Kompanija "Haz Ukrajiny" podala pozov proty pidprýemstv Firtaša

“Haz Ukrajiny”, dočirnia kompanija NAK “Naftohaz Ukrajiny”, 28 kvitnia podala do sudu pozov pro zapodijannia zbytkiv pidprýemstvamy hrupy Ostchem na zahaĺnu sumu 5,7 mlrd hryveń. Pro ce povidomyly u pres-službi deržcholdynhu.

Za jiji danymy, vkazana suma skladajeťsia z borhu za postavlený “Hazom Ukrajiny” pidprýemstvam Ostchem haz v 2010-2011 rokach i neoplačený do teperišnioho času, a takož z nedootrymanych kompanijeju dochodiv.

Zokrema, na “Rivneazot” prpadaje 1,0 mlrd hryveń zaborhovanosti i 0,7 mlrd hryveń nedootrymanych dochodiv; na čerkaśký “Azot” – 0,5 mlrd hryveń i 0,4 mlrd hryveń; na koncern “Styrol” (Horlivka Donećkoji obl.) – 1,0 mlrd hryveń i 0,7 mlrd hryveń; na “Sieverodonećký” Azot “- 0,8 mlrd hryveń i 0,6 mlrd hryveń.

U NAK takož nahadaly, ščo Pečerśký rajsud Kýeva zadovoĺnyv klopotannia slidstva pro nakladennia areštu na pryrodný haz v obsiazi 499,1 tysiač kubometriv, jaký zberihajeťsia v schovyščach PAT “Ukrtranshaz” i naležyť pidprýemstvam hrupy kompanij Ostchem.

Zokrema, nakladajeťsia arešt na 442,2 mln kubometriv hazu “Sieverodonećkoho” Azotu “, 49,4 mln kubometriv hazu “Rivneazotu”, 7,5 mln kubometriv hazu “Styrolu”, a takož 0,0001 mln kubometriv hazu čerkaśkoho “Azotu”.

Sud takož zobov’jazav “Ukrtranshaz” prýniaty na vidpovidaĺne zberihannia zaznačeni obsiahy hazu i zaboronyv buď-jake rozporiadžennia nym, u tomu čysli prodaž abo peredaču.

Vartisť hazu, na jaký nakladeno arešt, zhidno z cinamy, vstanovlenymy poky NKREKU, stanovyť 3,6 mlrd hryveń.

Jak povidomlialosia, prem’jer-ministr Arsenij Jaceniuk 30 kvitnia zajavyv, ščo MVS vidkrylo kryminaĺne provadžennia za faktom zločynnoji zmovy pracivnykamy NAK “Naftohaz Ukrajiny” i kompanijeju Ostchem, v rezuĺtati jakoho deržavi zavdano zbytky u rozmiri 5,7 mlrd hryveń. Jaceniuk takož zajavyv, ščo Henprokuratura i MVS prosiať sud zaareštuvaty 500 mln kubometriv hazu hrupy Ostchem.

Vidpovisty