Rozrobnyka Viahry i "naviženoho profesora" posviatyly v lycari


Profesor Poliakov, vidomý zavdiaky YouTube, sam vyznaje, ščo schožý na “naviženoho naukovcia”

U Brytaniji z nahody tradycijnych vručeń počesnych zvań do Novoho roku posviatyly v lycariv dvoch chimikiv – rozrobnyka Viahry i chimika – zirku YouTube.

Doktor Sajmon Kempbel rozpočav i buv kuratorom doslidžennia Viahry, koly praciuvav na farmacevtyčnu kompaniju Pfizer.

Profesor Martyn Poliakov – pioner u haluzi zelenoji chimiji, vidomý svojeju

“Periodyčnoju tablyceju video”.

“Baťko viahry”

Praciujučy protiahom 26 rokiv na Pfizer, doktor Kempbel buv pov’jazaný z trioma novymy medykamentamy, kožen z jakych buv nacilený na boroťbu z vysokym tyskom.

Jak výavylosia, ostannij z nych maje cinný pobičný efekt, bo stymuliuje potik krovi do penisa. Tak u 1998 roci na rynku vystrelyla Viahra.

Odnak doktor Kempbel vidrazu ž zajavyv, ščo ne vvažaje sebe vynachidnykom cych tabletok.


U 1980-ch, koly počalysia doslidžennia, Viahru rozroblialy jak liky proty anhiny i vysokoho tysku

Vin buv spivavtorom počatkovoji propozyciji provesty doslidžennia, i tam ne bulo žodnoho slova pro problemy z erekcijeju. Uže potim inši včeni vzialysia za chimične vtilennia ideji.

“Moho imeni nema u patenti Viahry, – rozpoviv doktor Kempbel VVS. – Jakščo chočete, možu nazvaty sebe baťkom Viahry, bo ja zaklav zerno, z jakoho vyris proekt”.

“I ja buv tam, u Ńju-Jorku, sviatkuvav svij deń narodžennia v berezni 1998 roku, koly vse startuvalo”.


Sajmon Kempbel ne vvažaje sebe vynachidnykom Viahry, ale ne proty nazyvatysia jiji “baťkom”

Doktor Kempbel osoblyvo hordý tym, ščo v 1999 roci joho obraly členom Londonśkoho korolivśkoho tovarystva. Takoji česti ridko udostojujuť učenych, jaki praciujuť u promyslovosti, a ne v akademičnij sferi.

Vin liubyť povtoriuvaty, ščo ne schvaliuje dedali častišych vypadkiv zlyttia i rozrostannia sučasnych farmacevtyčnych kompanij.

“JA ne viriu, ščo za takoho masštabu možna keruvaty innovacijamy”, – kaže vin, zhadujučy pro doslidnyćki viddily, v jakych praciujuť tysiači, a ne desiatky čy sotni liudej.

“Meni podobajeťsia praciuvaty v hrupach po sto liudej. JA velyký prybičnyk rymśkych centurioniv, de bulo sto čolovikiv”.

“Koly v mene bulo sto chimikiv, ja znav, čym zajniatý kožen z nych. A koly chimikiv bulo 200, ce stalo trochy dyvnym”, – dodav vin.

“Navižený naukoveć”

Profesor Poliakov skazav, ščo buv “schvyliovaný i deščo pryholomšený” novynoju pro svoje lycarstvo.

Profesor chimiji v Universyteti Nottinhema, jaký vodnočas je sekretarem z inozemnych sprav i vice-prezydentom Londonśkoho korolivśkoho tovarystva, vidomý bahatiom zavdiaky seriji onlajn-videolekcij. Včený kaže, ščo počuvajeťsia “duže hordym” za cej proekt, stvorený v 2008 roci.

“Za p’jať tyžniv my zrobyly 120 video”, – rozpoviv vin BBC News. Rolyky stvoriuvaly razom z žurnalistom Brejdi Haranem, v jakoho same i vynykla “navižena” ideja zapysaty korotke video po kožnomu z chimičnych elementiv.

Vidpovisty