U Moskvi traurnoju chodoju všanujuť pam’jať Borysa Niemcova

Tysiači liudej, za očikuvanniamy, výduť na vulyci Moskvy u nediliu na traurnu chodu, aby všanuvaty pam’jať opozycijnoho polityka Borysa Niemcova, zastrelenoho v p’jatnyciu.

Raniše u cej deń rosijśka opozycija planuvala provesty marš “Vesna” z vymohoju do vlady vžyty antykryzovych zachodiv, i pan Niemcov buv odnym z joho orhanizatoriv.

Ale pislia joho vbyvstva format i misce provedennia akciji buly zmineni.

Učasnyky traurnoji chody planujuť počaty zbyratysia u centri Moskvy o 14:00 za miscevym časom (13:00 za Kýevom) i projty do Velykoho Moskvorećkoho mostu, de buv zastrelený Niemcov.

Prezydent Rosiji Volodymyr Putin

nazvav ce vbyvstvo “pidlym i cyničnym”, poobiciavšy znajty vbyvć.

Sojuznyky ž Niemcova zajavliajuť, ščo zločyn mav polityčni motyvy i pov’jazujuť joho z rizkoju krytykoju polityka na adresu prezydenta Putina ta joho pozycijeju ščodo konfliktu v Ukrajini.

Maksymaĺna kiĺkisť učasnykiv zachodu, jaku dozvolyla moskovśka vlada, – 50 tysiač liudej.

Stychijni akciji

Odrazu ž po tomu, jak tilo Borysa Niemcova vidvezly z Velykoho Moskvorećkoho mostu, na misci joho zahybeli z’javylysia perši kvity. Protiahom usioho subotnioho dnia tudy jšly druzi, čyslenni znajomi j prychyĺnyky polityka, aby všanuvaty joho pam’jať. Zhodom na misci vbyvstva polityka utvorylasia velyčezna hora kvitiv.

Stychijni akciji pam’jati Niemcova vidbuvalysia i v inšych mistach Rosiji.


Hrupa posliv krajin JES u Rosiji poklala kvity na misci vbyvstva Niemcova u Moskvi


Vprodovž suboty na Moskvorećký mist prychodyly bahato liudej, aby všanuvaty pam’jať polityka

Borysa Niemcova vbyly čotyrma postrilamy v spynu na Velykomu Moskvorećkomu mostu v Moskvi 27 liutoho nezadovho do opivnoči.

Slidčý komitet Rosiji rozhliadaje kiĺka versij vbyvstva – zokrema, z metoju provokaciji dlia destabilizaciji polityčnoji obstanovky, islamśko-ekstremistśku versiju, a takož pov’jazanu z ukrajinśkymy podijamy.

Vidpovisty