Ukrajina, Krym ta Realpolitik Kremlia

Putin prydyvliajeťsia do Krymu

Volodymyr Putin prydyvliajeťsia do Krymu ta vyrišuje doliu konfliktu na pivostrovi

Reakciju Moskvy na ukrajinśki podiji analityky ociniujuť po-riznomu. Odni znachodiať jiji nevyraznoju i budujuť prypuščennia pro rozbižnosti v kerivnyctvi, inši – jedyno možlyvoju i cilkom peredbačuvanoju.

Na dumku “Nezavysymoj hazety”, Volodymyr Putin obrav “dziudojistśku taktyku”: ne poznačaty svoju pozyciju i napriamok podaĺšych dij, zmusyty vsich hadaty, de i jak vin zrobyť pidsičku.

Inši eksperty stverdžujuť, ščo Kremĺ pokazav svoju pozyciju jasno i nedvoznačno, i dije, pry ciomu enerhijno.

Zajavy pana Lavrova ta Dmytra Medvedieva pro faktyčne nevyznannia novoji vlady, vidklykannia posla, navčannia Zachidnoho vijśkovoho okruhu, prytulok dlia Viktora Janukovyča, obicianka humanitarnoji dopomohy Krymu i vizyty tudy rosijśkych parlamentarijiv, zakonoproekty pro sproščennia nadannia rosijśkoho hromadianstva i vchodžennia novych sub’jektiv do skladu RF – chiba cioho malo?

“Dyvliačyś z čym porivniuvaty, – zajavyv Rosijśkij službi Bi-bi-si ekspert z problem postradianśkoho prostoru, vice-prezydent Centru polityčnych technolohij Serhij Michiejev. – Z točky zoru isteryčnoju internet-kuĺtury, Putin dijsno vede sebe nevyrazno. Na dumku bloheriv, vin povynen abo navčytysia vyznavaty porazky i namahatysia podružytysia z novoju ukrajinśkoju vladoju, abo zaklykaty z trybuny mavzoleju do pochodu na Kýiv “.

Diji ta zajavy ostannich dvoch dniv vkazujuť, ščo vziato kurs na anšlius Krymu

Oleksandr Morozov, ekspert

“Naspravdi, Moskva tanky vesty nikudy ne zbyrajeťsia, i mety takoji nemaje, ale robyť odnoznačni kroky i zalyšajeťsia pry ciomu v pravovomu poli”, – dodav vin.

Švydše za vse, v pytanni vyznannia lehitymnosti ukrajinśkoji vlady Moskva bude trymaty pauzu do travnevych vyboriv, a šče dyvytysia, jak piduť u nych spravy, vvažaje ekspert.

Synycia i žuraveĺ

Holovný stratehičný vybir Kremĺ vže zrobyv, vvažajuť analityky: vyrišeno machnuty rukoju na Ukrajinu, bo skiĺky ne namahajsia buty chorošym dlia nynišnioji vlady, vony vse odno stanuť dyvytysia na Zachid; ale potribno vziaty te, ščo možna v sytuaciji, ščo sklalasia, – Krym.

“Vyslovliuvalysia prypuščennia, ščo bude obrana linija na vyznannia novoji vlady, zachyst interesiv Rosiji za dopomohoju ekonomičnoho torhu, pidtrymku kandydata vid pivdnia ta schodu na prezydentśkych vyborach, – zajavyv Rosijśkij službi Bi-bi-si politoloh Oleksandr Morozov. – Diji i zajavy ostannich dvoch dniv vkazujuť, ščo obrano kurs na anšlius Krymu”.

Moskva vesty tanky nikudy ne zbyrajeťsia, ale robyť odnoznačni kroky i zalyšajeťsia pry ciomu v pravovomu poli

Serhij Michiejev, ekspert

“Cilkom prahmatyčný vybir z urachuvanniam vnutrišnioji dyferenciacii Ukrajiny, – hovoryť Serhij Michiejev. – Dosvid Viktora Janukovyča, a do cioho Leonida Kučmy pokazav, ščo buď-jakoho prorosijśkoho polityka poliubyty zachid Ukrajiny ne može. Dumaju, ščo ce rišennia vynyklo ne raptovo, Volodymyr Putin i rosijśka elita vnutrišnio schylialysia do nioho vsi ostanni roky.

Na slovach oficijna Moskva bude vyznavaty terytoriaĺnu cilisnisť Ukrajiny, jak robyla do 2008 roku vidnosno Hruziji, a na praktyci dijaty v napriamku vychodu Krymu, vpevneni analityky.

“Kremĺ vvažaje taký scenarij cilkom realistyčnym , – vvažaje Oleksandr Morozov. – Rozmovy pro rozšyrennia krymśkoji avtonomiji u skladi Ukrajiny ne slid sprýmaty serjozno. Koly prýde čas, Verchovna Rada Krymu zverneťsia z prochanniam pro vchodžennia do skladu Rosiji, i Putin ochoče jich prýme. Vijna ne znadobyťsia, oskiĺky nastroji biĺšosti krymčan hovoriať sami za sebe, a u Kýeva nemaje važeliv vplyvu na nych, krim umovliań”.

Jakščo Krym uvijde do skladu Rosiji čy stane okremoju deržavoju, Ukrajini dovedeťsia abo vyznaty ce, abo nadovho vtratyty možlyvisť braty učasť v jevroatlantyčnych asociacijach jak krajini z nevyrišenym terytoriaĺnym konfliktom, vkazuje Morozov.

“Po-perše, ce pomsta Kýevu, – pojasniuje ekspert možlyvi motyvy Kremlia. – Putin zaznav na Ukrajini porazku, ale bere revanš, nechaj nevelyký, ale duže jaskravý. Po-druhe, ce važlyvo z vnutrišniopolityčnych pryčyn. Prýednannia Krymu v Rosiji bahaťma bude sprýniato z natchnenniam i zachoplenniam” .

“Po-tretie, ce symetryčna vidpoviď Zachodu na Kosovo. Vy zrujnuvaly “jaltynśký” svitoustrij, zasnovaný na neporušnosti povojennych kordoniv – tak tomu i buty, ale znajte, ščo v novij sytuaciji i my zdatni dosiahaty svojich cilej”.

Skazano dostatnio

Častyna sposterihačiv dyvujeťsia, čomu Volodymyr Putin osobysto ne robyť zajav ščodo Ukrajiny ta Krymu.

Spivrozmovnyky Rosijśkoji služby Bi-bi-si vvažajuť, ščo ne varto šukaty tut oznak vahań i nerišučosti.

MZS – vidomstvo, jake cilkom maje pravo vyslovliuvaty oficijnu pozyciju deržavy.

Volodymyr Putin ne vperše nadaje pravo robyty rizki zovnišniopolityčni zajavy Dmytru Medvedievu, jmovirno, ne bez zadovolennia sposterihajučy, jak joho molodšý partner vtračaje ostanni zalyšky liberaĺno-zachidnyćkoji reputaciji.

Putinu nevyhidno i nemaje potreby robyty zajavy, vin upevnený, ščo čas i tak praciuje na nioho.

Oleksandr Morozov, ekspert

Analohičnoji taktyky dotrymuvavsia v mižnarodnych spravach Josyp Stalin. “Misterom Ni” zavždy buv Molotov, a vožď z’javliavsia v toj moment, koly zdavalosia, ščo ni pro ščo domovytysia ne vdasťsia, posmichavsia u vusa, pryhoščav partneriv “chvančkaroju” i robyv jakuś neznačnu postupku. Zachidni komentatory demonstruvaly povne nerozuminnia radianśkych realij i mirkuvaly pro te, jak dobre bulo b pozbutysia nepostuplyvoho Molotova, a z “diadečkom Džo” možna maty spravu.

“Te, ščo Putin ne vystupaje v sytuaciji, koly šče nevidomo, čym vse skinčyťsia – dosyť rozumna pozycija, – vvažaje Serhij Michiejev. – Ščo stosujeťsia Krymu, tudy pojichaly delehaciji Dumy i Rady Federaciji, pozycija poznačena”.

“Putinu nevyhidno i nemaje neobchidnosti robyty zajavy, vin upevnený, ščo čas i tak praciuje na nioho”, – vvažaje Oleksandr Morozov.

Naviščo Moskvi Janukovyč?

Na dumku bahatioch sposterihačiv, Rosija nadala prytulok povalenomu prezydentovi Ukrajiny nasampered iz mirkuvań prestyžu.

A naviščo SRSR potriben buv Chonekker? Svojich liudej zdavaty ne možna, inakše potim z toboju i spravy maty ne zachočuť.

Jakščo vže Ameryci ne vydaly Snoudena, tym biĺše ne buduť nikoho vydavaty Ukrajini .

Krim toho, prypuskajuť eksperty, Moskva rozhliadaje Viktora Janukovyča jak kozyr u rukavi. Počnuťsia v Ukrajini serjozni vnutrišni čvary – a u nas hotový “lehitymný” prezydent je! Ne počnuťsia – Janukovyč bude lajaty novu vladu i vse, ščo vidbuvajeťsia na Ukrajini, a Rosija nadasť jomu trybunu.

Prezydent je prezydent, a pokydiok vin, čy ni, nechaj istorija rozsudyť.

Serhij Michiejev, ekspert

“Povedinka Janukovyča vsich v Rosiji rozčaruvala, i po-liudśky vin ne je bažanym hostem, – hovoryť Oleksandr Morozov. – Ale vin vyhidný, same v svojij nynišnij jakosti. Ot jakby vin oficijno podav u vidstavku, doroha jomu bula by v buď-jaku tretiu krajinu” .

“Zrozumilo, ščo Janukovyč ne može rozrachovuvaty na podaĺšu polityčnu kar’jeru v Ukrajini, ale za pevnych obstavyn vid nioho može buty praktyčna korysť, – vvažaje ekspert. – Vin može, napryklad, zvernutysia do Rosiji za dopomohoju, zasudyty sylovi diji Kýeva ščodo Krymu, jakščo taki buduť, vystupyty z jakymoś zvernenniam do svitovoji spiĺnoty abo narodu Ukrajiny, naviť sformuvaty uriad u vyhnanni”.

“Janukovyč dosyť nezručna persona, oskiĺky Ukrajina i Zachid teper buduť rokamy šumity pro te, ščo vin zločyneć, i krytykuvaty Rosiju, – vkazuje Serhij Michiejev. – Ale Kremĺ v takych vypadkach vvažaje polityčno i moraĺno vyhidnym dotrymuvatysia formaĺno-pravovoji pozyciji. Te ž same my bačymo ščodo Bašara Asada: prezydent je prezydent, a pokydiok vin, čy ni , nechaj istorija rozsudyť” .

Vidpovisty