Derždep SŠA rizko vidreahuvav na zakryttia v Rosiji fondiv Sorosa

Derždepartament SŠA vyslovyv sturbovanisť ščodo rišennia rosijśkoji vlady vyznaty fondy «Vidkryte suspiĺstvo» i «Sprýannia», zasnovani amerykanśkym finansystom i blahodijnykom Džordžem Sorosom «nebažanymy orhanizacijamy» v Rosiji. Pro ce jdeťsia v zajavi oficijnoho predstavnyka amerykanśkoho zovnišniopolityčnoho vidomstva Marka Tonera, rozmiščenij v ponedilok, 30 lystopada, na sajti Derždepu.

Jak nahološujeťsia v dokumenti, «vyznannia fondu «Vidkryte suspiĺstvo» ta Instytutu «Vidkryte suspiĺstvo» fondu «Sprýannia» tak zvanymy «nebažanymy orhanizacijamy» šče biĺše obmežyť dijaĺnisť hromadianśkoho suspiĺstva v Rosiji na blaho rosijśkoho narodu». «Cia dija je šče odnym prykladom zrostajučoho prydušennia rosijśkym uriadom nezaležnych holosiv i svidomym krokom do podaĺšoji izoliaciji rosijśkoho narodu vid rešty svitu», – upevnený Mark Toner.

Vin takož vkazav, ščo SŠA z hlybokym zanepokojenniam fiksujuť v Rosiji zrostajuči «obmežennia ščodo nezaležnych ZMI, hromadianśkoho suspiĺstva, členiv hrup menšyn, i tych, chto prahne, ščob jich holos počuly v uriadi».

«Rosijany, jak i inši narody, zasluhovujuť vidkrytoho rynku idej, prozoroho i pidzvitnoho pravlinnia, rivnosti vsich pered zakonom i možlyvosti realizovuvaty svoji prava, ne pobojujučyś vidplaty. My zaklykajemo uriad Rosiji vykonuvaty svoji mižnarodni zobov’jazannia, považajučy svobodu dumok, myrnych zboriv i ob’jednań, a takož verchovenstva zakonu», – zaznačeno v zajavi oficijnoho predstavnyka Derždepartamentu.

Jak povidomlialosia, u Rosiji zaboronyly dijaĺnisť Fondu Sorosa, oskiĺky vin nibyto «stanovyť zahrozu osnovam konstytucijnomu ladu Rosijśkoji Federaciji i bezpeci deržavy».

Vidpovisty