U Hruziji vvodiaťsia novi obmežennia na ranni šliuby

Image copyright
PA

Image caption

Blyźko 17% žinok v Hruziji vychodiať zamiž nepovnolitnimy

Iz peršoho sičnia v Hruziji nepovnolitni zmožuť ukladaty šliub lyše z dozvolu sudu i za najavnosti serjoznych pryčyn, jak, napryklad, vahitnisť.

U Hruziji oficijno vstupyty v šliub možna z 18 rokiv. Odnak raniše výty zamiž abo odružytysia v Hruziji možna bulo i z šistnadciaty – poperednio otrymavšy zhodu baťkiv abo opikuna.

Teper že čerez zminy v cyviĺnomu kodeksi Hruziji dlia vstupu v šliub nepovnolitnim znadobyťsia zhoda ne baťkiv, a sudu, otrymaty jaký možna tiĺky z 17 rokiv.

Ale i cia stattia bude dijaty lyše v perechidný period protiahom odnoho roku, pislia čoho šliuby v Hruziji buduť ukladatysia lyše po dosiahnenniu povnolittia.

Avtory zakonodavčych zmin ta pravozachysnyky spodivajuťsia, ščo novi obmežennia zapobihatymuť šliubam z prymusu abo za poperednioju domovlenistiu baťkiv i, zreštoju, dopomožuť u boroťbi z pošyrenoju praktykoju rannich šliubiv v Hruziji.

Vidpovidno do zvitu, pidhotovlenomu na zamovlennia Fondu narodonaselennia OON (UNFPA) u 2014 roci, v Hruziji, poriad z Tureččynoju i Moldovoju, sposterihajeťsia odyn z najvyščych pokaznykiv rannioho zamižžia sered jevropejśkych krajin.

Za najavnymy danymy, u Hruziji blyźko 17% žinok u vici 20-24 rokiv výšly zamiž do dosiahnennia povnolittia. U Moldovi cej pokaznyk stanovyť 19%, a u susidnij Tureččyni – 14%.

Odnak u dopovidi zaznačajeťsia, ščo ci pokaznyky nepovni, oskiĺky točnoji statystyky ne vedeťsia j bezlič podibnych šliubiv oficijno ne rejestrujuťsia.

Z prymusu

Majja Hubeladze liubyla maliuvaty i mrijala pro teatraĺnu kar’jeru. Ale jiji mriji ne zbulysia. Jij bulo šistnadciať, koly baťky oholosyly pro svoje rišennia vydaty jiji zamiž za zabezpečenoho i malo znajomoho jij čolovika.

“JA proplakala try dni. JA bula šče zovsim dytynoju, meni naviť ne podobavsia nichto. Ale baťky vže vse za mene vyrišyly. JA jich ne zasudžuju – vsi baťky chočuť, jak krašče dlia svojeji dytyny – ale je vypadky, koly vony ne vse vrachovujuť, i robliať, jaknajhirše. My perebuvaly u skruti, a vin buv iz zabezpečenoji sim’ji. Tym biĺše vony bojalysia, ščo mene vykraduť, adže mene namahalysia vykrasty p’jať raziv”, – zhaduje Majja.

Image caption

Majja Hubeladze bula zmušena výty zamiž v 16 rokiv

Bum rannich šliubiv v Hruziji prypadaje na 1990-i roky, koly tak zvani vykradennia narečenych buly dosyť pošyrenoju praktykoju na tli ekonomičnoji rujiny ta bezkarnosti.

Kiĺkisť vykradeń rizko skorotylasia v ostanni roky. Ne v ostanniu čerhu čerez te, ščo na ce staly zvertaty uvahu pravoochoronni orhany, ale, jak kaže kerivnyk departamentu hendernoji rivnopravnosti pry ombudsmeni Kateryna Schiladze, vykradennia vse šče vidbuvajuťsia u dejakych rehionach.

“Problemoju tut stajuť vypadky, koly domovliajuťsia sim’ji, i divčynka tež zaperečuje vykradennia naviť todi, koly u nas je pidstavy dlia pidozr. Choča, zvyčajno, je i vypadky, koly policija svoječasno prypyniaje taki fakty j povertaje divčatok”, – hovoryť pani Schiladze.

Inodi baťky ne tiĺky upokoriujuťsia i ne povertajuť divčatok u baťkivśký dim, ale j sami je iniciatoramy rannioho zamižžia nepovnolitnich, dodaje Kateryna Schiladze.

Za jiji slovamy, same tomu ombudsmen buv iniciatorom zmin do zakonodavstva.

“U našij praktyci často zustričalysia vypadky, koly baťky divčatok včynialy tak v obmin na materiaĺni blaha abo prosto tomu, ščo vvažaly, ščo cym vony zabezpečujuť divčynci harne majbutnie, – hovoryť pani Schiladze. – JA dumaju, ščo zakonodavči zminy na praktyci prynesuť nam nepohani rezuĺtaty v umovach, koly zhodu na podibni šliuby daje sud”.

Nový zakon

U 2014-mu roci v Hruziji bulo zarejestrovano 659 šliubiv, v jakych odnomu z narečenych bulo vid 16 do 18 rokiv, a v peršij polovyni cioho roku – 265, rozpovidaje Kateryna Schiladze. Ale ci pokaznyky možuť buty lyše veršynoju ajsberha, oskiĺky bezlič šliubiv z nepovnolitnimy oficijno ne rejestrujuťsia.

Biĺš tryvožnymy je pokaznyky prypynennia škiĺnoji osvity, ščo často pov’jazano z rannim zamižžiam.

Za danymy ombudsmena, tiĺky z žovtnia 2011 r. po sičeń 2013 r. biĺše semy tysiač divčatok pokynuly školu.

“Vlada zobov’jazana bula jakoś vtrutytysia v cej proces i vyslovyty svoju pozyciju ščodo zachystu nepovnolitnich. Uchvalenniam cioho zakonu vlada Hruziji kaže, ščo ne vitaje šliuby nepovnolitnich i ne bude jich rejestruvaty”, – hovoryť deputat i odna z avtoriv zakonodavčych zmin Tamar Kordzaja.

Za jiji slovamy, perechidný period protiahom odnoho roku stane pevnoju pidhotovkoju suspiĺstva do toho, ščo šliuby v Hruziji možlyvi lyše z 18 rokiv.

“My pryvodymo hruzynśke zakonodavstvo v peršu čerhu u vidpovidnisť do Konvenciji pro prava dytyny. Dozvil šliubiv do 18 rokiv na zakonodavčomu rivni označaje, ščo my, v cilomu, superečymo sutnosti konvenciji, zhidno z jakoju liudyna do 18 rokiv vvažajeťsia dytynoju”, – zajavyla VVS pani Kordzaja.

Jedyný vychid

Nove biĺš žorstke zakonodavstvo vitaje kerivnyk hruzynśkoho predstavnyctva Fondu narodonaselennia OON Lela Bakradze. Za jiji slovamy, dozvil na šliub nepovnolitnich je porušenniam jichnich prav, oskiĺky vony ne možuť u dytiačomu vici uchvaliuvaty usvidomlenni rišennia.

“Šliub u dytiačomu vici – ce porušennia prav liudyny i porušennia prav dytyny. Zminy v zakonodavstvi – čitký posyl, ščo taka praktyka je škidlyvoju i zavdaje škody našym pidlitkam ta jichniomu rozvytku”, – kaže Lela Bakradze u komentari VVS.

Pry ciomu predstavnyky neuriadovoho sektoru vidznačajuť, ščo lyše zmin zakonodavstva nedostatnio dlia vyrišennia problemy rannioho zamižžia.

“Te, ščo šliuby nepovnolitnich buduť možlyvi tiĺky u vyniatkovych vypadkach i pravo davaty dozvolu na šliub perejšlo vid baťkiv do sudu, zvyčajno, robyť nepovnolitnich biĺš zachyščenymy. Ale oskiĺky bahato šliubiv ne rejestrujuťsia, lyše ce zakonodavstvo ne zmože staty vyrišenniam problemy. Neobchidni takož inši dijevi kroky dlia vyrišennia problemy z boku deržavy”, – hovoryť Bajja Pataraja, holova sojuzu “Sapari”.

Vidpovisty