Rosijśka opozycija ta Zachid zaklykajuť rozkryty vbyvstvo Niemcova


Borys Niemcov uvijšov v istoriju Rosiji jak odyn z avtoriv ekonomičnych reform 1990-ch i neprymyrenný krytyk nynišnioji rosijśkoji vlady

Pizno vvečeri 27 liutoho v centri Moskvy buv zastrelený vidomý rosijśký opozycijný polityk Borys Niemcov.

Ubyvstvo včynyly za 200 metriv vid Kremlia i Krasnoji plošči – na Velykomu Moskvorećkomu mostu, čerez jaký Niemcov razom zi svojeju suputnyceju jšov pišky v bik Zamoskvoriččia.

Borys Niemcov buv spivholovoju partiji “RPR-Parnas” i odnym z orhanizatoriv protestnoho maršu “Vesna”, jaký zaplanovaný na 1 bereznia.

Čotyry kuli v spynu

Za poperednimy danymy, koly Borys Niemcov zi svojeju suputnyceju jšov čerez mist, do nych pid’jichala mašyna biloho kolioru, i nevidomý zrobyv z neji kiĺka postriliv u spynu Niemcovu. Potim mašyna znykla z miscia zločynu, i po hariačych slidach výavyty jiji policiji ne vdalosia.

Predstavnyky policiji povidomyly, ščo postriliv bulo šisť čy sim i ščonajmenše čotyry kuli potrapyly v Borysa Niemcova. Divčyna, jaka bula z nym, ne postraždala.

Tilo Niemcova šče kiĺka hodyn ležalo na asfaĺti. Eksperty obstežyly misce zločynu. Potim tilo vidvezly v morh, a slidy krovi zmyly vodoju. Na ranok pro vbyvstvo na Velykomu Moskvorećkomu mostu nahaduvav lyše improvizovaný memorial z kvitiv i svičok, jaki nebajduži liudy prynosyly vsiu nič.


Poruč z miscem vbyvstva Borysa Niemcova na Velykomu Moskvorećkomu mostu z’javyvsia improvizovaný memorial z kvitiv i svičok

Pro suputnyciu Borysa Niemcova, jaka stala svidkom vbyvstva, narazi vidomo duže malo – policija vidrazu zabrala jiji na dopyt.

Za informacijeju žurnalistky Kseniji Sobčak, jaka dobre znala Niemcova, divčynu zvuť Hanna, i vona tiĺky v p’jatnyciu pryletila do Moskvy z Kýeva.

Vže čerez try hodyny pislia vbyvstva policija počala obšuk kvartyry Borysa Niemcova, z jakoji buly vylučeni dokumenty, zapysy i žorstký dysk komp’jutera ubytoho polityka.

Polityčni motyvy

Vbyvstvo Niemcova vyklykalo myttievu reakciju i v Rosiji, i za kordonom.

Pres-sekretar rosijśkoho prezydenta Dmytro Pieskov zajavyv, ščo “ce žorstoke vbyvstvo maje vsi oznaky zamovnoho i maje vykliučno provokacijný charakter”.

Administracija prezydenta SŠA pošyryla zajavu, v jakij Barak Obama zasudyv vbyvstvo Niemcova.

“Spolučeni Štaty zasudžujuť žorstoke vbyvstvo Borysa Niemcova i zaklykajuť rosijśký uriad provesty švydke, neuperedžene i vidkryte rozsliduvannia obstavyn vbyvstva i zabezpečyty, ščob vynni v ciomu strašnomu vbyvstvi buly viddani pravosuddiu”, – jdeťsia v zajavi Biloho domu.

Kancler Nimeččyny Anhela Merkeĺ nazvala vbyvstvo Borysa Niemcova “bojahuzlyvym aktom” i zaklykala prezydenta Putina znajty joho vbyvć.

Merkeĺ zažadala vid Putina zrobyty vse dlia toho, ščob vbyvstvo Niemcova bulo rozkryto i joho vbyvci postaly pered sudom, jdeťsia v povidomlenni pres-služby kanclera.

Opozycijni aktyvisty, jaki hotuvaly marš 1 bereznia, oholosyly pro nemožlyvisť provodyty joho za novych obstavyn u viddalenomu rajoni Moskvy i pid teper uže zastarilymy haslamy. Obhovorennia novoho formatu akciji zaplanuvaly na ranok suboty, ale vže zaraz vidomo, ščo opozycija sprobuje zibratysia v centri Moskvy i všanuvaty pam’jať zahybloho polityka.

Predstavnyky slidstva zajavliajuť, ščo poky rozhliadajuťsia vsi možlyvi versiji podiji, zokrema i zamovne vbyvstvo.

  ,

Misce poblyzu Kremlia, de ležalo tilo Borysa Niemcova

Opozycionery ne sumnivajuťsia v tomu, ščo ce polityčne vbyvstvo.

“Niemcova mohly vbyty tiĺky za ti joho rozsliduvannia, jaki buly pov’jazani z Ukrajinoju i učastiu rosijśkych vijśk v destabilizaciji v krajini”, – vvažaje Illia Jašyn, odyn z najblyžčych soratnykiv i druziv Borysa Niemcova.

“Zvyčajno, jedyna meta, jaka peresliduvalasia, – ce zaliakaty, sprobuvaty obezholovyty protest i pokazaty, ščo za taku neprymyrennu pozyciju buduť mstytysia”, – zajavyv spivholova peterburźkoji orhanizaciji partiji “RPR-Parnas” Andrij Pyvovarov.

“Ce točno ne komercijni motyvy, komercijeju vin ne zajmavsia. Osobystych problem tež ne bulo. JA vvažaju, ščo motyvom sluhuvala joho polityčna dijaĺnisť”, – cytuje “RYA Novosty” advokata Vadyma Prochorova, jaký predstavliav interesy Borysa Niemcova.

Borysu Niemcovu bulo 55 rokiv. U nioho zalyšylysia čotyry dočky i 87-rična maty.

Vidpovisty