Amnesty International: Milicija v Ukrajini nebezpečna dlia vbolivaĺnykiv Jevro-2012

«Ukrajinśký uriad maje vžyty nehajnych zachodiv, ščob zupynyty pošyrennia milicejśkych zločyniv», – skazav dyrektor Jevropejśkoho ta Centraĺnoazijśkoho departamentu Amnesty International Džon Dalchusejn.

Vin vvažaje, ščo u razi, jakščo uriad ne vidreahuje na ci incydenty, to pravoochoronci j nadali vdavatymuťsia do žorstokosti i ce naražatyme na nebezpeku faniv Jevro-2012.

Na joho dumku, ukrajinśki pravoochoronni orhany potrebujuť nehajnoho reformuvannia naperedodni Jevro-2012, a nechtuvannia pravamy liudyny «neprypustyme».

V Amnesty International obureni incydentom, ščo stavsia 21 kvitnia u Ĺvovi. Ihor Sačyšyn i Andrij Semeniuk buly areštovani pislia svarky u bari.

Jak zafiksovano na video, pid čas zatrymannia 6 milicioneriv vkraly u chlopciv $2,075 i vdalysia do žorstokoho pobyttia.

V orhanizaciji zaznačajuť, ščo milicionery nakynulysia na chlopciv, pobyly, zastosuvaly sliozohinný haz i nadiahly naručnyky. Jich takož neodnorazovo byly kýkamy, a potim povalyly na pidlohu.

Pislia cioho chlopciv vidvezly do Sychivśkoho rajviddilu miliciji i utrymuvaly za hratamy bez medyčnoji dopomohy i dostupu advokata protiahom 12 hodyn. Pizniše jich vypustyly, i «švydka dopomoha» vidvezla jich do najblyžčoji likarni, oskiĺky chlopci ne mohly samostijno peresuvatysia.

Miscevi orhany vidmovlialysia vidkryvaty kryminaĺnu spravu proty milicioneriv, poky advokat žertv ne dav interv’ju odnomu z miscevych telekanaliv.

25 kvitnia p’jatero milicioneriv buly areštovani. Šče odyn lih u likarniu zi skarhamy na travmy, nibyto otrymani vid dvoch čolovikiv za čotyry dni do cioho.

V Amnesty International zaznačyly, ščo zafiksuvaly bahato podibnych vypadkiv projavu žorstokosti i nasyllia z boku milicioneriv v inšych mistach, ščo prýmatymuť Jevro-2012.

V orhanizaciji dodaly, ščo milicionery často vdajuťsia do nasyllia, vymahajučy hroši, vybyvajučy ziznannia, abo prosto čerez seksuaĺnu orijentaciju čy etničnu prynaležnisť žertv.

Vidpovisty