V Nimeččyni rozkryly špyhunśki schemy Rosiji

Na tli vykryttia i zatrymannia rosijśkych špyhuniv u SŠA staly vidomi podrobyci roboty rozvidky RF i v inšych krajinach. Pro ce povidomyla nimećka hazeta Frankfurter Allgemeine.

Vydannia pyše, ščo ostannim časom nimećka kontrrozvidka vidznačaje aktyvizaciju rosijśkych specslužb.

“Centrom špyhunstva je posoĺstvo RF v Berlini: pryblyzno tretyna zi 120 praciujučych u Nimeččyni rosijśkych dyplomativ praciujuť na rosijśki rozvidslužby abo jakymoś čynom pov’jazani z nymy”, – stverdžujuť u Vidomstvi z ochorony konstytuciji Nimeččyny.

“Krim cioho, zajmajuťsia zborom rozviddanychpracivnyky aviakompaniji Aeroflot, riznych rosijśkych novynnych ahentstv, a džerelamy najčastiše vystupajuť žurnalisty, pryčomu ne tiĺky rosijśki. Napryklad, neščodavno z’jasuvalosia, ščo rosijśki specslužby korystuvalysia posluhamy italijśkych žurnalistiv”, – povidomliaje vydannia.

Najbiĺš priorytetnymy ciliamy dlia rosijśkych špyhuniv u Nimeččyni je zovnišnia, oboronna, finansova, enerhetyčna ta jevropejśka polityka FRN.

“Zaraz najbiĺšý interes, za informacijeju nimećkoji kontrrozvidky, Rosija projavliaje po vidnošenniu do riznych politykiv, polityčnych partij i suspiĺnych hrup do ekonomičnych sankcij proty Rosiji, a metoju je deputaty Bundestahu i spivrobitnyky ministerstv. Tym ne menš, špyhuny, jak pravylo, volijuť ne vychodyty priamo na nych, a na spivrobitnykiv polityčnych frakcij, čerez čýi ruky prochodyť dilovodstvo. Takož bahatu na syrovynu Rosiju vkraj cikavyť nimećka enerhetyčna polityka: Moskva choče otrymaty vidpoviď na pytannia, jak Nimeččyna, budučy odnijeju z najbiĺš potužnych ekonomik svitu, zbyrajeťsia kompensuvaty vidmovu vid jadernoji enerhiji i jaka roĺ pry ciomu vidvodyťsia ponovliuvanych džerel enerhiji”, – jdeťsia v statti.

Krim ahentiv, pry zbori informaciji Rosija takož vykorystovuje ostanni technični rozrobky. Zokrema, na počatku 2013 roku z’javylysia vidomosti pro šyrokomasštabný špyhunstvi rosijśkych specslužb v kiberprostori proty MZS FRN, posoĺstv u krajinach Schidnoji Jevropy i nimećkych ministerstv. Operacija nazyvalasia “Červoný žovteń”.

Nahadajemo, raniše Nimeččyna oholosyla personoju non-hrata rosijśkoho dyplomata, ščo praciuvav u henkonsuĺstvi v Bonni.

Krim toho, u žovtni u Poĺšči za špyhunstvo na korysť Rosijśkoji Federaciji zatrymaly oficera Vijśka poĺśkoho.

 

 

Vidpovisty