V OON uperše pidniato palestynśký prapor

 Image copyright
Reuters

Bilia štab-kvartyry OON u Ńju-Jorku vperše v istoriji pidnialy palestynśký prapor.

Heneraĺna Asambleja OON raniše proholosuvala za rišennia dodaty do deržavnych praporiv bilia vchodu v štab-kvartyru orhanizaciji prapory Palestynśkoji avtonomiji i Vatykanu, jaki majuť v OON status sposterihačiv.

Nezadovho do ceremoniji pidniattia prapora v OON vystupyv palestynśký lider Machmud Abbas. Vin zvynuvatyv Izrajiĺ v ahresiji i nedotrymanni ukladenych uhod.

“My ohološujemo, ščo ne može prodovžuvaty dotrymuvatysia cych uhod i ščo Izrajiĺ maje vziaty na sebe vsiu vidpovidaĺnisť deržavy-okupanta”, – zajavyv Abbas u svojij promovi, zaklykavšy mižnarodne spivtovarystvo zabezpečyty prypynennia okupaciji i zachyst palestynciv.

“Perehovory zarady perehovoriv dali bezhluzdi. Zaraz neobchidno mobilizuvaty zusyllia svitovoji spiĺnoty, ščob zabezpečyty zakinčennia okupaciji vidpovidno do zakonnych mižnarodnych rišeń”, – zajavyv Abbas.

Prem’jer-ministr Izrajiliu Bińjamin Netańjahu nazvav promovu Abbasa “brechlyvoju ta provokacijnoju”.

Status sposterihača v OON Palestynśka avtonomija otrymala pry holosuvanni v lystopadi 2012 roku. Dlia otrymannia povnopravnoho členstva v orhanizaciji deržavi neobchidno schvalennia Rady Bezpeky, prote predstavnyky SŠA neodnorazovo zajavlialy, ščo možuť naklasty veto na propozyciju vyznaty avtonomiju povnopravnym členom orhanizaciji.

Vidpovisty