Aviarejsy stanuť dovšymy čerez zminy klimatu

Image copyright
airport.kyiv.ua

Image caption

Rejsy u schidnomu napriamku stanuť korotšymy, odnak švydkisť mandrivok u zachidnomu napriamku stane nyžčoju

Transatlantyčni perelioty, možlyvo, stanuť tryvališymy čerez zminy klimatu, jdeťsia u novomu doslidženni brytanśkych včenych, opublikovanomu v žurnali Environmental Research Letters.

Hlobaĺne poteplinnia, jmovirno, pryskoryť vysotni strumenevi tečiji, kažuť včeni, i tym samym spoviĺnyť litaky, jaki priamujuť do SŠA.

Nezvažajučy na te, ščo perelioty u schidnomu napriamku stanuť deščo korotšymy, sumarno šliach u obydva boky stane “značno dovšym”.

Učeni z Redinźkoho universytetu kažuť, ščo ci zminy pryzveduť do zbiĺšennia vytrat palyva, zrostannia vykydiv vuhleciu v atmosferu ta potencijno spryčyniať podorožčannia aviakvytkiv.

Strumenevi potoky

Vysotni strumenevi tečiji u pivničnij ta pivdennij pivkuliach – ce syĺni vitry, jaki je nevid’jemnoju skladovoju cyrkuliaciji atmosfery ta šyroko vykorystovujuťsia dlia prohnozuvannia pohody.

Zazvyčaj povitrianý ruch namahajeťsia skorystatysia cymy potokamy, spriamovanymy z zachodu na schid, aby zmenšyty čas u dorozi miž Pivničnoju Amerykoju ta Jevropoju – odnym z najbiĺš zavantaženych aviašliachiv svitu, po jakomu ščodnia vykonujeťsia blyźko 600 rejsiv.

Poperedni doslidžennia na ciu temu pokazaly, ščo klimatyčni zminy, jmovirno, pryzveduť do zbiĺšennia turbulentnosti na transatlantyčnych rejsach. U novij roboti naukovci zmodeliuvaly, jak zminiaťsia povitriani potoky u vypadku, jakščo koncentracija vuhlekysloho hazu v atmosferi podvojiťsia. Výavylosia, ščo prymirom, vitry na maršruti miž Ńju-Jorkom ta Londonom stanuť v seredniomu na 15% syĺnišymy.

Image caption

Naukovci kažuť, ščo strumenevi potoky, jaki vplyvatymuť na švydkisť aviaperevezeń, je i u pivničnij, i v pivdennij pivkuliach

V seredniomu ci zminy pryzveduť do vyhrašu u kiĺka chvylyn na maršrutach do Ameryky ta u vtrati kiĺkoch chvylyn na maršrutach do Jevropy. Odnak sukupný vplyv cych zmin naukovci vvažajuť “značnym”.

“Rejsy na schid stajuť korotšymy, ale ne nastiĺky, naskiĺky dovšymy stajuť rejsy na zachid. Tobto čas na dorohu tudy j nazad zbiĺšyťsia, a ce označaje, ščo litaky provodytymuť u povitri biĺše času. Koly perenesty ce na vsi transatlantyčni rejsy, vy otrymajete dodatkovi dvi tysiači litakohodyn ščoroku. A ce označaje dodatkovo 22 mln dolariv koštiv i 70 mln kilohramiv vuhlekysloho hazu”, – kaže doktor Pol Viĺjams z Redinźkoho universytetu.

I pivnič, i pivdeń

Dostemennych danych pro zminy u vysotnych strumenevych potokach narazi nemaje, vyznajuť eksperty.

“My znajemo, zvidky beruťsia ci potoky. Jichnia pryčyna – riznycia u temperaturach u teplych tropičnych rehionach ta cholodnych rehionach poblyzu poliusiv na vysoti poliotu. My rozumijemo, ščo staneťsia z cijeju riznyceju pid vplyvom hlobaĺnoho poteplinnia – vona zrostatyme. My vpevneni, ščo vnaslidok cioho posyliuvatymuťsia i vysotni potoky”, – kaže doktor Viĺjams.

Naukovci kažuť, ščo ce javyšče pryzvede ne lyše do nebažanych ekolohičnych naslidkiv, ale j do pidvyščennia cin na aviakvytky: pereviznyky takym čynom pokryvatymuť svoji dodatkovi vytraty.

Choča doslidžennia stosuvalosia lyše aviarejsiv na maršruti miž Londonom ta Ńju-Jorkom, zminy strumenevych potokiv vplynuť na rejsy po vsiomu svitu, adže ci vitry charakterni i dlia pivničnoji, i dlia pivdennoji pivkuĺ.

Vidpovisty