Ekspert: vlada trymatyme kurs hryvni, naviť jakščo ce zavažatyme ekonomičnomu vidnovlenniu

Na dumku Žoludia, Nacbank do kincia roku trymatyme oficijný kurs nyžče za 8 hrn.

«Narazi Nacbank vyrišyv trymaty oficijný kurs na rivni nyžčomu za 8 hrn. I švydše za vse vin trymatyme joho do kincia roku. Kurs na mižbanku i hotivkový, švydše za vse, lyšatymeťsia v teperišnich mežach – 8.15, 8.20», – prohnozuje ekspert.

Na joho dumku, kurs hryvni do dolara utrymuvatymuť i nastupnoho roku.

«Vidpustyty dolar bulo b dociĺno z točky zoru makroekonomičnoji polityky, ale nažaĺ čerez polityčni pryčyny je možlyvisť, ščo do vyboriv kurs utrymuvatymuť, naviť jakščo ce zavažatyme ekonomičnomu vidnovlenniu», – perekonaný Žoluď.

Ekonomist Volodymyr Lanový takož prohnozuje stabiĺný kurs do kincia roku, prote, za joho slovamy, čerez neobchidnisť povernuty $3 mlrd borhu, sytuacija v ekonomici krytyčna.

«Možlyvo do kincia roku kurs hryvni vtrymajuť. Ale nastupnoho roku bude značno hirše. I z točky zoru hryvnevoho, i valiutnoho zabezpečennia. Adže bude neobchidno pohasyty $11 mlrd borhiv. I ce lyše na zovnišnich rynkach. A oskiĺky v ciomu roci vnutrišnich oblihacij vypustiať na $7 mlrd, to vony liažuť na borh nastupnoho roku i vin bude biĺšym», – zauvažuje ekspert.

Vtim, Lanový prypuskaje, ščo čynna vlada može deščo poslabyty kurs hryvni, aby podyvytysia na reakciju ekonomiky.

«Možlyvo potrochu kurs vidpustiať, podyvliaťsia na reakciju ekonomiky, polityčnych kil, hromadśkosti. Adže vidpuskaty kurs pered vyboramy – ce nabahato hirše. Tož jakščo vlada stratehično myslyť – krašče vidpustyty (kurs), niž provaliuvaty joho do 10-11 hrn», – vvažaje Lanový.

Vidkryty vsi posylannia u tabach: [1 – 3]

Vidpovisty