Na druhomu misci Liberaĺno-demokratyčna partija z 19,27% holosiv.

Partija komunistiv na čoli z eks-prezydentom Moldovy Volodymyrom Voroninym narazi otrymuje 17,85%.

Aby potrapyty do odnopalatnoho parlamentu krajiny polityčni partiji majuť podolaty bar’jer u 6%, blok – 9%, nezaležni kandydaty – 2%.


Moldova razom z Ukrajinoju pidpysala Uhodu pro asociaciju z JES, pislia čoho tysk Rosiji zris

Zahalom u vyborach vzialy učasť 19 polityčnych partij, odyn blok i četvero nezaležnych kandydativ.

Opytuvannia hromadśkoji dumky pered vyboramy zasvidčyly biĺšu pidtrymku dlia prozachidnych partij.

Vybory v Moldovi vyklykaly interes u rehioni i v Jevropi, bo prochodiať na tli kryvavoji kryzy v Ukrajini, jaka rozpočalasia rik tomu i bula spryčynena vidmovoju kolyšnioho ukrajinśkoho kerivnyctva vid kursu na intehraciju z JES pid tyskom Rosiji.

Rosija tysne takož i na Moldovu v sprobi zminyty zovnišniopolityčný kurs Kyšyneva na jevrointehraciju.

Moskva rozkrytykuvala rišennia vyborčkomu Moldovy usunuty vid učasti u vyborach prorosijśku polityčnu partiju. Moldova, jak i Ukrajina, pidpysala Uhodu pro asociaciju z JES.

Serp i molot

Liberaĺno-demokratyčna partija prem’jer-ministra Jurije Lianke stavyť sobi za metu domohtysia dlia Moldovy statusu krajiny-kandydata na vstup do JES do 2017 roku i povnoho členstva do 2020-ho.

Demokratyčna partija, jaka vchodyť do koaliciji z liberal-demokratamy, takož projevropejśka, ale biĺš strymana v ciliach.


Serp i molot dosi je symvolamy Moldovy

Najpalkiša prychyĺnycia členstva u JES i NATO z polityčnych partij Moldovy – Liberaĺna – mynuloho roku výšla zi skladu uriadovoji koaliciji i perejšla v opozyciju.

Holovna opozycijna partija – Komunistyčna – je partijeju postradianśkych komunistiv, jaka dosi vykorystovuje v svojij symvolici serp i molot.

Rejtynh inšoji prorosijśkoji partiji Moldovy, Socialistyčnoji, pered vyboramy deščo vyris zavdiaky populistśkij ahitacijnij kampaniji iz zalučenniam rosijśkych pop-zirok.

Prorosijśki polityčni syly otrymajuť dodatkovu pidtrymku pislia toho, jak vlada Moldovy zaboronyla učasť u vyborach partiji “Baťkivščyna” na tij pidstavi, ščo vona nezakonno otrymuvala finansuvannia z-za kordonu.


Moldova zalyšajeťsia odnijeju z najbidnišych krajin Jevropy

Partija, čý lider utik do Rosiji, vidkydaje ci zvynuvačennia.

Opozycija rozrachovuje takož skorystatysia dedali biĺšym nevdovolenniam naselennia stanom ekonomiky. Moldova zalyšajeťsia odnijeju z najbidnišych krajin Jevropy.

Stan ekonomiky pohiršyvsia pislia toho, jak Rosija zaboronyla import ahrarnoji produkciji Moldovy – vyna, m’jasa, fruktiv ta ovočiv.

Vidpovisty