Litak Solar Impulse 2 uziav kurs na Havaji


Litak maje rozmach kryl, jak u Boeing, ale važyť nabahato menše

Litak na soniačnych batarejach Solar Impulse 2, pilotovaný švejcarcem Andre Boršberhom, vyrušyv u polit čerez Tychý okean.

Perelit iz kytajśkoho Nankina na Havajśki ostrovy – najdovšý etap dovkolasvitnioji podoroži, jaka rozpočalasia v berezni cioho roku, koly litak vyletiv z Abu-Dabi.

Na peretyn Tychoho okeanu tychochidnomu litaku potribno pryblyzno p’jať z polovynoju dib.

Velyku častynu cioho času Andre Boršberh ne spatyme, spaty vin zmože lyše uryvkamy po 20 chvylyn.

U kabini pilotiv može perebuvaty lyše odna liudyna.

“JA šče ne znaju, jak počuvatymusia i jak pidtrymuvatymu syly protiahom cych p’jaty abo šesty dniv u povitri”, – skazav vin VVS.

Chid poliotu ščochvylyny kontroliujeťsia dyspetčerśkoju v Monako. Meteorolohy ta orhanizatory pereliotu postijno onovliujuť informaciju, vybyrajučy dlia Solar Impulse optymaĺný maršrut.

Transtychookeanśký perelit planuvavsia na kineć kvitnia, ale buv zatrymaný čerez nesprýatlyvi pohodni umovy.

Litaku, na bortu jakoho nemaje ni krapli paĺnoho, dlia uspišnoho poliotu na nastiĺky dovhu dystanciju (8000 kilometriv) potribni ne tiĺky poputný viter, a j bezchmarne nebo, ščob roztašovani na krylach fotoelementy otrymuvaly maksymum soniačnoji enerhiji.

Do nastannia sutinkiv litij-ionni batareji litaka povynni buty povnistiu zariadženi, inakše enerhiji do svitanku ne vystačyť.

Na rannij stadiji poliotu, jakščo pohoda rizko zipsujeťsia čy trapyťsia serjozna technična problema, Boršberh zmože rozvernuty litak nazad do Kytaju abo zrobyty posadku v Japoniji.

   Solar Impulse

Ale nastane moment, koly takoji možlyvosti v nioho vže ne bude, i todi liotčyk povynen buty hotový do vymušenoji posadky na vodu.

U takomu vypadku posadka bude provodytysia v avtomatyčnomu režymi. Ščob ne otrymaty v vodi elektrošok, pilot bude zmušený pokynuty litak z parašutom i čekaty riatuvaĺnoho sudna v gumovij šliupci.

Vidpovisty