Benedykt XVI pokynuv Vatykan

Papa Rymśký Benedykt XVI

Vertolit z pontyfikom vyletiv z Vatykanu

85-ričný pontyfik Benedykt XVI pokynuv Vatykan na bortu vertoliota, jaký dostavyv providnyka katolyćkoji cerkvy do litnioji rezydenciji Papy Kasteĺ Handoĺfo nepodalik Rymu.

O 19:00 GMT (21:00 za Kýevom) vin prypyniaje buty papoju. Apostoĺśký prestol tymčasovo obijme joho zastupnyk, kardynal Tarčisio Bertone.

Novoho papu obyratymuť nastupnoho misiacia.

Pered tym, jak vyletity z Vatykanu, Benedykt zustrivsia z kardynalamy, de vyslovyv “bezzaperečnu pokoru i šanu” svojemu nastupnyku.

“Sered vas je majbutnij papa, jakomu ja obiciaju moju bezumovnu pokoru ta povahu”, – skazav pontyfik na ceremoniji proščannia z kardynalamy.

Osobysti dokumenty Papy zapakujuť o 20:00 za miscevym časom (21:00 za Kýevom), a speciaĺnu ochoronu Papy Rymśkoho – Švejcarśku hvardiju – u četver vvečeri zaminyť policija Vatykanu.

O 16:00 za miscevym časom (17:00 v Kýevi) počaly byty vsi cerkovni dzvony, i pontyfik zijšov na bort vertoliota i vyletiv do litnioji rezydenciji.

Obrannia pontyfika

Počynajučy z 4 bereznia, kolehija kardynaliv zasidatyme, ščob obhovoryty problemy, jaki postajuť pered cerkvoju, i oholosyty datu tajemnoho holosuvannia, abo konklavu, na jakomu oberuť novoho papu.

Joho za dopomohoju biuleteniv v Sykstynśkij kapeli u Vatykani oberuť 115 kardynaliv, jakym nemaje 80 rokiv.

Dlia obrannia pontyfika potribni dvi tretyny i 1 holos vyborciv.

Benedykt XVI biĺše ne matyme žodnych administratyvnych čy oficijnych obov’jazkiv.

Vin ne bratyme učasti v konklavi, de obyratymuť joho nastupnyka (jak i žoden inšý kardynal, jakomu biĺše 80 rokiv), ale vin pryznačyv 67 zi 115 kardynaliv, jaki bratymuť učasť u konklavi, joho vplyv na rišennia, jak vvažajuť, zalyšajeťsia vahomym.

Vidpovisty